Вегетаріанські супи – прекрасна альтернатива звичайним, вони прості в приготуванні, вам знадобитися лише каструля і доступні інгредієнти. У статті ви знайдете добірку легких і смачних рецептів.
Суп із сочевиці вегетаріанський з тофу
Підготуйте необхідні інгредієнти:
- морська капуста – 200 г;
- морквина;
- кілька картоплин;
- головка ріпчастої цибулі;
- сир тофу – 100 г;
- червона сочевиця – 3 ст.л.;
- прянощі для риби.
Перша страва готується легко:
- Налийте воду в велику ємність, поставте закипати. Тим часом очистіть і наріжте овочі. Моркву крупно натріть.
- Зробіть зажарку на сковорідці, додайте спеції.
- Підготуйте морську капусту, заливши її водою по інструкції.
- У окріп киньте картоплю, сочевицю, дрібку солі (не переборщіть). Відваріть 5-10 хвилин до готовності.
- Покладіть нарізаний кубиками сир тофу, морську капусту, зажарку. Проваріть ще пару хвилин і приберіть з вогню
Вам може бути цікаво
Рецепт вегетаріанського горохового супу
Компоненти:
- горох – 500 г;
- цибулина і морква – по 1 шт.;
- масло вершкове (або гхі);
- імбир – 25 г;
- сіль і спеції (мелений чорний перець, куркума, кардамон) – скільки подобається.
Покроковий рецепт приготування:
- Заздалегідь необхідно замочити горох.
- Злити воду, промити і покласти в каструлю, знову заливши рідиною. Поставити на плиту.
- Натерти крупними брусками моркву та імбир, дрібно порізати цибулю. Обсмажити їх на невеликому вогні, щоб з’явилася скориночка рожевого кольору.
- Дочекатися поки розвариться горох, до нього слід додати зажарку і прянощі. Готувати потрібно до отримання однорідної маси.
- У кінці покладіть вершкове масло (або гхі), розмішайте, залиште настоюватися.
Вам може бути цікаво
Вегетаріанський суп-пюре з зеленим горошком
Смачна і корисна страва, яка не відніме багато часу. Вам знадобляться:
- свіжозаморожений зелений горошок – 400 г;
- морква;
- вершкове масло – 30-50 г;
- спеції: суміш перців, лаврове листя, м’ята або цедра лимону;
- жирні вершки/сметана – для подачі;
- сухарики.
Як приготувати вегетаріанський суп:
- Кинути заморожений зелений горошок в киплячу воду. Варити на невеликому вогні 10-15 хвилин.
- Додати нарізану кубиками моркву, лаврушку. Почекати готовності овочів.
- Потім зніміть з плити, приберіть лист лавра, за допомогою блендера збийте в пюре до отримання однорідної маси.
- Покладіть прянощі, посоліть, розбавте окропом, щоб досягти бажаної густоти.
- Додайте масло, доведіть до кипіння. Подавайте з сухариками з білого хліба і сметаною.
Суп з маша вегетаріанський
Склад:
- маш – стакан;
- картопля – 2 штуки;
- одна морквина;
- кольорова капуста – 100 г;
- кріп або петрушка;
- сіль і прянощі (чорний перець, кумін, асафетида, листок лавра) – за смаком.
Як приготувати:
- Насамперед переберіть бобові і ретельно промийте. Відправте їх в киплячу воду, киньте лавра, залиште варитися на середньому вогні.
- Картоплю наріжте кубиками, кольорову капусту розберіть на суцвіття, а морквину крупно натріть.
- Після розварювання маша в вегетаріанський суп з овочів слід покласти картоплю з капустою.
- На розігрітій з маслом сковорідці обсмажте моркву і кумін (приблизно половину чайної ложки) до м’якості.
- Додайте зажарку до майже готових овочів в каструлю, посоліть, тримайте на вогні ще 2-5 хвилин.
- Всипте перець і асафетиду (близько половини чайної ложечки), не забудьте про зелень і сметану.
Вегетаріанський суп з нуту і брокколі
Ще один цікавий варіант на кожен день. Підготуйте список:
- нут – 200 г;
- картопля – пару штук;
- морквина;
- болгарський перець – кілька штук;
- брокколі – 100 г;
- сіль;
- прянощі: лаврове листя, по 0,5 ч.л. кмину, куркуми і асафетиди;
- петрушка, кріп чи кінза.
