ru
ua

Як вибрати диван у вітальню

Збираєтеся оновити інтер’єр житла, але не знаєте як вибрати диван у вітальню? Поділимося з вами ідеями та знаннями, що допоможуть зробити вдалу покупку. З нашої статті ви дізнаєтеся, який найбільш зручний диван для вітальні і як поєднувати меблі з іншими предметами інтер’єру в головній кімнаті будинку.

Види диванів для вітальні

Диван, центральна “фішка” кімнати для прийому гостей, повинен бути м’яким та затишним. Тоді кожен, хто заходить до вітальні, захоче скоріше на нього вмоститися і розслабитися. Але як вибрати найкращий диван серед сучасного меблевого достатку? Дивани відрізняються між собою:

  • розмірами;
  • формою;
  • типом складання і конструкцією.

Саме ці відмінності визначають різні види диванів.

Диван для вітальні

За розмірами

Види диванів за розміром:

  • одинарні (софа, кушетка);
  • двомісні;
  • тримісні;
  • на 5-8 місць.

За формою

Залежно від форми є такі види диванів:

  • прямі;
  • П-подібні;
  • кутові;
  • круглі й напівкруглі;
  • модульні.

Прямі дивани – це класика жанру: їх ставлять куди завгодно (під стіну, під вікно).

Диван Kairos Айго 2 Саванна нова

Диван Kairos Айго 2 Саванна нова

П-подібні підійдуть для великих залів. Кутові дивани – хороший варіант для сну (при розкладанні утворюється повноцінне спальне місце).

Вам може бути цікаво

Як вибрати ковдру

Круглі і напівкруглі зонируют простір, наприклад, вони зручні для створення “домашнього” кінотеатру. Найцікавіші м’які меблі – модульні дивани, частини (модулі) яких можна міняти місцями.

За типом складання і конструкцією

Залежно від призначення (для сидіння або як додаткове спальне місце) бувають монолітні або розкладні дивани. І якщо з монолітними все зрозуміло, то серед розкладних є різні види диванів:

  • виїзний
  • дельфін;
  • книжка (клік/кляк);
  • єврокнижка (пантограф);
  • акордеон;
  • розкладачка (американська, французька);
  • із механізмом “пума”.

Найнадійніші – диван-єврокнижка і диван-акордеон, але їм потрібно місце для опускання спинки. Виїзні дивани створюють просторе спальне місце.

Зручний у використанні механізм “дельфін” зустрічається в кутових диванах.

Диван кутовий Kairos Кварк Берлін

Диван кутовий Kairos Кварк Берлін

“Американки” і “француженки” прості в користуванні, але через подвійну (потрійну) системи складання абсолютно рівною поверхнею для сну вони не похвалитися.

До речі, нерівністю поверхні “грішать” багато розкладних диванів. Але ця проблема вирішується футонами і топерами – спеціальними накладками, які забезпечують здоровий сон.

Який колір дивана вибрати в залу

При облаштуванні домашнього інтер’єру професійні дизайнери дотримуються 3 правил колористики:

  1. Диван може поєднуватися із загальною колірною палітрою стін.
  2. Контраст вітається.
  3. Поєднання з елементами декору (картини, штори, килим) завжди в тренді.

Простіше кажучи, якщо вам не вдається знайти диван такого ж бузкового кольору, як стіни – не біда: плюс-мінус кілька тонів також підійдуть. Найголовніше при виборі кольору дивана – він повинен вам подобатися і не дратувати зайвий раз. Навіть якщо всі навколо кричать, що червоний диван – вишенька на торті сірої вітальні, як у вас, не поспішайте витрачати гроші. Спочатку подумайте чи не будете ви нервувати кожен раз сідаючи на нього, якщо червоний – абсолютно “не ваш” колір.

Але давайте “пройдемося” по правилах – так буде простіше зрозуміти, як вибрати диван в зал потрібного вам кольору.

