Як приготувати зелений борщ зі щавлем, смак якого буде нагадувати дитинство та літо у бабусі? В цій статті відкриваємо всі секрети приготування освіжаючої кисленької страви.
Розповідаємо, як приготувати зелений борщ зі щавлем – наваристий, ситний і корисний.
Регулярне вживання в їжу щавлю лікує весняний авітаміноз та анемію.
Цікавий нюанс – щавель допомагає нормалізувати роботу травної системи, тому він особливо корисний при “ледачому шлунку” або після банкетів і переїдання.
Інгредієнти
Основний інгредієнт зеленого борщу – щавель, точніше листочки рослини. Свіжі соковиті – вони містять багато корисних речовин. Зокрема, вітаміни групи B, вітаміни E, K, C, бета-каротин, мікроелементи (кальцій, магній, залізо тощо), щавлева кислота.
Користь рослини для людського організму перерахувати складно:
зміцнюються кровоносні судини;
підвищується протидія вірусна опірність організму;
покращується концентрація уваги і розумова діяльність;
Продукт низькокалорійний – в 100 г свіжого щавлю тільки 21 ккал, тому він підходить для дієтичного харчування.
Тонкий кислуватий смак щавлю поєднується з:
зеленню (цибуля, петрушка, кріп);
овочами;
м'ясом;
яйцями;
крупами.
Під час приготування страв з щавлю зверніть особливу увагу на посуд. Справа в тому, що чавунні емальовані при нагріванні "взаємодіють" зі щавлевою кислотою і утворюють токсини. Тому беріть емальований посуд, каструлі з нержавійки або готуйте в мультиварці.
Між іншим, саме щавлева кислота надає страві характерну кислинку. У великих кількостях вона може бути шкідливою для здоров'я. Але достатньо додати до борщу ложку сметани і можливий негативний вплив нейтралізовано.
Приготування і рецепти
Бульйон на яловичих ребрах вважається класичною основою для зеленого борщу.
Для яловичого бульйону вам знадобляться:
3 л води;
0,5 кг ребер (із кістками);
1 велика морква;
1 цибулина;
2 горошини запашного перцю, лавровий лист, сіль.
Промийте м'ясо залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Зніміть шум, що утворився на поверхні. Як варіант – злийте повністю окріп, промийте м'ясо і каструлю, наберіть свіжої води. Коли бульйон закипить, укладіть моркву і цибулю – для зручності можна розрізати на великі частини. Додайте спеції і варіть 1-1,5 години на маленькому вогні. Повністю готове м'ясо вийміть на тарілку, зніміть із кісток, наріжте на порційні шматки і зберігайте в щільно закритому харчовому контейнері.
Вважаєте ребра занадто жирним м’ясом? Замініть їх на субпродукти (нирки, серце, шлунок). Куряче філе теж підходить – страва вийде легкою та дієтичною. До речі, киплячу воду з курячої грудки зливати не варто, досить зняти шум (піну).
Класичний зелений борщ на м'ясному бульйоні
Для зеленого борщу візьміть:
2 л яловичого бульйону;
5 середніх картоплин;
1 морквину;
1 цибулину;
сіль;
200-250 г щавлю;
3 круто зварені яйця;
сметана (для подачі).
Налийте в каструлю 1 ст. л олії. В розігріту олію додайте порізану кубиками цибулю і натерту на грубій терці моркву. Обсмажте протягом 4-6 хвилин. Всипте кубики картоплі, влийте підготовлений яловичий бульйон і варіть до повної готовності. Посоліть, додайте щавель і м’ясо з ребер. Проваріть 2-3 хвилини. Подавайте з половинкою яйця і ложкою сметани.
Зелений борщ із крупою і щавлем
За рахунок крупи цей варіант виходить ситним і смачним. Тому в готову страву не обов'язково додавати м'ясо – достатньо лише бульйону.