Починаємо готувати смачний вегетаріанський суп з брокколі:
- Замочіть нут на ніч. Потім промийте, налийте воду і відваріть протягом години до м’якості.
- Овочі почистіть. Наріжте картоплю кубиками, а брокколі – шматочками. Разом відправте їх в каструлю, додайте ще рідини і лавровий лист.
- Перець і моркву поріжте на шматочки.
- Злегка обсмажте на сковорідці кмин і куркуму, моркву з болгарським перцем. Зажарку покладіть до готових овочів, проваріть ще кілька хвилин.
- У кінці додається асафетида і нарізана зелень.
Вегетаріанський гарбузовий крем-суп
Компоненти страви:
- стиглий гарбуз – 500 г;
- картопля – 3 шт.;
- морквина і цибуля ріпчаста – по 2 шт.;
- жирні вершки/сметана – 150 г;
- чорний мелений перець та інші спеції – на вибір.
Це неймовірно простий рецепт:
- Помийте, очистіть від шкірки і наріжте часточками картоплю і гарбуз. Готуйте в каструлі або в пароварці.
- Нашатковані цибулю і моркву обсмажте до красивого золотистого кольору.
- З’єднайте інгредієнти, посоліть, за бажанням використовуйте спеції і подрібніть за допомогою блендера.
- Влийте трохи вершків/сметани, нагрійте на слабкому вогні.
- Посипте зеленню і приступайте до дегустації.
Вам може бути цікаво
Суп харчо вегетаріанський
Інгредієнти:
- рис – 0,5 склянки;
- картопля – пару штук;
- цибулина і морква – по 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- томатне пюре – 0,5 склянки;
- соняшникова олія – 2 ст.л.;
- подрібнені волоські горіхи – 3 ст.л.;
- сіль, базилік, чорний перець – за бажанням.
Рецепт простbй:
- Картоплю помити і відварити в мундирі до готовності. Потім зняти шкірку і порізати на кубики.
- Часник почистити і подрібнити. Базилік нарізати.
- Нагріти олію в каструлі, викласти в неї томатне пюре, прогріти до появи пухирців. Додати подрібнену цибулю з часником, трохи обсмажити. Покласти нарізану кружальцями моркву, горіхи, сіль і спеції. Обсмажувати протягом 5 хвилин.
- Влити 2 л гарячої води, всипати рис. Чекати 20 хвилин.
- Потім додати картоплю, зелень, зняти з плити і дати настоятися протягом 15-20 хвилин.
Вам може бути цікаво
Вегетаріанський суп з квасолею
Необхідні компоненти:
- біла квасоля – 400 г;
- морква і цибуля ріпчаста – по пару штук;
- помідори – 4-5 (можна замінити томатною пастою);
- селера – пучок;
- чорний перець – чайна ложка;
- цибуля-порей – 1 шт.;
- зелень – за бажанням.
Алгоритм приготування:
- Замочіть квасолю на ніч. Вранці злийте рідину, залийте свіжою, відваріть до готовності (приблизно 60 хвилин).
- Наріжте очищені овочі на дольки/кубики. Обсмажте до м’якості. Потім додайте помідори або томатну пасту і зменшіть вогонь.
- Додайте овочі до готової квасолі, проваріть 10 хвилин. Посоліть і поперчіть, посипте зеленню. Приємного апетиту!
Вегетаріанський грибний суп з вівсяними пластівцями
Продукти:
- гриби (шампіньйони) – 200 г;
- цибулина;
- вівсяні пластівці – 35 г;
- соєвий соус – 1,5 ст.л. ;
- зубчик часнику.
Беремося за підготовку:
- Залити пластівці 300 мл води, щоб вони набухли.
- Подрібнити цибулю і часник, обсмажити до золотого кольору.
- Додати в сковорідку тонко нарізані гриби, потримати кілька хвилин.
- Потім викласти зажарку в каструлю, залити водою. Додати набухлі пластівці і соєвий соус. Варити 5-10 хвилин до досягнення густої консистенції. При необхідності можна перебити блендером.
- Подавати з хрустким білим хлібом або грінками.
Вегетаріанський суп з рисом
Склад:
- рис – 150 г;
- болгарський перець і морквина – по 1 шт.;
- томатна паста – 3 ст.л. ;
- кілька картоплин;
- цибулина;
- часник – 2 зубчики;
- прянощі – за бажанням.