До ніжних пастельних стін підійде такі ж пастельні меблі або вироби абсолютно протилежного кольору – насиченого.

Але чим яскравіший тон диванної оббивки, тим більше вона кидається в очі. В темну кімнату підходять світлі меблі і навпаки: якщо у вітальні достатньо світла, можете купувати диван темних відтінків.

Диван модульний потрійний Noble «STUART»

Диван модульний потрійний Noble «STUART»

За допомогою правильно підібраного кольору можна візуально “змінити” площу приміщення. Який диван поставити у вітальню маленьких розмірів? Світлі тони розширюють простір, а ось насичені темні тільки підкреслюють нестачу квадратних метрів. Відмовтеся і від крупного принту або строкатої оббивки – це погіршить ситуацію. Але не турбуйтеся – яскравого настрою і контрастів можна додати за допомогою аксесуарів (декоративних подушок, валиків).

Вибираючи тон оббивки, подумайте про практичність кольору. На світлих диванах помітні будь-які плями: якщо в сім’ї маленькі діти, то кремові, молочні, білі відтінки – табу. Альтернативою буде темний беж, капучино, пісочний.

Диван SFC Карина

Диван SFC Карина

Як вибрати колір дивана в вітальню, якщо разом з вами живуть кішки-собаки? Придивіться до меблів зі світло-коричневою або світло-сірою оббивкою, на якій шерсть тварин буде менше кидатися у вічі.

Стиль вітальні теж має значення:

  • класика любить всі відтінки коричневого (від світлого бежу до темного горіха), золотистого, червоного (від червоного до бордо);
  • до провансу підійдуть ніжні пастельні тони (рожевий, молочний) і зелені кольори;
  • хай-тек, модерн і мінімалізм вигідно підкреслюють білий, сірий, срібний, чорний, баклажановий, темно-зелений;
  • сміливий ар-деко доповніть такими ж сміливими насиченими кольорами, як синій, жовтий, бірюзовий.

До слова, крісло-мішок буде цікавим доповненням до дивана вітальні в стилі “лофт”.

Вам може бути цікаво

Як вибрати крісло-мішок

Вибираємо диван за матеріалом оббивки

Матеріал оббивки не менш важливий, ніж його колір. Від якості оббивки буде залежати термін експлуатації: одна тканина втрачає презентабельний зовнішній вигляд вже через 3 роки, а інша і через 5 років виглядає, як новенька. Для оббивки меблів використовують:

  • шкіру, екошкіру;
  • замшу, велюр, мікровелюр;
  • флок, жаккард (шеніл).

Як правильно вибрати диван у вітальню з урахуванням матеріалу оббивки? Спати на шкіряних диванах неприємно – постіль весь час зісковзує, скручується. Екошкіра не пропускає повітря, простіше кажучи ви прокинетеся спітнілими. Зате шкіряні меблі у вітальні виглядають дорого і розкішно.

Диван KISPRI Оксфорд

Диван KISPRI Оксфорд

Якщо диван не буде використовуватися для сну, то сміливо купуйте таку конструкцію. Щоб сидіти на ньому було комфортніше, користуйтеся чохлами, накидками, пледами.

Вам може бути цікаво

Вибираємо пледи і покривала

Замша, велюр, мікровелюр виглядають незвично через гру світла на тканині. Якщо дивитися на замшеву оббивку з різних кінців приміщення, вона буде здаватися різних відтінків (світліших, темніших). Такі дивани стійкі до вигорання.

Флок і жаккард – найпопулярніші варіанти. Вони приємні на дотик, не витираються, за ними легко доглядати. Щодо ціни, то чим натуральніший склад тканини, тим вища вартість дивана.

У будинку тварини? Обирайте вироби з оббивкою з тканини “антикіготь”, яка не рветься.

