Паска – традиційний хліб, який готують до свята Великодня. Також можна зустріти такі назви, як великодній хліб, куліч, панетоне – це все про тей самий класичний рецепт домашньої паски з духовки. Як окрему страву варто виділити сирну (кисломолочну) пасху, бабку або куліч. Ця страва з пресованого сирого домашнього сиру в формі піраміди без верху.
Пропонуємо вам простий рецепт смачної і пухкої паски на сухих дріжджах без приготування опари, що значно спрощує процес. Знадобиться в межах трьох годин, щоб тісто підійшло.
Інгредієнти
Такий рецепт дозволяє приготувати 4 середніх пасочки діаметром 15 сантиметрів або 8 пасок поменше. Хлібець виходить пористий, пружний і дуже м’який.
Вам знадобиться для тіста:
8 курячих яєць;
500 мл молока;
250 г вершкового масла;
500 г сметани 20% жирності;
450 г цукру;
3 пакетика ванільного цукру;
0,5 чайної ложки солі;
15 г сухих дріжджів;
1,4 кг борошна;
стакан родзинок.
Для прикраси:
білок від 4 яєць;
200 г цукру;
дрібка лимонної кислоти;
трохи солі;
На такий обсяг інгредієнтів вам знадобиться миска або каструля на 8–9 літрів. Але ви можете поділити порцію навпіл, якщо готуєте меншу кількість пасок.
Також підготуйте:
металеві або паперові форми для випічки паски;
пергаментний папір (якщо використовуєте металеву форму);
міксер або кухонну машину;
Приготування
Розбийте яйця в суху чисту ємність, перемішайте вінчиком, але не збивайте.
Молоко беріть кімнатної температури, ледь тепле. Влийте до яєць.
Вершкове масло розтопіть на водяній бані, дайте охолонути і також введіть в миску.
Додайте сметану, звичайний і ванільний цукор, сіль.
Сухі дріжджі відправте в просіяне борошно, перемішайте. Засипайте борошно до рідких компонентів поступово, помірно перемішуючи.
Коли тісто стане важко вимішувати в мисці, викладіть його на стіл і продовжуйте вимішувати.
Родзинки помийте, злійте рідину. У невеликій мисці трохи посипте борошном, перемішайте пальцями, розподіляючи злиплі грудочки. Таким чином вдасться уникнути грудок в самому тісті, що дозволить йому рівномірно підійти і пропектися. Відправте родзинки в миску з тістом.
Щоб було зручніше працювати з сирим тістом – використовуйте одноразові рукавички. Тісто має вийти в’язке, мокре і трохи жирнувате.
Розкладіть тісто по двом об’ємним ємностям, воно збільшиться в два рази. Залиште підходити на 2 години і стежте, щоб не втекло. У разі, якщо тісто вирішить покинути посуд набагато раніше, не бійтеся осадити його перемішуванням. Така процедура не зашкодить кінцевій страві.
Підготуйте металеві форми: виріжте ножицями кружок з пергаменту на дно і прямокутну область для стінок, вистеліть їх всередину форми і змастіть маслом. Паперові форми не потрібно нічим змащувати.
Змастіть руки рослинною олією, відщипніть невелику кількість тіста і сформуйте гладкий клубочок. Покладіть вушками на дно, тоді зверху буде рівна шапочка. Тісто має заповнити форму на третину – воно добре піде в ріст під впливом тепла.
Коли всі форми заповнені – виставіть їх на деко, на якому будете випікати, накрийте чистим дихаючим рушником і дайте підійти в теплому місці ще годину. В цей час не повинно бути протягів, ввімкнених витяжок, а також не переносьте і не рухайте деко з пасочками.
Прогрійте духовку до 180 градусів, акуратно поставте деко і випікайте 40 хвилин на режимі з верхнім і нижнім підігрівом.
Перед закінченням випікання перевірте готовність дерев’яною шпажкою – введіть її глибоко в м’якуш. Якщо вона виходить повністю сухою – паска добре пропеклась.
Вийміть з духовки і дайте постояти 10 хвилин. Паски з паперових форм діставати не потрібно, а з металевих краще вийняти, щоб випічка не запрівала. Пергамент можна видалити вже після охолодження. А якщо хочете зберігати хліб кілька днів – загорніть разом з папером в целофановий пакетик. Так випічка не втратить м’якість і не обвітриться.
Для приготування білкового крему-глазурі краще використовувати міксер або кухонну машину з чашею для тіста, але також підійде блендер з вінчиком. Просто потрібно трохи більше часу і сил.
Покроковий рецепт приготування глазурі:
Розбийте яйця в робочу чашу, збийте вінчиком. Посуд має бути обов’язково сухий, інакше білок може не збитися.
Поступово вводьте цукор: розділіть на 3–4 підходи.
Коли білки з цукром почали біліти і набувати пухнастість – додайте лимонну кислоту і сіль.
Не обов’язково наносити глазур відразу після приготування, можна зробити це навіть на наступний день.
Намажте глазур за допомогою силіконової лопатки більшим чи меншим шаром на ваш розсуд: вона або швидше підсохне і стане скоринкою, або буде тягучою, як нуга. Або можна просто вмочати верхівку в миску з білками, якщо посуд дозволяє.
Прикрасьте зверху пасхальною посипкою, сухофруктами, горішками або паличкою кориці.
Тепер ви можете приготувати вдома паску, не витративши багато часу і насолодитися свіжою ароматною домашньою випічкою.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com