Інгредієнти:
3 л бульйону;
5 картоплин;
1 велика морква;
1 цибулина;
300 г щавлю;
0,5 ст. рисової крупи;
спеції за смаком;
яйця, сметана для подачі.
У киплячий бульйон покладіть нарізану цибулю, кружечки морквини і порізану кубиками картоплю. Засипте промиту рисову крупу, посоліть, доведіть до готовності. Не любите рису – замініть його перловкою, буде також смачно.
Як і в попередньому варіанті, щавель кладеться в борщ за 2-3 хвилини перед зняттям каструлі з вогню. Перед подачею додайте в тарілку сметану і половинку вареного яйця (підійдуть перепелині).
Із вказаних продуктів вийде 8 порцій густого борщу. Замість звичного хліба подайте до страви брускетту із солодким перцем.
Інгредієнти для брускетти:
багет – 1 шт;
солодкий болгарський перець – 2 шт;
помідор – 1 шт;
часник – 2 зубці;
сіль, перець, сухий чебрець;
оливкова олія – 2 ст. л.
Цибулю нарізати півкільцями, перець – соломкою, часник – посікти ножем. Смажити 5-6 хвилин на сковороді, змащеній оливковою олією, доки овочі не стануть м'якими, але хрусткими.
Додайте кубики помідора, попередньо знявши з нього шкірку. Тушіть без кришки – через 5 хвилин суміш загусне і буде готовою. Багет наріжте скибочками і обсмажте з одного боку на сковороді з розігрітою олією. Зарум'янену сторону натріть зубчиком часнику і викладіть зверху овочеву суміш. Прикрасьте кропом і насолоджуйтесь смачним обідом.
Вегетаріанський зелений борщ зі шпинатом і щавлем
Вегетаріанство – не привід відмовляти собі в такій смакоті, як зелений борщ зі шпинатом і щавлем. Для його приготування використовуйте основу з овочевого бульйону (вода, морква, цибуля, лавровий лист, духмяний перець).
Продукти для зеленого борщу:
овочевий бульйон – 2 л;
морквина – 1 шт;
цибуля – 1 шт;
щавель – 200-250 г;
шпинат – 200 г;
яйця – 3 шт;
картопля – 4-5 шт;
сметана – 100 мл;
спеції за смаком.
У киплячий овочевий бульйон покладіть нарізану великими шматками картоплю, засмажку з пасерованої на олії цибулі й тертої моркви, посоліть. Поки овочі варяться, приготуйте жовтково-сметанову заправку. Круто зварені яйця розділіть на жовтки і білки. Білки дрібно посічіть ножем і відкладить в бік. Жовтки розімніть виделкою у невеликій мисці, додайте сметану, розмішайте до однорідного стану. Зачерпніть ополоником 100 мл киплячого овочевого бульйону і, постійно помішуючи, тонкою цівкою введіть його в жовтково-сметанову заправку. Овочі в бульйоні майже готові? Тоді додайте заправку в каструлю. Туди ж засипте білки, щавель і шпинат, проваріть 2 хвилини і зніміть каструлю з вогню.
Дайте борщу настоятися 1 годину – смак буде більш яскравим.
Подавати такий обід можна з домашніми часниковими сухариками.
Продукти для сухариків:
чіабатта – 300 г;
тертий пармезан (2 ст. л.);
часник – 1 зубчик;
вершкове масло – 50 г;
зелень петрушки.
Чіабатту розріжте поперек на 3 частини – у вас вийдуть смужки. Натерти на дрібній терці часник і змішайте його з м'яким маслом і порізаною петрушкою, посоліть. Намажте цю сумішю зрізи смужок. Викладіть заготівки на решітку, встановлену над деком, і посипте натертим пармезаном. Запікайте 5-8 хвилин у духовці режимі "конвекція" – за цей час сир розплавиться, а чіабатта зарум'яниться і стане хрусткою. Охолодіть і наріжте квадратами.
Холодний зелений борщ
Спекотного дня не завжди хочеться обідати гарячими стравами.
