Як приготувати овочевий салат із незвичайним смаком, використовуючи сезонні продукти? Пропонуємо 11 покрокових рецептів смачних страв зі свіжих овочів, які урізноманітнять повсякденний раціон.
Салат зі свіжих овочів без майонезу
Овочі – головний постачальник вітамінів і клітковини, необхідних для гарного самопочуття і здоров’я. А щоб овочеві салати без майонезу були не тільки корисними, а й смачними, потрібно правильно підібрати салатну заправку. Саме в ній криється той незвичайний яскравий смак.
Інгредієнти
- 5 листків пекінської капусти (або Айсберг);
- 3-4 молодих огірочка;
- 4 томати;
- невелика свіжа цибулина;
- 8 редисок;
- болгарський перець;
- кріп, петрушка;
- сіль і перець.
Для заправки:
- 7 ст. л. кукурудзяної олії;
- 3 ст. л. яблучного оцту;
- 100 г волоських горіхів;
- 3 зубчики часнику;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Покришіть огірочки, томати, редис і солодкий перчик соломкою невеликої товщини.
- Цибулю наріжте півкільцями, зелень дрібно порубайте. Відправте продукти у великий салатник.
- Підігрійте суху сковорідку на максимальну потужність, відправте в неї ядра волоських горіхів, зменшіть нагрів до мінімального. Постійно помішуючи, стежте за зміною кольору – ідеальним буде золотистий відтінок і смачний, не пригорілий, запах. Пам’ятайте, що після відключення нагріву горіхи ще продовжують готуватися, намагайтеся не переборщити з обсмажуванням.
- Дайте горішкам охолонути і розітріть їх між долонь – зійде суха гіркувата шкірка.
- Помістіть третину ядер на обробну дошку, пройдіться по ним ножем і відправте в салатник. Решту подрібніть у блендері.
- В окремій ємності з’єднайте масло, оцет, спеції. Перемішайте, внесіть перебиті горіхи і дрібно нарізаний часник. Заправка повинна вийти густою, щільною, з коричневим відтінком.
- Заправляйте страву безпосередньо перед подачею і не залишайте надовго в холодильнику.
Вам може бути цікаво
Найпростіший овочевий салат
Страва вражає своєю простотою, незвичністю і швидкістю приготування. Всього два інгредієнти, але коли ви спробуєте – самі здивуєтеся, наскільки незвично і свіжо вони поєднуються в цій страві.
Інгредієнти
Спосіб приготування:
- Моркву помийте, почистіть від шкірки за допомогою овочечистки. Натріть тонкою соломкою, використовуючи спеціальний ніж із зубчиками або терку для моркви по-корейськи.
- Капусті також надайте форму тонкої соломки.
- Змішайте сметану з хріном і гірчицею. Додайте спеції і перемішайте. Внесіть до овочів.
Вам може бути цікаво
Святковий салат з овочів
Для його приготування нічого відварювати або обсмажувати не потрібно, навіть гриби подаються в сирому вигляді. Якщо ви ніколи не готували закуски з сирих печериць – ви зобов’язані спробувати цей рецепт.
Гриби – низькокалорійний продукт і містять стільки ж фосфору, що і риба. Головне – добре їх вимити й обсушити.
Інгредієнти
- великий пучок салатного листя;
- дві фіолетові цибулини;
- 300 грам томатів;
- 180 г свіжих салатних печериць;
- 150 г сиру твердих сортів;
- кінза або м’ята;
- 20 грам гарбузової олії;
- 5 грам соку лимона;
- 10 грам діжонської гірчиці;
- сіль, мелений перець.
Спосіб приготування:
- Змішайте заправку: в глибоку піалу влийте масло, сік лимона і діжонську гірчицю.
- Великий пучок лист-салату обмийте під проточною водою і обсушіть на паперовому рушнику. Крупно наріжте ножем або порвіть руками. Покришіть кінзу (в якості альтернативи – м’яту).
- Фіолетові цибулини покришіть соломкою або півкільцями.
