ru
ua
ru
ua

Вітаміни на максимум: як приготувати сире варення

Варення без варіння — прекрасний спосіб зберегти смак, аромат і всі корисні властивості ягід, не піддаючи їх термічному обробленню. Приготування такого варення не займе багато часу — цілі або перетерті ягоди пересипаються цукром, розкладаються в банки і поміщаються на зберігання в холодильник.

Пропонуємо вашій увазі рецепти, які допоможуть приготувати сире варення за всіма правилами, а також ділимося секретами оригінальних смакових сполучень.

Що потрібно знати перед тим, як розпочати приготування:

  1. Варення без варіння можна зробити практично з будь-якої сезонної ягоди — малини, полуниці, суниці, смородини, ожини, чорниці, лохини, аґрусу, вишні та інших.
  2. Найбільш трудомісткий процес — підготування ягід. Якщо зазвичай для варення використовують перезрілі або придавлені ягоди, то в нашому випадку вони мають бути чистими й щільними. Збирати їх найкраще в суху сонячну погоду. Вимиті та висушені ягоди обов’язково потрібно зважити для дотримання необхідного дозування.
  3. Кількість цукру залежить від сорту ягоди, її зрілості, природних желювальних і консервувальних властивостей. Найбільше цукру знадобиться для приготування варення з полуниці, малини та ожини.
  4. Замість цукру також можна використовувати цукрову пудру — вона розчиниться набагато швидше, що дасть змогу отримати готове варення через кілька годин.
  5. Надати сирому варенню оригінального смаку допоможуть рідкий мед, мелені спеції (кориця, імбир, мускатний горіх, ваніль), цедра лимона або апельсина. Додавати їх можна до вже перетертих із цукром ягід.
  6. Весь посуд, що використовується для приготування варення — ложки, миски, каструлі, дерев’яні ступки, м’ясорубки й міксери — обов’язково мусять бути чистими й абсолютно сухими.
  7. Деякі господині наполягають, що використовувати для перетирання ягід міксер, м’ясорубку чи кухонний комбайн не варто, щоб ягідне пюре не окислювалося і не втрачало своїх вітамінних властивостей.
  8. Для зберігання сирого варення використовуються невеликі скляні посудини з гвинтовими кришками. Вимийте банки теплою водою з додаванням невеликої кількості харчової соди, після чого промийте та пастеризуйте над парою. Для пастеризації можна також використовувати духовку або мікрохвильову піч. Ретельно вимиті кришки рекомендується попередньо ошпарити або прокип’ятити упродовж 15 хвилин.
  9. Щоб варення не скисло, покладіть між кришкою й банкою пергаментний папір — він буде перешкоджати накопиченню конденсату. Зайва волога може перетворити варення в домашню наливку.
  10. Ще один спосіб забезпечити збереження сирого варення — покрити розфасовану суміш шаром цукру завтовшки 1-1,5 см, щоб утворена щільна коринка зберегла варення від псування і цвілі.
  11. Зберігати свіже варення найкраще в холодильнику, погребі чи підвалі.

Вибрати варення на Rozetka.com.ua

Малинове варення з лимоном

Варення з ягід малини — це не тільки солодкий десерт, а й улюблені ліки під час застуди, грипозних станів, бронхітів, ларингіту, порушень у роботі травної системи, атеросклерозу, анемії. Малинове варення найбільш відоме своїми потогінними та жарознижувальними властивостями.

Вам знадобляться:

  • 1 кг малини;
  • 2 кг цукру;
  • 1 лимон.

Свіжозібрану стиглу малину переберіть, видаляючи плодоніжки й пошкоджені ягоди. Промийте малину під холодною проточною водою, помістивши ягоди в друшляк. Коли зайва рідина стече, помістіть малину в емальовану або скляну посудину. За допомогою дерев’яної ступки розімніть ягоди до однорідної консистенції. Лимон вимийте, обдайте окропом, після чого разом із кісточками й шкіркою подрібніть до стану пюре. З’єднайте малинове та лимонне пюре. Всипте цукор, розмішайте отриманий склад до однорідності й залиште настоюватися до повного розчинення цукру. Готове варення перекладіть у підготовлені банки, не доходячи приблизно 1,5 см до верху. Зверху присипте тонким шаром цукру, щільно закрийте кришкою і поставте в холодильник.

Поради:

  1. У сире варення можна додати три столові ложки горілки — це забезпечить збереження без розшаровування і відділення сиропу.
  2. Для надання класичному малиновому варенню оригінального смаку, додайте в пюре цілі ягоди чорної смородини. На 1 кг малини візьміть 300 г чорної смородини та 1 кг цукру. Смородину потрібно попередньо заморозити, потім акуратно розморозити, щоб ягоди залишалися цілими. Це дасть їм змогу увібрати в себе необхідну кількість цукру для того, щоб вони гармонійно поєднувалися із солодкою малиною. Цілі ягоди змішайте з перетертою малиною й далі дійте за вказаним вище рецептом.

