Можна або любити варення із полуниці, або ставитися до нього байдуже. Але практично кожен дорослий хоч раз пробував його на смак. Ми вважаємо, що від цього першого знайомства і залежить, чи будете ви ставитися до нього по-особливому, чи ні. Поділимося із вами смачними рецептами, як приготувати полуничне варення, щоб воно зберігалося до самої зими і якнайкраще увібрало в себе аромат літа.
Як варити полуничне варення
Принципи приготування смачного апетитного варення:
Для приготування ароматного джему з цілих ягід використовуйте щільну і не перестиглу полуницю, бажано відкалібрувати її за розміром. Так для її варіння знадобиться однакова кількість часу, і вона не перетвориться на кашу. З прим’ятих, трохи обрізаних ягід вийде варення із однорідним складом.
Промивайте ягідки тільки холодною водою і скоротіть їх час перебування у воді. Не сильно брудні полунички можна обдати водою з-під крана, уклавши їх у друшляк. При наявності болотистих грудок – покладіть полуницю у миску і залийте водою, почекайте 15 хвилин, поки бруд осяде на дно. Акуратно перемішайте руками, намагаючись не пошкодити ягідки, потім злийте рідину.
Плодоніжки видаляються безпосередньо перед приготуванням. Так ягоди довше будуть свіжими і соковитими, а при контакті з водою вони не стануть водянистими.
Щоб надати незвичайного смаку, можна додавати ваші улюблені спеції. Ідеально підійде ваніль, кориця, м’ята, кардамон, аніс і базилік.
Для варіння краще використовувати посуд із нержавіючої сталі або міді. Бажано, каструлі з товстим дном.
Обов’язково під час приготування потрібно видаляти піну. Вона зменшує термін зберігання готового варення і не дуже привабливо виглядає після охолодження.
Якщо полуниця дуже соковита і у вас виходить багато сиропу, то його можна окремо закатати в баночки.
Полуничне варення і сироп смачно їсти з млинцями, сирниками, оладками, панкейками, використовувати для просочення бісквітів і додавати у морозиво.
Зберігати варення потрібно у темному прохолодному місці з низькою вологістю. Ідеальна температура знаходиться в межах 10-15 градусів. Якщо ви збираєтеся зберігати консервацію кілька сезонів, то довше трьох років цього робити не варто. Бажано все ж щороку їсти свіжі заготовки.
Успішне зберігання також залежить від чистоти посуду, в який ви збираєтеся закатати варення.
Нагадаємо, як правильно простерилізувати банки, щоб вони не вибухали:
У духовці. Чисті вимиті банки поставте в холодну духовку і включіть нагрів на 150 градусів. Банки 0,5 і 1 літр потрібно стерилізувати 12-15 хвилин, на 2-3-літрові знадобиться 20-25 хвилин.
У чисту півлітрову банку влийте 150 мл 9% оцту і 100 мл води. Закрийте кришкою і полощіть 10 секунд. Влийте розчин у наступну банку, а першу переверніть на чистий паперовий рушник. Однією порцією розчину можна обробити 20 півлітрових банок.
У мікрохвильовці. У кожну банку налийте 1-1,5 см води і поставте всередину мікрохвильової печі. Залежно від потужності пристрою, стерилізуйте від 3 до 6 хвилин. Якщо банка не поміщається по висоті, можна укласти її набік і пропікати у такому положенні.
Над каструлею. Налийте у каструлю води на 2/3 об’єму. Замість кришки встановіть решітку із духовки або іншу чисту решітку. Встановіть посуд денцем вгору і стерилізуйте, поки банки не наповняться паром повністю, і конденсат не почне стікати великими краплями.
Кришки можна прокип’ятити в звичайній каструлі 3-5 хвилин і діставати з окропу при необхідності.
Полуничне варення п’ятихвилинка
За таким швидким рецептом у вас вийде 4,5 літри варення, а ягідки залишаться цілими і не розкиснуть. Якщо кількість полуниці у вас більша або менша, використовуйте таку пропорцію: на кілограм ягід візьміть півкілограма цукру.
Інгредієнти
4 кілограми полуниці;
2 кілограми цукру.
Спосіб приготування:
Промийте ягоди і переберіть. Рекомендуємо мити занурювальним способом разом із чашолистками, щоб полуниця не вбирала зайву вологу. Налийте воду в глибокий таз, занурте ягоди, обережно перемішайте руками і злийте через сито. Потім очистіть чашолистки ножем.