- Молоді гриби розріжте навпіл, а потім поперек на тонкі скибочки.
- Невеликий шматочок сиру натріть на крупній тертці. Сир можна брати будь-який: жирний або знежирений, молодий чи зрілий – від цього буде залежати смак готової страви.
- Помідори наріжте невеликими скибочками. Підійдуть також черрі, вони більш ароматні й краще підходять для салатних закусок. Їх потрібно розрізати навпіл або на чотири частини.
- Помістіть всі компоненти в салатник. В такому, ще не перемішаному вигляді, їх можна поставити в холод на 3-4 години, не більше. А саму заправку внести вже перед подачею на стіл.
Вам може бути цікаво
Простий овочевий салат з авокадо
Авокадо – супер-фрукт, багатий корисними жирами, клітковиною і калієм. Він прекрасно поєднується з овочами, яйцями, рибою, бальзаміком і паприкою. Звичайний перекус стане смачнішим, якщо додати в нього алігаторову грушу – ще одна назва популярного суперфуду.
Інгредієнти
- кілька салатних листків;
- середній огірок;
- 6-8 томатів черрі;
- червона цибулина;
- стиглий плід авокадо;
- 10 г оливкового масла;
- 10 г бальзаміка;
- суміш пряних трав;
- паприка.
Спосіб приготування:
- Салатні листя порвіть на середні скибочки. Вистеліть ними дно тарілки.
- У огірка відріжте носик і попку, розріжте навпіл і надайте форму півкілець. Покладіть на салатні листя.
- У черрі видаліть плодоніжки, розділіть на чотири частини. Покрийте ними огірки.
- Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями. Посипте зверху на томати.
- Авокадо розділіть навпіл, вийміть кісточку. Для цього проткніть її ножем і злегка поверніть – вона легко відділиться.
- Не виймаючи половинку авокадо зі шкірки, поріжте м’якоть уздовж навпіл, потім поперек на невеликі шматочки. Піддіньте м’якоть столовою ложкою і витягніть поверх інших овочів. Повторіть процедуру з другою половинкою фрукта.
- Полийте зверху маслом і бальзаміком, посипте сіллю, перцем і сухими травами.
Вам може бути цікаво
Смачний салат із тунцем та овочами
Прекрасне поєднання свіжих овочів і дуже смачної заправки. Виходить легкий, але в той же час дуже ситний і різноманітний перекус.
Інгредієнти
- банка консервованого тунця;
- 220 г салату Айсберг;
- 50 г маслин;
- 60 г сиру фета;
- червона цибулина;
- 8 шт. перепелиних яєць;
- 9 шт. томатів черрі;
- 20 г кунжутного масла;
- сік половини лимона;
- гілочка м’яти;
- цукор, сіль, перець;
- орегано.
Спосіб приготування:
- Занурте перепелині яйця в киплячу воду і проваріть 5-7 хвилин. Злийте воду і остудіть під краном.
- Із гілочки м’яти зірвіть листочки, стебло можна викинути. Листя дрібно наріжте і помніть, щоб зелень віддала свої ароматичні масла. Викладіть в миску. Трохи посоліть і розітріть кристали з м’ятою. Додайте кунжутне масло, цукор, сік лимона, приправи. Перемішайте.
- Айсберг помийте і обсушіть. Порвіть руками на порційну тарілку.
- Тоненькими кільцями поріжте цибулю і викладіть зверху на листя.
- Маленькі черрі можна залишити як є, трішки більші – розділіть навпіл.
- Яйця відокремте від шкаралупи, розріжте навпіл і викладіть на тарілку.
- Зверху викладіть часточки тунця (соус злийте). Можна розділити руками на шматочки поменше.
- Покладіть маслини, збризніть оливковою олією. Вони здобудуть гарний блискучий вигляд.
- Ще раз перемішайте заправку і полийте компоненти.