Спробуйте приготувати холодний зелений борщ, який додасть енергії і освіжить.
Візьміть:
воду – 2 л;
варені курячі яйця – 2 шт;
свіжі огірки – 3 шт;
молоду картоплю – 400 г;
невеликий пучок зелені (кріп, цибуля);
пучок щавлю – 200 г.
Налийте в каструлю воду, закип’ятіть, посоліть. Промийте щавель наріжте дрібною соломкою і киньте в каструлю. Проваріть на слабкому вогні протягом 4-5 хвилин, вимкніть і повністю охолодіть. Поки щавлевий "бульйон" остигає, наріжте кріп, цибулю і кубики огірків.
Якщо ви берете для страви домашні огірки з грядки, не чистіть їх – в хрусткій шкірці багато вітамінів. Куплені тепличні овочі краще почистити – на поверхні можуть бути залишки "хімії", якою фермери обробляють урожай. Не хочете різати кубиками – натріть огірки на грубій терці. Засипте зелень і огірки в каструлю з холодним щавлем. Яйця зваріть.
Окремо приготуйте молоду картоплю невеликих розмірів – її достатньо просто відварити в трохи підсоленій воді.
Розлийте холодний борщ по порційні тарілки, додайте половинку яйця, 1 ст. л. холодної сметани і порізану на великі шматки картоплю.
Для різноманітності замініть огірки з кропом на свіжу редиску і петрушку.
Як заморозити щавель
Часи, коли ми насолоджувалися кислинким смачним тільки на початку літа, давно минули. Щавель можна заморозити про запас – сучасні моделі морозильних камер зберігають всі корисні властивості й вітаміни продуктів.
Заготовляють щавель у травні-червні. Саме в цей період молода рослина містить оптимальну для здоров'я кількість щавлевої кислоти. Вибирайте пружні, соковиті листочки середнього розміру – від великих краще відмовитись через жорсткі прожилки. Ніяких чорних цяток, засохлих країв і підгнилих стебел.
Корисний лайфхак: листочки повинні бути приблизно однаковими за величиною, тоді у вашому супі буде "плавати" акуратно нарізана зелень.
Відібране листя промийте під проточною водою – так ви будете впевнені, що залишки грунту і пилу змийються на 100%. Відкиньте щавель на дуршлаг і дайте стекти. Наступний крок – просушування. Не варто поспішати і пропускати цей етап, інакше ви заморозите не тільки листочки, а й воду – готовий борщ може вийти гнилізною. Кращий спосіб просушування – вафельний кухонний рушник. Розстелить чистий рушник на стільці і виберіть листочки з дуршляка. Важливий момент – викладання в один шар. Залиште на 2-3 години – за цей час щавель висохне. Немає стільки часу? Промокніть зверху паперовим рушником і можете приступати до нарізки.
Провідні шеф-кухарі світу використовують для нарізки зелені скляні обробні дошки – пори і мікротріщини дерев'яних накопичують запах, смак і пігмент продуктів.
Сформуйте невеликі акуратні пучки і наріжте поперек соломкою (товщина 5 мм). Як правило, нарізають тільки листову частину – стебла в борщі занадто грубі і несмачні.
Подрібнені листочки покладіть у пакет із зіп-застібкою, витісніть повітря по максимуму, застебніть і заморозьте.
Крім свіжого щавлю, заморожують й бланшований. Для цього порізану рослину висипають у дуршляк, який на 30-40 секунд опускають у каструлю з киплячою водою. Коли злива рідна стече, розкладайте в пакети. Деякі господині замість пакетів використовують форми для льоду або для випічки мафінів. Бланшований щавель розкладають у формочки, які ставлять в морозилку. Отримані “щавлеві брикети” зберігають у щільно закритому харчовому контейнері в морозильній камері.
Крім зеленого борщу, з щавлю готують запіканки, пироги з начинкою, соуси і просто додають у салати, як зелень.
Смачного!
Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com.