Цінувальники кави знають, що найсмачніший і найароматніший напій виходить із кавових зерен, заварених відразу після оброблення. Водночас потрібно правильно підібрати сорт з урахуванням його властивостей і ваших уподобань. Арабіка чи робуста – що краще? Головне, уникати низькоякісної кави, яку не зробить смачною жодна кавоварка.
З аравійської арабіки й конголезької робусти виходить найкраща кава — це і є два найпопулярніших сорти у світі. Всього є понад дев’яносто різновидів кавових дерев. У середньому приблизно 69% виробленої кави займає арабіка і всього 29% — робуста. А що, якщо ви не вживаєте кофеїн або хочете насолодитися горнятком кави пізно ввечері? Для цього підійде кава без кофеїну. Зазвичай це арабіка, зерна якої промили й обробили під високим тиском. Однак враховуйте, що часто такі напої все ж містять 1-2% вихідного кофеїну.
Вам може бути цікаво
Яка кава краща — арабіка чи робуста
Що характерно для сорту кави арабіка? Насамперед, вишуканий аромат і глибокий м’який смак із безліччю півтонів. Залежно від сорту арабіка може мати шоколадний, горіховий або кремовий післясмак. Також вона додає напою легкої кислинки й особливо підбадьорливих властивостей. Арабіка набагато дорожча за інші сорти кави, позаяк вона має високі смакові якості й вирощувати її набагато складніше.
Робуста ж дешевша і містить удвічі-утричі більше кофеїну. Через це її частіше застосовують для приготування еспресо-сумішей, яким сорт надає гарної пінки.
Водночас у робусти міцний гіркий смак із землистим присмаком, немає напівтонів і менш вишуканий аромат. Така кава бадьорить набагато сильніше, ніж арабіка! Через невисокі смакові якості та простоту вирощування цей сорт дешевший і частіше використовується для створення розчинних напоїв.
Також для економії робусту змішують з арабікою в різних пропорціях. Наприклад, у класичних італійських купажах часто 80% становить арабіка і 20% — робуста. У такому разі кава виходить зі щільним смаком, гіркуватістю і стійкою кремовою пінкою.
Пропорції арабіки та робусти
- 90% арабіки, 10% робусти роблять напій, який більше бадьорить, ніж чиста арабіка.
- 80% арабіки та 20% робусти дають дуже щільну густу каву з невеликою кислинкою й легкою гіркуватістю. Напій вирізняється міцністю і якостями, що бадьорять.
- 70% робусти і 30% арабіки — гармонійне поєднання приємною солодкості й гіркоти без кислинки.
Зазвичай, стовідсоткова арабіка складається з кавових зерен, зібраних на різних континентах. Позаяк вони вирощені в різних умовах з особливим кліматом, з таких сортів виходить найсмачніший напій із бархатистими нотками й легкою кислинкою.
Як відрізнити арабіку від робусти
Кавові дерева виростають у різній місцевості й відрізняються формою й кольором зерен. Зокрема, арабіка росте на більшій висоті над рівнем моря, ніж робуста — від 900 до 2 000 м. Зерна кави гладкі, довгасті, завдовжки приблизно 6-8 мм і мають S-подібну виїмку. Найчастіше у разі слабкого обсмажування їхня поверхня покрита частинками, що не вигоріли.
Водночас робуста трапляється на висоті до 600 м над рівнем моря і зростає швидше за арабіку. Найчастіше вона трапляється в тропіках Індії, Шрі-Ланки та Індонезії, а також в Африці. Її округлі зерна завдовжки 4-5 мм пофарбовані у відтінки від світло-коричневих до сіро-зелених.
Обсмажування кави
Смак і аромат доброї кави в зернах залежать не тільки від сорту, але й від її обсмажування. У звичайному вигляді в необроблених зерен зелений колір, який темніє під час оброблення. Враховуйте, що за максимальної температури вони отримують більш насичений запах.
Основні ступені обсмаження
- Легкий (скандинавський). Після нього кавові зерна стають світло-коричневими і тріскаються, а напій набуває тонкого смаку, кислинки і хлібного аромату. У каву легкого обсмажування радять додавати молоко й пити після сніданку.