Дрібні ягоди скласти в каструлю цілими, великі – розділити навпіл. Перший шар ягід повинен закривати дно посуду, щоб цукор не прилипав до дна і не пригоряв.
Посипте цукром, потім знову покладіть шар ягід і пересипте цукром, поки не використаєте всю полуницю.
Весь цукор, що залишився, насипте зверху і залиште на 2 години до утворення соку. Цукрова верхівка може не розчинитися – нічого страшного, це нормально. В такому стані відправте на плиту. На дуже повільному вогні дочекайтеся закипання.
Ягоди не можна перемішувати інтенсивно, якщо потрібно розчинити цукор – підмішайте дерев’яною ложкою і дайте верхнім ягідкам опуститися вниз. Не варто сильно перемішувати, щоб варення не перетворилося на кашу.
Доведіть інгредієнти до кипіння, зніміть із плити і залиште на ніч.
Коли варення настоїться і просочиться сиропом, потрібно доварити його до готовності. При повільному нагріванні й акуратному помішуванні варіть 3-5 хвилин після закіпання і вимкніть нагрів.
Попередньо підготуйте банки і розлійте у них варення. Накрийте стерилізованими кришками і герметично закатайте.
Після закупорки перевертіть банки кришкою вниз і укрийте, щоб зберегти тепло.
Через 30-40 хвилин перевертіть банки назад, накрийте і укутайте до повного охолодження.
Після охолодження можна прибирати банки на зберігання.
Варення з полуниці з цілими ягодами
Традиційний рецепт варення: на 1 кілограм полуниці потрібно 500-600 грам цукру в залежності від солодкості самої ягоди. Щоб варення не втратило колір, а ягоди не розварилися – важливо не варити ягоди, а тільки довести до кипіння.
Спосіб приготування:
Залийте ягоди прохолодною водою і дайте полежати одну-дві хвилини.
Промийте і видаліть плодоніжки.
Покладіть у каструлю і пересипте цукром. Зробіть кілька таких шарів.
Закрийте кришкою і настоюйте 3-4 години, щоб відійшов сік.
Поставте каструлю на середній вогонь і повільно нагрівайте до закипання.
Як тільки сироп почне закипати, за допомогою ложки трохи перемішайте полуницю у сиропі й вимкніть нагрів.
Пінку рекомендується зняти, а каструлю відправте охолоджуватися на 8-10 годин.
Залежно від величини ягід та їх стану, повторіть нагріви в охолодженні 2-3 рази. Зручно кип’ятити вранці і ввечері, через однакові проміжки часу. Таким чином вам знадобиться 2-3 дні, щоб остаточно приготувати варення.
Коли ви побачите, що ягідки зменшилися в розмірах, колір став більш насиченим, а сироп – густішим, можна закривати в банки. Гарячий сироп разом із ягодами залийте у стерилізовані банки.
Закупорені банки переверніть кришкою вниз, укутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.
Із 2,5 кілограм полуниці й 1,5 кг цукру виходить 5 півлітрових баночок варення.
Густе варення з полуниці
Полуниця, як і інші малопектинисті ягоди і фрукти, сама собою не здатна давати густий сироп, якщо не додавати занадто багато підсолоджувача. Тому для густоти і кольору варення використовують натуральний желюючий порошок на основі природного пектину.
Інгредієнти:
500 грам полуниці;
250 грам цукру;
0,5 ч. л. лимонної кислоти;
Спосіб приготування:
Промийте ягоди у великій кількості води, потім очистіть.
В окремій ємності змішайте декілька ложок цукру із желюючою добавкою, щоб уникнути утворення грудок.
Насипте полуницю у каструлю, додайте лимонну кислоту, цукор і зачекайте кілька годин до утворення соку.
Після відділення соку засипте желюючу добавку із підсолоджувачем.
Каструлю поставте на плиту з мінімальним нагрівом. Не збільшуючи полум’я, дочекайтесь кипіння. Якщо потрібно перемішати ягоди – робіть це максимально дбайливо за допомогою силіконової лопатки.
Після закипання варіть п’ять хвилин при делікатному кипінні.
Розліліть варення у скляний посуд. Поки сироп гарячий – він буде рідким, але після охолодження стане набагато густішим. Заповніть посуд доверху і щільно закупорте кришками.
Остудіть, перевернувши догори дном і закутайте в рушник або покривало.
Полуничне варення з бананами
Новий незвичайний смак звичному варенню додасть приємна м’якість і солодкість банана.
