ru
ua

Рецепт хліба у хлібопічці: ТОП-5 варіантів для популярних моделей

Якщо ви хочете приготувати хліб дома – вам знадобиться автоматична хлібопічка. При цьому ви можете творити та креативити: додавати спеції, прянощі, свіжі чи сушені трави, в’ялені овочі, лук, часник, сир та інші компоненти. Часта проблема – не завжди рецепти від виробника добре виходять в домашніх умовах, тому пропонуємо перевірені рецепти для відомих моделей.

Домашній хліб у хлібопічці

Домашній хліб у хлібопічці

Інгредієнти на кілограмовий хлібець

Спосіб приготування:

  1. Борошно попередньо просійте і відміряйте мірним стаканом. Для інших сипучих знадобиться мірна ложка.
  2. У чисту і суху чашу для продуктів надіньте лопатку для вимішування, введіть інгредієнти строго за порядком, зазначеним вище. Особливо дріжджі не повинні контактувати з водою до замішування
  3. Не перемішуйте самостійно
  4. Установіть чашу в хлібопічку до клацання. Включіть у мережу і закрийте кришку.
  5. Виберіть середній ступінь прожарювання і режим «Випічка» на 3 години 25 хвилин.
  6. Натисніть кнопку «Старт» і намагайтеся не піднімати кришку, процес приготування вже почався.
  7. Коли почуєте звуковий сигнал – можна додати родзинки, сухофрукти, кунжут та інші елементи за смаком. Або просто ігноруйте, якщо готуєте класичний хліб.
  8. Після сигналу готовності вимкніть апарат і дайте вистоятися ще 10 хвилин.
  9. Дістаньте чашу, переверніть на сухий рушник і легкими постукуючими рухами дістаньте цеглинку.
  10. Вінчик підчепіть ножем і обережно дістаньте, притримуючи гарячий м’якуш рушником.
  11. Загорніть у рушник, переверніть верхівкою вгору і залиште на 10 хвилин

Вам може бути цікаво

Як вибрати хлібопічку

Ржаний хліб у хлібопічці

Ржаний хліб у хлібопічці

Рецепт розрахований на буханець вагою 750 грамів

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Вода повинна бути кімнатної температури, навіть трохи теплішою. Влийте її на дно ємності, додайте олію, мед (беріть без гірки, щоб не пересолодити). гарненько розмішайте дерев’яною ложкою, щоб не пошкодити внутрішнє покриття.
  2. Змішайте обидва види борошна і просійте через сито, щоб наситити киснем.
  3. Внесіть в ємність поверх рідини, вирівнюючи поверхню.
  4. Додайте сипучі компоненти.
  5. Установіть чашу в кухонний агрегат, виставте основну програму запікання на 3 години 25 хвилин, колір скоринки – темний, і вагу буханця. Натисніть «Пуск»
  6. На етапі формування колобка простежте через віконце, чи рівномірно відбувається заміс. Помел борошна, його вологість і пропорції впливають на формування тіста. Якщо воно сповзає на одну сторону і прилипає до стінки – всипте дрібку борошно-суміші й проконтролюйте, чи змінилася ситуація. Додавати суміш можна поки тісто не почне підходити. Орієнтовно це відбувається, коли таймер показує дві години 40 хвилин і менше. Кругляш повинен трохи липнути до пальців, якщо його легенько штовхнути, але не бути забитим.
  7. Після закінчення готування вийміть буханець, залиште двадцять хвилин провітрюватися на рифленій поверхні, щоб не зіпрівав знизу. Вийміть віночок за допомогою ножа.

Французький хліб у хлібопічці

Французький хліб у хлібопічці

Хлібець виходить досить щільний, але дуже м’який з виразним вершковим смаком. Дуже добре підходить для бутербродів, намазування сиру, масляних кремів.

Інгредієнти

  • 550 г білого борошна;
  • півтори ч. л. дріжджів;
  • 2 ч. л. солі;
  • 30 г вершкового масла;
  • 360 мл молока.

Спосіб приготування:

  1. Вершкове масло підтопіть у мікрохвильовці чи на водяній бані. У ківш влийте спочатку все рідкі компоненти, а потім сухі.
  2. Поставте ківш в кухонний апарат, виставте програму «Французький хліб» на 3 години 50 хвилин, колір скоринки – світлий, маса – кілограм.

Кукурудзяний хліб у хлібопічці

Кукурудзяний хліб у хлібопічці

Рецепт для буханця 750 грамів

Інгредієнти

  • 380 г білого та 100 г кукурудзяного борошна;
  • яйце;
  • 280 мл молока;
  • чайна ложка солі;
  • столова ложка цукру;
  • чайна ложка дріжджів;
  • три столові ложки рослинної олії.