Вибрати малинове варення на Rozetka.com.ua

Полуничне варення з цілих ягід

Для цього рецепта найбільше підійдуть цілі дрібні, але стиглі й міцні ягоди.

Вам знадобляться:

  • 2 кг полуниці;
  • 1 кг цукру;
  • 0,5 склянки води.

Переберіть полуницю, видаліть листя і плодоніжки, після чого промийте ягоди під струменем проточної води. Коли зайва рідина стече, перекладіть підготовлену полуницю в миску. В окремій емальованій посудині приготуйте цукровий сироп — додайте до цукру воду, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 5 хвилин, поки цукор повністю не розчиниться й сироп не стане прозорим. Залийте ягоди киплячим сиропом, накрийте кришкою й дайте настоятися 2 години. Нагріваючись, полуниця пустить сік і повністю зануриться в сироп. Після повного охолодження злийте сироп у каструлю, знову доведіть його до кипіння і проваріть на повільному вогні 5-7 хвилин, знімаючи піну. Знову залийте полуницю гарячим сиропом, накрийте й дайте повністю охолонути. Цей прийом повторіть ще один-два рази, даючи ягодам змогу повністю остигати. Проварюючи сироп востаннє, розкладіть полуницю по банках і наповніть киплячим сиропом до верху. Закатані або закручені банки переверніть догори дном, укутайте ковдрою й залиште на ніч. Зберігати таке варення потрібно в темному прохолодному місці.

Порада: щоб сироп став густішим, додайте в нього ще цукру і знову прокип’ятіть.

Вибрати полуничне варення на Rozetka.com.ua

Варення з аґрусу з бананом

Для цього варення відберіть недостиглі ягоди аґрусу, у яких ще м’яке насіння.

Вам знадобляться:

  • 1 кг ягід аґрусу;
  • 3 банани;
  • 1 кг цукру.

Очистьте> ягоди від хвостиків і шкірки, промийте, обсушіть, пропустіть через м’ясорубку та збийте міксером разом із бананами. Отриману суміш засипте цукром і розімніть до стану пюре. Після того, як кристалики цукру повністю розчиняться, розфасуйте суміш у стерильні банки і поставте на зберігання в холодильник.

Вибрати варення з аґрусу на Rozetka.com.ua

Варення з білої смородини з апельсином

Вам знадобляться:

  • 1 кг білої смородини;
  • 2 апельсини;
  • 2 кг цукру.

Обірвіть ягоди білої смородини зі стеблинок, переберіть і очистьте від сухих листочків і гілочок, ретельно промийте під проточною водою і просушіть на паперовому рушнику. Попередньо вимиті апельсини разом зі шкіркою розріжте на часточки, видаліть кісточки та пропустіть через м’ясорубку разом зі смородиною. Отриману суміш засипте цукром, перемішайте й залиште до його повного розчинення. Щоб прискорити процес, можна злегка прогріти масу. Якщо протерти її через сито, варення буде однорідним і ніжним. Розкладіть варення в стерильні банки і поставте на зберігання в холодильник.

Желе з червоної смородини й суниці

Вам знадобляться:

  • 1 кг суниці;
  • 0,5 кг червоної смородини;
  • 1,5 кг цукрової пудри.

Окремо вичавити сік із вимитих і обсохлих ягід смородини й суниці. Тільки після цього змішайте їх, а потім, помішуючи, невеликими порціями додайте цукрову пудру. Після її повного розчинення розлийте отриману суміш по банках і закатайте.

Вибрати якісний цукор для варення на Rozetka.com.ua

Черешня в пряному маринаді

Вам знадобляться:

  • 1 кг черешні;
  • 4 столові ложки горілки;
  • 2 палички кориці;
  • 20 г сухого кореня хрону;
  • 1 чайна ложка насіння гірчиці;
  • 1 чайна ложка коріандру;
  • 4 палички гвоздики;
  • Кілька листків вишні;
  • Цукор, сіль, оцет — за смаком.

Черешню вимийте, просушіть і акуратно видаліть кісточки. Для приготування маринаду влийте воду в каструлю — на кожну літрову банку піде по 500 мл. Додайте оцет, горілку, сіль, цукор і перемішайте. У чисті сухі банки викладіть хрін, гвоздику, корицю, гірчицю й коріандр. На спеції викладіть черешню, а зверху — листочок вишні. Залийте ягоди маринадом і щільно закупорте. Зберігайте в прохолодному місці.

Полунично-малинове варення з фініками

Вам знадобляться:

  • 300 г полуниці;
  • 300 г малини;
  • 300 г фініків без кісточок;
  • Стевія за смаком;
  • 5-7 столових ложок кокосової води;
  • 3 столові ложки насіння чіа.

Влийте в миску кокосову воду, додайте фініки та збийте блендером до стану однорідної маси. Додайте в суміш полуницю, насіння чіа, стевію і знову збийте. Останньою додайте малину, збивши масу ще раз. Отримане ароматне пюре розлийте по банках і помістіть у холодильник. Смачного!

Вибрати фініки на Rozetka.com.ua

Вам сподобалася стаття?

0