ru
ua
ru
ua

Рецепти пісних страв

Пропонуємо смачні і корисні рецепти пісних страв для всіх, хто планує дотримуватися посту і хоче приділити увагу своєму здоров’ю. Хто сказав, що «пісний» – значить прісний і одноманітний? Ви дізнаєтеся про смачні страви на сковороді і в духовці, які відповідають канонам поста, та сприяють духовному і фізичному оздоровленню.

Сучасна наука також рекомендує періодами обмежувати тваринні продукти. Це позитивно впливає на здоров’я: клітини переварюють накопичені всередині продукти розпаду. Стимулюється цей процес, в тому числі, обмеженнями калорійності раціону.

Які страви входять в пісне меню

Продукти для посту

Кожна людина по-своєму сприймає піст і утримання від їжі, але існують деякі загальні правила, що варто виключити зі свого раціону:

  • продукти тваринного походження;
  • молочні продукти;
  • яйця.

Звідси можна виділити основні правила при формуванні раціону харчування в піст. Три простих ознаки правильного посту:

  1. Можна заощадити на харчуванні і направити гроші на допомогу іншим людям.
  2. Можна заощадити час на готуванні і витратити його на духовний розвиток.
  3. З’являється можливість переключитися з самопрезентації для людей на самопізнання і рефлексію.

Керуючись цими правилами, класичний раціон під час посту: круп’яний суп, відварені овочі, квашені капуста, огірки і помідори, соління, каша, хліб. Найпопулярніші продукти: кабачкова та інша овочева ікра, зелений горошок і горіхи.

Щоб вибрати свіжий і корисний консервований горошок – зверніть увагу на дату розфасовки. Оптимальний період – червень-липень, час збору врожаю.

Каші – універсальна страва для тих, хто поститься, яка рятує багатьох. Але, якою б корисною не була гречка або вівсянка, їсти їх кожен день просто нестерпно.

Урізноманітнити меню допоможе кускус, він не тільки наситить, але і поповнить організм вітамінами, так необхідними в період посту.

В якості повноцінних білкових продуктів використовують горох і квасолю. Останнім часом також часто зустрічаються страви з сочевиці і нуту. Сочевиця – ідеальний замінник м’яса, в ній міститься більш якісний білок, який засвоюється організмом на 80%. Незалежно від кольору зерен – різні види корисні приблизно однаково. У зеленій крупі менше крохмалю, її добре використовувати для салату і гарніру. Для супу, каші, котлет або навіть цукерок – беріть крупу будь-якого кольору.

З овочів придивіться до баклажанів, вони вигідно доповнюють гарніри. Не перезрілий і максимально свіжий баклажан завжди важчий: при невеликому розмірі (15-18 см) має вагу 250-400 грам. У свіжого овоча вмятинка від натискання практично не утворюється.

Пісний суп із сочевиці

Пісний суп з сочевиці

Густий ситний суп на овочевому бульйоні.

Інгредієнти

Як приготувати:

  1. Цибулю і часник наріжте ножем якомога дрібніше. Морквину і помідор поріжте соломкою, а потім на дрібні шматочки.
  2. Підігрійте рослинну олію на сковороді, обсмажте цибулю дві хвилини. Додайте часник і готуйте ще трохи.
  3. Насипте моркву, продовжуйте готувати дві хвилини. Введіть томати і смажте ще 5 хвилин.
  4. Засипте чорний перець, куркуму.
  5. Промийте сочевицю, помістіть в каструлю і залийте холодною водою. Готуйте на середньому вогні.
  6. Сиру картоплю поріжте дрібними скибочками. Після закипання води в каструлі – додайте картоплю.
  7. Через 15 хвилин зніміть шумівкою піну, відправте в каструлю обсмажені овочі. Додайте лаврушку і сіль.
  8. Вимкніть і настоюйте чверть години, щоб суп натягнувся.
  9. Подавайте зі свіжою шаткованою зеленню.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Пісні вівсяні котлети

Пісні вівсяні котлети

Готуються швидко і просто. Зовні виходять хрусткі, а всередині м’які і ніжні.

Інгредієнти

  • склянка вівсяних пластівців;
  • півсклянки окропу;
  • сиру картоплина;
  • цибулина;
  • часник;
  • зелень;
  • панірувальні сухарі;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  1. Насипте в миску вівсяні пластівці швидкого приготування і залийте половиною склянки окропу.
  2. Накрийте кришкою і залиште настоюватися півгодини.
  3. Додайте натерту на дрібній тертці картоплю і дрібно нарізану цибулину.
  4. Видавіть зубчик часнику через часникодавку і нашаткуйте зелень. Присмачіть спеціями і ретельно змішайте.
  5. Вологими руками сформуйте котлетки і обваляйте в панірувальних сухарях. Обсмажте на середньому вогні до рум’яної скоринки.

Капустяні котлети

Капустяні котлети

Готуються з усього, що знайдеться в холодильнику. Але смачніше за все з пшоном, морквою і зеленню.