Спосіб приготування:

  1. На кухонних вагах відмірте кількість борошна і використовуйте кухоль-просіювач, щоб наситити киснем.
  2. Підігрійте молоко у мікрохвильовці чи в каструлі до теплого стану. Розчиніть у ньому сіль та цукор.
  3. Збийте виделкою в окремому посуді яйце.
  4. У ємність для випікання налийте олію та розподіліть по стінках.
  5. Спочатку додайте всю рідину, потім сухі компоненти.
  6. Установіть основне меню «Білий хліб», вага – 750 грамів, колір скоринки – засмажений.

Вам може бути цікаво

Як вибрати кухонні ваги

Хліб на заквасці в хлібопічці

Для цього рецепта вам знадобиться закваска. Вона замінює дріжджі, і з її допомогою зручно готувати хлібець, якщо ви робите це систематично, так як це жива субстанція і вона може перезріти. Житня закваска простіша в приготуванні й використанні, ніж пшенична. Весь процес займає п’ять днів.

Хліб на заквасці в хлібопічці

Для закваски вам знадобиться:

  • 2,5 ст. ложки житнього борошна обдирного (грубого помолу);
  • 3 ст. ложки джерельної чи фільтрованої води 35-40°С;
  • дерев’яна ложка.

Спосіб приготування:

  1. Борошно просійте за допомогою сита, щоб воно подихало.
  2. Використовуйте прозору герметичну ємність, добре підійде банка 0,5-0,6 літри.
  3. Засипте борошно з водою і старанно перемішайте. Не повинно залишитися сухих грудочок. За консистенцією має нагадувати густу сметану.
  4. Дуже щільно банку закривати не потрібно. Опара повинна дихати. Згодом бульбашок буде з’являтися більше, почнуть збиратися газики від бродіння і їм потрібно буде десь подітися. Для цього накрийте горлечко харчовою плівкою і проткніть кінчиком ножа кілька дірок. Закріпіть еластичною гумкою.
  5. Приберіть в тепле темне місце на добу без протягів. Але не на батареї, а на кухні або у ванній.
  6. Опара стала трохи рідшою, починають збиратися бульбашки. Потрібно підгодувати: ввести дві столові ложки борошна і три теплої води, перемішайте. Накрийте плівкою і поверніть в тепле місце.
  7. На наступний день знову підгодуйте за тією ж схемою. Повторіть ще раз.
  8. На п’ятий день обсяг значно збільшиться, запах повинен бути приємний.
  9. Половину опари використовуйте для випікання, другу підгодовуйте за стандартною схемою для наступної випічки.

Закваска підходить для приготування житнього і цільнозернового хлібця. Якщо не збираєтеся пекти найближчим часом – поставте банку в холодильник, вона зберігається близько двох тижнів. Але бажано підгодувати один раз на тиждень, попередньо підігрівши за  кімнатної температури.

Справжній цільнозерновий хліб у хлібопічці

Справжній цільнозерновий хліб у хлібопічці

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Цільнозернове борошно багате і важке, йому необхідний час, щоб відкритися. Для цього розмішайте його у великій мисці з пшеничним та житнім, теплою рідиною, всипте насіння і дайте 5-8 годин, щоб настоятися. Або лишіть у холодильнику на ніч.
  2. Дістаньте з холодильника закваску за 4-6 годин до готування. Розведіть сіль в 50 г рідини.
  3. Введіть компоненти в тісто. Перемішайте, щоб з’єдналися з основною масою. Солону воду додавайте поступово, тоді тісто буде пишнішим. Накрийте харчовою плівкою. Дайте відпочити одну годину.
  4. Кожні 30 хвилин потрібно розтягувати і стягувати тісто. Всього чотири рази. Влийте пару ложок водички по краях посуду, захопіть пальцями шматочок тіста і витягніть вгору, складіть назад. Такими рухами промніть всю масу.
  5. Переверніть миску на бік і дайте масі самостійно виповзти, очистіть стінки. Витягніть колобок за вушка, вдарте по стільниці й складіть булочкою. Залиште на півгодини.
  6. Кінцеве формування: візьміть булочку, розтягніть її на прямокутник. Складіть на три частини, а потім скрутіть рулетиком. Закріпіть краї і викладіть у відерце хлібопічки.
  7. Виставте режим «Випікання» на 40 хвилин.

Зображення взяті з джерел: pixabay.com.