Це страва з незвичайним смаком, яка дуже швидко готується:
- Необхідно промити рис, залити його водою і відправити на плиту.
- Додати в каструлю нарізану картоплю, довести до кипіння і варити протягом 10 хвилин.
- Підсмажити цибулю з морквою до апетитного золотого кольору. Покласти до них томатну пасту, подрібнені перець і часник, спеції.
- Тушкувати масу близько 3-5 хвилин, потім відправити в каструлю, томити додатково 5-10 хвилин. Можна насолоджуватися смаком страви!
Простий вегетаріанський сирний суп
Для створення цього кулінарного шедевра вам знадобляться:
- картопля – кілька штук;
- морква;
- томати – 5-7 шт.;
- твердий сир – 250 г;
- головка цибулі;
- лавровий лист і сіль – в бажаній кількості.
Етапи готування:
- Підготуйте овочевий бульйон на картоплі і лавровому листі, проваривши 10-15 хвилин з моменту закипання.
- Доведіть цибулю і моркву до м’якості на розігрітій сковорідці.
- Помідори поріжте на кубики.
- Киньте зажарку з томатами в бульйон, посоліть, проваріть близько 15 хвилин.
- У самому кінці насипте натертий сир.
Рецепт овочевого вегетаріанський супу з локшиною
Прекрасний аналог класичного курячого варіанту з вермішеллю, якому буде радий будь-який вегетаріанець. Щоб зробити його, підготуйте наступні компоненти:
- овочевий бульйон – 3 л;
- селера – 2 стеблини;
- морква – 3 штучки;
- цибулина;
- оливкова олія;
- сухий чебрець – половина чайної ложки;
- чашка дрібної локшини;
- лавр, сіль, кріп – за смаковими уподобаннями.
Беремося за приготування:
- Нагрійте масло в каструлі. Киньте цибулю, обсмажте, покладіть чебрець, добре розмішайте.
- Моркву і селеру покришіть, відправте до зажарки, почекайте пару хвилин.
- Влийте бульйон, дайте закипіти, збільшивши температуру. Використовуйте лавровий лист.
- Киньте локшину, проваріть до стану аль денте (читайте етикетку).
- Посоліть, за бажанням додайте перець і зелень. Можна дегустувати обід!
Вегетаріанський суп в мультиварці з картоплею і овочами
Сучасні технології полегшують кулінарний процес, дозволяють жінкам відпочивати від плити. Її з успіхом замінить мультиварка – розумний прилад, який зробить їжу самостійно, поки ви зможете зайнятися іншими справами. Спочатку потрібно підготувати необхідні продукти для вегетаріанського картопляного супу:
- суміш свіжих або заморожених овочів (цвітна капуста, зелений горошок, морква, спаржа, кукурудза) – 500 г;
- 5-6 картоплин;
- сіль і прянощі;
- сметана, кріп або петрушка – для прикраси.
Етапи:
- Слід очистити і подрібнити картоплю в довільній формі. Відправити в чашу мультиварки разом з овочами. Залити водою, використовувати сіль і прянощі (наприклад, хмелі-сунелі, італійські трави, лавр).
- Виставити на режим тушкування приблизно на 60 хвилин.
- При подачі обов’язково присипати зеленню.
Вам може бути цікаво
Томатний суп вегетаріанський
Які продукти знадобляться:
- помідори – 7-8 шт.;
- часник – пару головок;
- цибулина;
- перлова крупа (можна замінити нешліфованим рисом) – 200 г;
- сіль, перець, лавровий лист – за смаком;
- спеції (паприка, базилік, зіра, кмин, рожевий імбир та інші за бажанням).
Процес приготування:
- Залити обрану крупу водою, посолити і поставити варитися.
- Обдати томати окропом, зняти з них шкірку. Потім порізати на дольки або подрібнити в блендері.
- Пасерувати цибулю на сковороді, відправити його в каструлю. Готувати близько чверті години.
- Додати помідори і залишити на вогні ще на 10 хвилин.
- У кінці посипати прянощами, видавленим часником. Дати трохи настоятися. Можна знімати пробу.
Сподіваємося, ви знайшли цікаві варіанти корисних і смачних рецептів вегетаріанських супів на кожен день. Пам’ятайте, що перехід на харчування без м’яса обов’язково потрібно узгодити з лікарем!
Зображення взяті з джерела: pexels.com.