Вам може бути цікаво
Овочевий салат із креветками і кальмарами
Інгредієнти
- 200 г кальмарів;
- 150 г очищених креветок;
- 100 г салатного листя;
- 16 шт. маслин;
- 10 маленьких томатів;
- два зубчики часнику;
- кілька стебел петрушки;
- 4 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ч. л. цукру;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 5 ст. л. рослинної олії.
Спосіб приготування:
- Для початку потрібно правильно відварити морепродукти. Для цього в киплячу підсолену воду занурте креветки і кальмари. Варіть 1-2 хвилини для дрібних і середніх тушок, для великих – не більше 3 хвилин. Не бійтеся недоварити: збільшуючи час приготування можна зробити м’ясо жорстким. Їх білок продовжує згортатися навіть після того, як ви зняли їх з вогню. Остудіть.
- Креветки можна залишити цілими, кальмари поріжте кружечками.
- Приготуйте заздалегідь соус, щоб він встиг настоятися. Натріть два зубчики часнику на дрібній терці. Максимально дрібно наріжте петрушку, всипте цукор і перетріть у пасту разом із часником. Кашку перекладіть в ємність, додайте лимонний сік, рослинну олію і соєвий соус.
- Помідори розділіть на чотири частини.
- Салатні листя добре промийте і просушіть.
- Приступайте до подачі: по центру широкої порційної тарілки поставте піалу. Розкладіть навколо неї салатні листя, потім кільця кальмара, креветки, помідори, оливки. Після компонування піалу можна прибрати.
- Соус ще раз перемішайте, полийте овочі й подавайте до столу.
Овочевий салат із сиром
Інгредієнти
- половина ріпчастої цибулі;
- 300 грам помідор;
- два огірка;
- два болгарських перця;
- 130 грам сиру;
- 3-4 ложки білого йогурту;
- зелень: базилік, кріп, петрушка (кінза);
- сіль.
Спосіб приготування:
- Дрібно поріжте цибулю, залийте окропом – це прибере гіркоту.
- Помідори і огірки поріжте невеликими шматочками. Так само наріжте перець, видаливши серцевину.
- Зелень дрібно порубайте, введіть до овочів.
- На великій тертці натріть сир.
- Змішайте всі компоненти і заправте йогуртом, посоліть.
Весняний салат з яблуком і сметаною
Свіжий, соковитий, хрусткий – його можна подавати на обід і навіть на вечерю. Якщо взяти нежирну сметану, страва вийде зовсім дієтичною і низькокалорійною. Радимо готувати порцію на один раз і не залишати в холодильнику, інакше соус потече.
Інгредієнти
- дві головки брокколі;
- жменя волоських горішків;
- велика морквина;
- солодке яблуко;
- половина солодкої цибулини;
- 80 г родзинок;
- 180 г сметани;
- сік половинки лимона;
- 5 г цукру;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Розділіть брокколі на суцвіття, покладіть в миску і залийте окропом. Накрийте кришкою і дайте настоятися 15 хвилин. Потім злийте воду і просушіть капусту.
- Прогрійте сковороду і обсмажте горішки без жиру, кілька хвилин до приємного пряного запаху. Викладіть горішки на дошку, пройдіться по них ножем, формуючи однакові шматочки середньої величини.
- У яблук видаліть серцевину, зніміть шкірку і поріжте кубиками.
- Запарте родзинки окропом на 10 хвилин, злийте воду.
- Моркву очистіть, натріть на тертці будь-якої товщини, як вам більше подобається.
- Цибулю покришіть тонкими скибочками.
- Для соусу змішайте рідкі компоненти і приправи, залийте підготовлені продукти і насолоджуйтеся перекусом.
Салат з овочами, куркою і локшиною
Такий салат можна вживати як самостійний ситний перекус або в якості основної страви.
Інгредієнти
- пучок рисової локшини;
- 400 г курячої грудки;
- цибулина;
- болгарський перець;
- морквина;
- помідор;
- два огірка;
- кріп;
- 100 мл рослинної олії;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 10 г цукру;
- паприка;
- мелена кінза;
- перець, сіль;
- два зубчики часнику.
