ru
ua
ru
ua

Гречка в мультиварці – як зварити розсипчасту гречану кашу

Хіба можна придумати страву простіше, ніж гречка в мультиварці? Той випадок, коли рецепт вигідно відрізняється своєю легкістю і незвичністю. Достатньо порізати продукти, і за 30 хвилин ніжна гречана каша готова без зайвої метушні. Крім зручності приготування є ще одна перевага – крупа розкривається під впливом пару, через що зберігає свою структуру і поживні речовини. Розглянемо покроковий рецепт і дізнаємось, що потрібно для того, щоб вийшла ідеальна розсипчаста гречка в мультиварці.

Як приготувати гречку в мультиварці

Перед тим як зварити гречку в мультиварці, потрібно підготувати крупу так само, як і для варіння традиційним способом. Для цього переберіть і промийте крупу під краном кілька разів, поки не вимиється пил і сміття. Відміряйте одну порцію зерна і дві порції рідини. Це запорука успіху розсипчастого гарніру. На вашому кухонному помічнику виберіть будь-який із режимів: «Гречка», «Крупа», «Каша» або «Варка на пару». Під час роботи не варто відкривати кришку або перемішувати вміст, щоб не випустити пар, за рахунок якого розкриваються зерна. У вас не має виникати питання, скільки варити гречку в мультиварці, оскільки розумна техніка сама виставить потрібний температурний режим.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Рецепт розсипчастої гречаної каші

Розсипчаста гречка з петрушкою в тарілці

Для приготування вам знадобиться простий список продуктів:

  • 250 г крупи;
  • 500 мл води;
  • 50 г вершкового масла;
  • дрібка солі;
  • петрушка.

Спосіб приготування:

  1. Приберіть пил і сміття з крупи, промивши її кілька разів.
  2. Засипте в чашу і залийте рідиною, посоліть.
  3. Закрийте кришку і встановіть відповідний режим на вашому кухонному гаджеті. Займайтеся своїми справами, поки не почуєте звуковий сигнал.
  4. Перемішайте, спробуйте готовність страви.
  5. Додайте топлене вершкове масло, нарізану петрушку і подавайте до столу.

Вживайте як окрему страву для дієтичного харчування або як гарнір до м’яса, птиці або риби.

Як вибрати хорошу гречану крупу

  1. Обирайте для приготування ядрицю – крупу з необроблених зерен. Вона багатша на мікроелементи і корисніша.
  2. Ядра в одній пачці не повинні відрізнятися за кольором і калібром, інакше у них буде різний час приготування.
  3. Крупа добре вбирає вологу і запахи, тож обирайте упаковку з целофану, а не картону.

ТОП-6 смачних рецептів гречки в мультиварці

Гречка – улюблена крупа дієтологів: вона має низький глікемічний індекс, містить більше білка, ніж злакові.

Може здатися, що сама по собі крупа – прекрасний гарнір, але якщо додати кілька нехитрих інгредієнтів – ви отримаєте гідну альтернативу звичайній каші.

Гречка з м’ясом у мультиварці

Гречка з м'ясом у мультиварці

Інгредієнти

  • 1 склянка крупи;
  • 2 склянки води;
  • 200 г м’яса;
  • цибулина;
  • морквина;
  • 30 г рослинного масла;
  • сіль і перець.

Щоб страва вийшла ніжною і добре просочилася м’ясним соком, використовуйте яловичину верхньої частини тушки, мармурову свинину з прожилками жиру, молоду баранину або м’ясо ягняти. Вийде більш дієтичний варіант, якщо використовувати курку або кролика.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте м’ясо невеликими скибочками й обсмажте на олії, увімкнувши режим «Смаження» на 20 хвилин.
  2. Додайте крупно натерту моркву, нарізану кубиками цибулю і продовжуйте готувати ще 10 хвилин.
  3. Введіть промиту крупу, спеції і залийте водою.
  4. Встановіть опцію «Гречка» або іншу відповідну до вашої моделі кухонного помічника і чекайте звукового сигналу. Не піднімайте кришку.

Гречка з овочами в мультиварці

Гречка з овочами в мультиварці

Інгредієнти

  • 1 мультистакан крупи;
  • 2 мультистакани води;
  • 20 г вершкового масла;
  • цибулина;
  • морква;
  • солодкий перець;
  • сіль, перець;
  • орегано;
  • петрушка, кріп.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте дрібними кубиками цибулину, морквину і солодкий перець.
  2. Виберіть програму «Смаження» і притушкуйте овочі до напівготовності.
  3. Введіть вимиті гречані ядра, сіль, перець і орегано.
  4. Залийте водою і перемкніть на програму «Крупа».
  5. При поданні прикрасьте свіжою зеленню.

За бажанням спробуйте урізноманітнити рецепт іншими овочами: свіжою нашаткованою капустою, томатами, цвітною капустою, баклажанами і кабачками. Експериментуючи, ви отримуєте кожен раз нову барвисту страву.