Інгредієнти:
1 кг полуниці;
1 кг цукру;
600 г бананів;
1 ст. л. лимонного соку.
Спосіб приготування:
Помийте і просушіть ягоди. Засипте їх у каструлю і додайте цукор. Залиште на 6-7 годин пускати сік.
Поставте на повільний нагрів і доведіть до кипіння. Варіть 5 хвилин при постійному помішуванні. Знімайте піну одразу після її утворення.
Вимкніть нагрів і залиште настоюватися на 6 годин. Повторіть процедуру ще раз.
Банани очистіть від шкірки, наріжте кружальцями по 5 мм. Додайте у каструлю і варіть на маленькому вогні 20 хвилин, постійно помішуючи.
Уведіть лимонний сік і проваріть ще 10 хвилин.
Розліть в скляний посуд і закатайте.
Вишнево-полуничне варення
В однаковій пропорції візьміть:
полуниці;
вишню без кісточок;
цукор-пісок.
Спосіб приготування:
Промийте полуницю в холодній воді, видаліть чашолистки.
Вимийте вишню, видаліть кісточки. Для зручності використовуйте машинку для видалення кісточок.
Покладіть всі ягоди у каструлю і пересипте цукром, чергуючи шари. Настоюйте для відходження соку 5-7 годин.
Нагрівайте інгредієнти на слабкому вогні, поки не з’являться вируючі бульбашки, проваріть ще п’ять хвилин і вимкніть вогонь.
Зніміть із плити і дайте охолонути за кімнатної температури.
Наступного дня повторіть нагрів і кип’ятіння протягом 5 хвилин.
Закатайте у підготовлену тару і відправте на зберігання в темне прохолодне місце.
Полуничне варення у мультиварці
Сік лимона не тільки збереже колір варення, але і загустить його.
Інгредієнти:
1 кг полуниці;
1,2 кг цукрового піску;
сік половини лимона.
Спосіб приготування:
Промийте ягоди в друшляку, приберіть чашолистики. Викладіть у чашу мультиварки, пересипаючи цукровим піском.
Накрийте кришкою і дайте настоюватися, щоб відійшов сік.
Через 2-3 години перемішайте ягоди лопаткою.
Установіть режим «Мультіповар» на 100 градусів. Варіть одну годину при відкритій кришці. Під час приготування кілька разів перемішайте компоненти, особливо коли цукор ще не повністю розчинився.
У кінці варіння додайте лимонний сік і змініть піну.
Розкладіть по банках і закатайте.
Полуничне варення без варіння
Щоб рідина швидше загустіла і не утворювала багато піни, вам знадобиться широка каструля з товстим дном.
Інгредієнти:
1 кілограм полуниці;
800 грам цукру;
¼ ч. л. лимонної кислоти;
2-3 грами вершкового масла.
Спосіб приготування:
Полуницю промийте з плодоніжками, обсушіть.
Видаліть хвостики і поріжте невеликими шматочками, приблизно 1,5 на 1,5 сантиметри.
Покладіть ягоди в каструлю. Засипте цукром і дочекайтесь відходження соку. Це займе кілька годин. Можете залишити на ніч.
Поставте каструлю на вогонь, добре перемішайте, щоб цукор, який осів, не пригорів. Доведіть до температури 60-70 градусів і лопаткою підніміть цукор вгору.
Не доводьте до кипіння, додайте лимонну кислоту і відразу вимкніть вогонь.
Через дві години варення набуде насиченого відтінку. Злийте ягоди в друшляк, а сироп поверніть назад у каструлю і поставте на вогонь.
Доведіть сироп до кипіння, якщо він почне ясно пінитись – додайте кілька грам вершкового масла. Тоді піноутворення не буде таким активним.
Варіть сироп 15 хвилин. Потрібно максимально випарувати вологу і, якщо у вас каструля не дуже широка, продовжить варіння ще на 5 хвилин.
Видаліть залишки піни і відключіть нагрів. Залиште на 5-7 хвилин, щоб температура трохи впала. Поверніть у каструлю скибочки полуниці. Перемішайте і залиште настоюватися на 1-1,5 години. Після охолодження сироп загусне.
Увімкніть нагрів і підігрійте вміст до температури 80-85 градусів. Сироп стане рідким. Вимкніть і відразу розлійте по стерилізованих банках.
Ми розповіли вам найпопулярніші рецепти приготування варення з полуниці. Нехай ваша консервація вийде апетитною і барвистою!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com