Спосіб приготування:
- Відваріть рисову локшину: в каструлю налийте в два рази більше води, ніж самої локшини, і поставте підігріватися. Після закипання опустіть локшину в воду, варіть 4 хвилини. Вилийте на друшляк і промийте холодною водою.
- Локшина виходить довга і заплутана. Розділіть її ножем або кухонними ножицями на смужки довжиною 5-10 сантиметрів.
- Курячі грудки промийте, наріжте соломкою. Видавіть із допомогою часникодавки на м’ясо зубчик часнику, поперчіть, влийте столову ложку соєвого соусу. Замішайте заправку разом із м’ясом і залиште настоюватися.
- Тонко наріжте цибулю.
- У перцю видаліть серцевину, наріжте соломкою.
- Моркву очистіть і також наріжте соломкою.
- На сковороді підігрійте рослинну олію, викладіть курячу грудку і обсмажте 3-4 хвилини. Додайте цукор і цибулю. Готуйте до м’якості цибулі.
- Унесіть морквину і перець, суху кінзу і паприку. Посоліть і видавіть ще два зубчики часнику. Перемішайте і смажте ще одну хвилинку.
- Огіркам і томатам надайте форму соломки.
- З’єднайте вміст сковорідки з локшиною, томатами і огірками. Перемішайте за допомогою кухарських лопаток.
Вам може бути цікаво
Овочевий салат з яйцем
Інгредієнти
- два курячих яйця;
- два огірка;
- два авокадо;
- червона цибулина;
- шість томатів;
- банка консервованої кукурудзи;
- 30 грам бринзи;
- половина лимона;
- оливкова олія;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Занурте яйця в киплячу воду і варіть 8 хвилин. Зніміть із вогню, злийте воду і охолодіть під краном. Зніміть шкаралупу, розріжте на 4 частини, а потім навпіл.
- Розріжте авокадо на дві частини, видаліть кісточку і зніміть шкірку. Наріжте на шматочки.
- Огірки і томати поріжте такими ж шматочками.
- Порубайте дрібно цибулю і петрушку.
- Відкрийте банку кукурудзи, злийте воду.
- Приготуйте заправку: змішайте три столові ложки оливкової олії, вичавіть сік половини лимона, посоліть і поперчіть. Додайте до овочів.
Вам може бути цікаво
Легкий овочевий салат
Якщо правильно нашаткувати і приготувати салат, він вийде пишним і хрустким.
Інгредієнти
- чверть головки капусти;
- морквина;
- сіль, цукор;
- рослинна олія;
- лимонний сік.
Секрет такої страви криється в незвичайному принципі нарізки головного продукту – білокачанної капусти. Спосіб перший:
- Поділіть головку капусти на чотири частини і видаліть качан.
- Поставте частину капусти на кут, тримаючи її за ту частину, де був качан. Ніж працює в одній площині, а рукою ви обертаєте капустою з боку в бік, щоб забезпечити однакову довжину нарізки.
- Не кваплячись, шаткуйте капусту.
Спосіб другий:
- Розділіть головку також на 4 частини, видаліть качан.
- Зніміть верхні 3-4 аркуші, покладіть на дошку і розрівняйте кулаком, щоб вони стали плоскими.
- Далі шаткуйте, як звичайні продукти, тонкою соломкою.
Спосіб приготування:
- Наріжте капусту зручним для вас способом.
- Очистіть моркву, натріть на крупній терці.
- Всипте сіль і цукор. Не намагайтеся розтерти спеції й вичавити сік. Цей метод підходить для квашеної капусти. В даному випадку вона повинна бути пишною та соковитою. Тому досить перемішати інгредієнти без особливого зусилля.
- Додайте лимонний сік і масло. За бажанням, присипте зеленою цибулею.
Ми розповіли вам корисні та прості рецепти салатів зі свіжих овочів, які можна приготувати за короткий час.
Нехай вам буде смачно!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.