Інгредієнти

  • 800 г білокачанної капусти;
  • 0,5 склянки манної крупи;
  • 5-6 ложок відвареного пшона;
  • 2 ложки борошна;
  • морквина;
  • цибулина;
  • кріп;
  • панірувальні сухарі.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте головку капусти великими шматками, відваріть 3-4 хв.
  2. Відкиньте в друшляк, щоб пішла вся рідина.
  3. Коли капуста трохи охолоне – пропустіть її через м’ясорубку.
  4. Додайте манку і пшоно, дрібно натерту моркву і цибулю.
  5. Поперчіть, насипте рубаний кріп і замішайте фарш. Якщо потрібно – додайте трохи борошна.
  6. Зліпіть кульки, обваляйте в паніровці і розпластайте. Готуйте на розпеченій з жиром сковороді до красивого золотистого кольору.

Котлети виходять щільними, не розвалюються і добре тримають форму.

Вам може бути цікаво

Як вибрати елктром'ясорубку

Пісний салат Олів’є

Пісний салат олів'є

Замість м’ясних продуктів використовуйте печериці.

Вам знадобиться:

  • 200 г печериць;
  • цибулина;
  • дві картоплі;
  • морква;
  • свіжий і маринований огірок;
  • банка консервованого горошку;
  • оцет;
  • цукор;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте гриби невеликими кубиками, обсмажте на сухій сковорідці, поки не випарується весь сік. Потім налийте трохи олії, посоліть і підсмажте до світлої скоринки. Залиште остигати.
  2. Дуже дрібно наріжте цибулю, залийте окропом і замаринуйте, додавши оцет, сіль і цукор.
  3. Відварені моркву, картоплю, свіжий і маринований огірок поріжте кубиками.
  4. Змішайте в мисці всі інгредієнти і додайте зелений горошок з банки.
  5. Заправляйте пісним майонезом, рецепт якого ви знайдете нижче.

Пісний майонез

Інгредієнти

  • 80 мл розсолу з консервованого горошку;
  • яблучний оцет;
  • 230 мл рослинної олії;

Спосіб приготування:

  1. У чашу блендера злийте рідину з консерви.
  2. Внесіть по одній чайній ложці солі, цукрового піску і яблучного оцту. Збивайте блендером не менше 60 секунд.
  3. Поступово вливайте олію, працюючи блендером ще 3-4 хвилини.

Виходить ніжний, смачний, білосніжний соус. Щоб майонез вийшов більш густим – можна додати трохи більше жиру.

Пісний салат із запеченими овочами

Пісний салат з запеченими овочами

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Наріжте невеликим кубиком свіжу моркву і буряк, викладіть в жаростійку форму і збризніть жиром.
  2. Нагрійте духову шафу до 180 градусів і відправте в неї овочі. Моркву запікайте 15 хвилин, буряк – півгодини. Остудіть.
  3. Надайте іншим компонентам таку ж форму і висипте в салатник.
  4. Додайте консервовану кукурудзу.
  5. Для заправки змішайте лимонний сік, олію, гірчицю.
  6. Гарненько перемішайте і посоліть.

Пісна риба

Пісна риба

Інгредієнти

  • дві тушки хека (700 г);
  • середня цибуля;
  • морквина;
  • 70 г томатної пасти;
  • 50 г борошна;
  • лавровий лист;
  • перець мелений і горошком;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю наріжте кубиками, моркву – потріть на крупній тертці.
  2. Тушки очистіть від нутрощів, видаліть плавники, помийте. Посоліть з усіх боків, трохи присипте меленим перцем.
  3. Наріжте рибу порційними шматками товщиною близько 3 сантиметрів.
  4. Обваляйте в борошняній паніровці і обсмажте на рослинному жирі з двох боків до рум’яної скоринки.
  5. Окремо обсмажте трохи цибулю, внесіть до неї моркву і пасеруйте до напівготовності. Посоліть.
  6. Розведіть томатну пасту в склянці води до однорідності.
  7. На пасеровані овочі покладіть шматочки риби, залийте соусом, спеціями.
  8. Після закипання соусу накрийте кришкою і тушкуйте ще 10-15 хв.

Пісне печиво

Пісне печиво

Нехитре швидке печиво. Разом з замішуванням і випіканням на його приготування ви витратите півгодини.

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Завантажте в чашу кухонної машини борошно з крохмалем. Поставте режим замішування.
  2. Додайте потроху жир.
  3. Погасіть соду лимонною кислотою з водою або декількома краплями оцту. Разом з сіллю введіть в тісто. Продовжуйте вимішування.
  4. Влийте воду з цукром.
  5. Тісто не повинно бути дуже густим, але добре відставати від вінчика і стінок посуду.
  6. Посипте стіл борошном, покладіть тісто і трохи вимісіть руками. Маса виходить жива і піддатлива.
  7. Пройдіться качалкою, формуючи рівний пласт товщиною 0,5-1 см.
  8. Надайте форму печиву: ножем або фігурками для випічки.
  9. Застеліть деко пергаментним папером, викладіть заготовки з проміжками в два сантиметри один від одного.
  10. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 15-17 хв. На режимі з конвекцією знадобиться близько 10 хв.