Гречка по-купецькому в мультиварці

Гречка по-купецькому в мультиварці

Використовуйте для приправи ваші улюблені спеції і сміливо говоріть гостям, що придумали авторський рецепт страви. Свіжі томати можете замінити на консервовані або на томатний соус.

Інгредієнти

  • 2 ст. гречки;
  • 4 ст. води;
  • 300 г свинячої вирізки;
  • 200 г курячої грудинки;
  • морква;
  • цибулина;
  • 6 томатів;
  • болгарський перець;
  • 20 г рослинного масла;
  • спеції: лавровий лист, коріандр, хмелі-сунелі, мускатний горіх;
  • сіль, перець;
  • зелень.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте м’ясо і курку дрібними шматочками, очистіть овочі.
  2. Перець і цибулю поріжте кубиками, моркву – тоненькою соломкою. Томати бланшуйте і очистіть від шкірки.
  3. Обсмажте м’ясо і курку на програмі «Смаження» 10 хвилин до рум’янцю і дістаньте з контейнера.
  4. Притушкуйте цибулю, введіть перець, томати, моркву і готуйте ще 5 хв.
  5. Засипте всі потрібні спеції, перемішайте і продовжуйте смажити 3-5 хвилин.
  6. Крупу обмийте і просушіть, залийте водою і ввімкніть потрібний режим на вашому кухонному гаджеті.
  7. Готову страву подавайте гарячою в порційному глиняному посуді з рубаною зеленню.

Якщо любите більш гостре – додайте пропущений через прес часник.

Зелена гречка в мультиварці

Зелена гречка в мультиварці

Інгредієнти

  • 150 г зеленої гречки;
  • 300 г води.

Спосіб приготування:

  1. Промийте і замочіть на 20 хвилин ядра, потім злийте воду.
  2. Додайте всі компоненти в ємність і виберіть режим «Крупа», а після сигналу готовності поставте на «Підігрів» на 20 хвилин.

Поціновувачі зеленої крупи гречки вживають її з кефіром, відзначаючи надзвичайно ніжний і легкий смак. А якщо доповнити свіжими або сушеними фруктами, медом та ягодами – вийде прекрасна альтернатива повсякденному сніданку або перекусу.

Гречка з тушонкою в мультиварці

Гречка з тушонкою в мультиварці

Беріть консерви із вмістом м’ясних компонентів більше 60% у скляній банці, так ви заздалегідь оціните співвідношення продуктів. Якщо зупинили свій вибір на жерстяній банці – перевірте герметичність упаковки на нерівності, вм’ятини або сліди іржі.

Інгредієнти

  • 2 ст. гречки;
  • 4 ст. гарячої води;
  • 7 ст. л. тушонки;
  • морква;
  • цибулина;
  • сіль, перець;
  • лавровий лист.

Спосіб приготування:

  1. Овочі очистіть і дрібно поріжте, притушкуйте до напівготовності на опції «Смаження».
  2. Введіть гречку і продовжуйте смажити 3 хвилини.
  3. Додайте тушонку, посипте приправами.
  4. Влийте воду і перемкніть режим на «Тушкування», «Крупа» або «Гречка».

Гречка з котлетами в мультиварці

Гречка з котлетами в мультиварці

Інгредієнти

  • 300 г свинячо-яловичого фаршу;
  • 2 яйця;
  • 0,5 цибулини;
  • морква;
  • 100 г твердого сиру;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 200 г крупи;
  • 450 г рідини;
  • сіль і перець.

Родзинка рецепту в тому, щоб приготувати котлети разом із гарніром, не витративши при цьому зайвий час і посуд. Вам знадобиться ємність для приготування на пару, яка кріпиться над основною чашею мультиварки.

Спосіб приготування:

  1. Завчасно зваріть яйця і дайте їм охолонути, наріжте дуже дрібно або розітріть виделкою.
  2. Поріжте цибулю якомога дрібніше, вона буде змішуватися з фаршем, але додатково не обсмажується. З’єднайте з м’ясом, додайте сіль і 50 г холодної води.
  3. Вимішайте до однорідної маси і відбийте фарш, щоб він тримав форму і не розвалився. Для цього беріть його в долоню і кидайте назад в миску разів 5-7.
  4. На дрібній тертці натріть сир, половину його змішайте з яйцем, сіллю і сметаною.
  5. Мокрими руками сформуйте котлетки однакового розміру, використовуючи весь фарш. У вас має вийти 5-6 штук. Викладіть їх на кошик пароварки, зробіть поглиблення руками або ложкою, щоб утворилася ямка для начинки.
  6. Розкладіть суміш з яєць, сиру та сметани у виїмки, розподіляючи її на всі котлети. Посипте сиром.
  7. Вимийте і процідіть крупу, покладіть у контейнер кухонної машини, залийте водою і посоліть.
  8. Встановіть зверху кошик пароварки, прикрийте кришку і готуйте на меню «Рис» або «Крупа».

За 40 хвилин ви отримаєте дві готові страви без клопоту і проблем.

Зображення взято з джерел: unsplash.com, flickr.com, pixabay.com

Вам сподобалася стаття?

0