- Середній (віденський). Зерна кави набувають шоколадно-коричневого кольору, даючи насичений солодкуватий смак із кислинкою і вираженим ароматом.
- Сильний (французький). Кавові зерна забарвлюються в темно-коричневий колір, а напій отримує терпкість і легку гірчинку. Водночас аромат містить нотки карамелі.
- Найсильніший (італійський). Зерна кави чорніють і виходять маслянистими, надаючи напою класичної паленої гіркоти і виразного смаку без кислинки. Зазвичай, їх застосовують для приготування еспресо.
Загалом виділяють до десяти ступенів термічного оброблення, водночас універсальним вважається середній ступінь обсмаження. Завдяки цьому сира зелена кава перетворюється на ароматний смачний напій.
Помел
Спочатку визначтеся, яким способом ви заварюватимете напій, позаяк від ступеня помелу залежить його смак.
Якщо використовуєте турку, підійде наддрібний помел, для кавоварки з фільтром — невеликий, а для френч-преса — грубий. Для інших варіантів вибирайте середній помел — таку каву заварюють від 4 до 6 хвилин.
Найкраще подрібнити зерна відразу перед приготуванням. Водночас пам’ятайте, що зелена кава не підходить для кавоварок, позаяк вона забиває й ушкоджує техніку.
Водночас будь-які кавові зерна довше зберігають свої властивості у разі правильного зберігання. Зокрема, вони мають бути якісно упаковані й бути в місці без джерел сильного запаху.
Вам може бути цікаво
Як вибрати каву в зернах
- Визначтеся, який смак і аромат кави ви хочете отримати. В арабіки м’який смак і менший вміст кофеїну, ніж у більш різкої робусти. А купажі з цих сортів, наприклад, кави в зернах для кавомашин, створюють незвичайні смакові букети.
- Кавові зерна мають бути однакового розміру й кольору, правильної цільної форми й без плям. Також якісні зерна злегка маслянисті через олії, які утворюються на їхній поверхні під час обсмажування. Якщо зерна сухі, краще від них відмовитися — напій вийде ненасиченим і без приємного аромату.
- Якісну каву в зернах продають у вакуумних упаковках або пакетах із фольги без дефектів і з однобічним клапаном для виведення назовні олійних випарів. Запах зерен має відчуватися через клапан під час стискання упаковки.
- Зверніть увагу на дату обсмажування й розфасування: термін придатності зернової кави — приблизно рік.
- Віддавайте перевагу відомим виробникам, зокрема, з Італії, Німеччини та Швейцарії. Враховуйте, що на аромат напою впливають ґрунт і клімат місцевості зростання, яку вказують на упаковці.
- Купуйте до 200 г кавових зерен за раз, щоб довше зберегти букет ароматів.
- Суміші з арабіки й робусти мають містити не менш ніж шість сортів із різних країн. Також можна поекспериментувати й самому змішати різні сорти. У такому разі напій виходить міцним, без зайвої кислинки й зі стійкою пінкою.
- Не варто вибирати купажі, у яких робусти більше, ніж арабіки, позаяк це говорить про низьку якість продукту. В ідеалі в суміші для еспресо достатньо до 30% робусти.
Вам може бути цікаво
Особливості кави в зернах із різних країн
- Бразилія: тут вирощують міцні сорти з незвичною терпкістю й горіховим присмаком;
- Колумбія: кавові зерна з цієї країни додають напою оксамитового смаку із легкою кислинкою;
- Коста-Рика: місцеві різновиди кавових дерев потішать прихильників ароматних напоїв зі щільним смаком;
- Гватемала: кавові сорти виділяються яскравим присмаком квітів і спецій;
- Індія: для цінувальників дуже міцної кави із сильним присмаком шоколаду;
- Кенія: кавові зерна з приємним смаком, кислинкою і ягідним післясмаком;
- Ефіопія: зазвичай це арабіка з ягідним присмаком.
Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com