Пісний пиріг Манник

Пісний пиріг манник

Вам знадобиться:

Спосіб приготування:

  1. Промийте родзинки, запарте гарячою водою на 10 хвилин. Злийте рідину і обсушіть на серветці.
  2. З’єднайте родзинки, розпушувач, манку, цукор-пісок і ванілін.
  3. Введіть масло і теплу воду. Ретельно перемішайте і дайте настоятися півгодини, щоб крупа набухла.
  4. Борошно просійте через сито і додайте поступово в масу. Слідкуйте за консистенцією тіста: воно повинно нагадувати густу сметану.
  5. Духовку прогрійте до 180 градусів. Форму для випічки застеліть пергаментним папером і змастіть маслом. Вилийте тісто. Зручно знімати залишки маси з миски з допомогою силіконової лопатки із заокругленим краєм.
  6. Відправте запікатися на годину. Готовність перевірте дерев’яною паличкою або зубочисткою – вони повинні виходити повністю сухими.

Пісний торт з кремом без яєць, масла і молока

Пісний торт з кремом без яєць, масла і молока

Незвичайний вегансько-пісний тортик здивує своїм насиченим яскраво-жовтим кольором, і не всі відразу повірять, що в ньому немає яєць або хоча б куркуми.

Для бісквіту:

  • 250 г цукрового піску;
  • ¼  ч. л. солі;
  • ¼ ч. л. мускатного горіха;
  • 2 морквини;
  • 1 ч. л. соди;
  • 330 г борошна;
  • 100 мл соняшникової олії.

Для крему:

  • 350 мл фруктового соку;
  • по 3 ст. л. цукрового піску і манки.

Для глазурі:

  • по 3 ст. л. какао і цукрового піску;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 5 ст. л. води;

Спосіб приготування:

  1. Увімкніть духовку на 200 градусів і беріться за приготування.
  2. На дрібній тертці натріть сиру моркву. Засипте в велику миску разом з усіма сипучими компонентами і маслом. Додайте половину борошна, змішайте, потім додайте решту.
  3. Всередину форми для випічки на 20-24 см застеліть пергамент, вилийте тісто і розподіліть по формі.
  4. Випікайте 25-30 хвилин при зачинених дверцятах.
  5. Приберіть з форми і дайте охолонути.
  6. Зробіть крем: у велику каструлю введіть потрібні інгредієнти, розмішайте. Безперервно помішуючи на повільному вогні, заваріть крем. Коли він стане схожим на кисіль або желе – потрібно збити міксером. Він повинен загуснути і побілішати.
  7. Для глазурі засипте сухі інгредієнти, змішайте з рідкими і поставте на плиту, щоб заварити помадку. Постійно вимішуйте глазур силіконової лопаткою, щоб вона не встигла пригоріти з боків посуду. Досить, щоб розчинилися дрібні кристали – і знімайте з вогню.
  8. У залежності від висоти бісквіта поріжте його довгим ножем для бісквіта на 2-3 частини. Розподіліть весь крем між шарами, зберіть тортик.
  9. Шапочку торта покрийте глазур’ю.

Можна прикрасити перемеленими горіхами, свіжими фруктами, цукатами. Залиште просочитися на 3-4 години в холодильнику.

Вам може бути цікаво

Як вибрати міксер

Пісний кекс з апельсинами

Пісний кекс з апельсинами

Рецепт його дуже простий, бюджетний, а сам кекс виходить соковитий, ароматний і довго не черствіє.

Інгредієнти

  • 100 мл рослинної олії без запаху;
  • 175 г цукрового піску;
  • 200 мл апельсинового соку;
  • 100 г родзинок;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 1 ч. л. оцту;
  • 330 г пшеничного борошна;
  • цедра одного великого апельсина або двох дрібних.

Спосіб приготування:

  1. Родзинки залийте окропом на 5 хв, потім вилийте настій.
  2. Цукор змішайте з маслом в мисці, туди ж потріть цедру апельсина.
  3. З м’якоті вичавіть сік за допомогою преса для цитрусових.
  4. Якщо соку вийшло мало – можна долити води.
  5. У миску введіть родзинки, сік, гашену оцтом соду і розмішайте.
  6. Частинами засипте борошно і замісіть тісто.
  7. Форму для кекса змастіть маслом, вилийте тісто і розрівняйте лопаткою.
  8. Відправте в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 45 хвилин.
  9. Дайте охолонути і посипте цукровою пудрою.

Ось така підбірка смачних і корисних страв для пісного столу без заморочок і тривалого готування.

Нехай ваш раціон буде збалансованим і повноцінним!

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0