Сучасний диван

Як вибрати розмір дивана: 5 підказок покупцеві

Ваші відповіді на 5 нехитрих питань і будуть тими підказками, які допоможуть зрозуміти, як вибрати розмір дивана в зал і не помилитися:

  1. Скільки людей живе в будинку?
  2. Яке призначення меблів?
  3. Яка площа вітальні?
  4. Де будуть стояти меблі?
  5. Чи влізе диван в дверний отвір?

Для пари цілком вистачає невеликого дивана довжиною 2 м. Саме такі розміри у стандартного двомісного виробу.

Прямий диван Ліра (IDELL)

Прямий диван Ліра (IDELL)

У сім’ї є 1 дитина – вибирайте тримісну модель довжиною 2,5 м. Якщо ви гостинна людина, то вирішуючи, який диван купити в залу, пам’ятайте про своїх друзів. Для любителів вихідних з домашніми дружніми посиденьками, підійдуть меблі довжиною від 3-х м. В іншому випадку гості будуть сидіти на дивані, а ви – на підлозі або кухонних табуретках. А взагалі при виборі дивана є таке правило: 0,8 м сидіння на 1 дорослого. Сидіння глибиною 50-60 см найкомфортніше. Вигин і висота спинки теж відповідають за зручність – якщо спинка більш пряма, вам знадобляться подушки і валики.

Для вечірнього релаксу перед телевізором нерозкладний конструкції практичних параметрів 2,5*1 м цілком достатньо.

Але ось спати на ній навряд чи буде комфортно – асоціацій із залом очікування на вокзалі не уникнути. Та й не на всякому дивані для сидіння можна спати – вони можуть бути занадто м’якими. Для повноцінного здорового сну придивіться до великих зручних диванів або куточків. Враховуйте тип складання, розміри меблів в розкладеному вигляді, наприклад, диван-акордеон займає небагато місця і буде хорошим рішенням при обмеженому просторі.

 

Диван Novelty 100 см сіро-помаранчевий

Диван Novelty 100 см сіро-помаранчевий

Плануєте спати в залі постійно? Наявність ящика для білизни під сидінням істотно полегшить вам життя – ніяких розкиданих ковдр і подушок в головній кімнаті будинку.

У маленькій кімнаті (15-17 кв.м.) більш витончено виглядають тримісні м’які меблі. Проблема нестачі “сидячих” місць вирішується акуратними пуфиками, які можна придбати окремо (м’які крісла “вкрадуть” площу). Власники залів площею від 20 кв.м. можуть собі дозволити не економити простір – кутові дивани різноманітних стилів і дизайнів саме для них.

Часи, коли дивани у всіх будинках стояли виключно під стіною, залишилися в минулому. Розмістивши меблі по центру, кімнату можна розділити, наприклад, на “робочу” зону і територію релаксу. Навіть кутові конструкції можуть стояти посередині зали. Якщо ви саме так мрієте облаштувати невелику вітальню, то вибирайте менші дивани. У просторих кімнатах площею від 25 кв.м. один маленький диван буде виглядати безглуздо, а ось комплект меблів – те, що треба! Тому, якщо розміри кімнати дозволяють “розгулятися”, купуйте комплект або криволінійні меблі (круг, півкруг, змійку).

Комплект Диван 3-х місний розкладний + крісло Жасмин Modern

Комплект Диван 3-х місний розкладний + крісло Жасмин Modern

Любите більш трендові варіанти? Придивіться до модульних диванів, частини яких можна розміщувати по-різному. Плануєте розмістити меблі під вікном – зупиніться на конструкціях з невисокою спинкою, яка не перешкоджатиме потраплянню денного світла. Враховуйте і розміщення дивана щодо балконних дверей.

Вибравши вподобану модель, не забудьте співставити її розміри з дверним прорізом в вітальню.

На завершення “меблевого розслідування” поділимося з вами однією простою істиною: найкращий диван той, до якого ноги йдуть самі. Впевнені, за допомогою наших порад ви зможете вибрати диван у вітальню, який буде саме таким.

Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.