ru
ua
ru
ua

Як вибрати настільну плиту

Настільна плита прийде на допомогу не тільки туристам і дачникам. Вона стане незамінною й для молодих сімей, і для власників невеликої кухні. Ці прилади компактні, недорогі й зручні в експлуатації.

Газова плита

Вибираючи газову плиту, варто врахувати кілька моментів. Працюють ці прилади на природному газі з магістрального трубопроводу або на зрідженому балонному. Деякі плити мають додатковий набір жиклерів (форсунок), що дає змогу їм використовувати як балонний, так і звичайний газ.

В сучасних настільних газових плитах кількість конфорок становить від однієї до чотирьох. Одноконфоркова плита найлегша, але вона вимагає спеціального компактного газового балона. Найчастіше споживачі вибирають двоконфоркові плити, що дають змогу розігріти або приготувати повноцінний обід. Настільні три- й чотириконфоркові плити займають більше місця, але вони впораються зі всіма функціями стаціонарної плити.

Конфорки можуть бути як однакового розміру, так і різного — наприклад, одна велика й одна середня. Це дає змогу економніше витрачати газ і підібрати оптимальний режим готування.

Настільна плита з духовкою — прекрасне рішення для прихильників різноманітного готування. Такі моделі обладнуються жаровнею, решіткою або грилем.

Настільні газові плити обладнані поворотними перемикачами. Вельми зручно користуватися фіксованим положенням «мале полум’я», яке дає змогу зменшити витрату палива й підтримувати невисоку температуру страви.

Під час купівлі настільної плити варто потурбуватися наявністю в ній функції газ-контролю, яка заблокує подання газу в разі можливого згасання полум’я. Газова плита з п’єзопідпалом дасть змогу не користуватися сірниками біля приладу.

Поверхня газової плити може бути виготовлена з неіржавкої сталі, склокераміки або жароміцного скла. Доглядати за тією чи іншою поверхнею нескладно, тому вибір матеріалу плити — справа смаку.

Решітка для плити буває фігурною й прямою, чавунною й сталевою.

Захисна вертикальна кришка захистить стіну від крапель жиру, неминучих у процесі готування. А регульовані ніжки дадуть нагоду встановити плиту на обрану поверхню максимально рівно.

Електрична плита

Електричні настільні плити — мобільні й зручні прилади, які з легкістю допоможуть у непередбаченій ситуації. Досить мати доступ до джерела живлення й рівну стійку поверхню для встановлення приладу.

Електроплити діляться на:

  1. Дискові;
  2. Спіральні;
  3. Склокерамічні;
  4. Індукційні.

В дискових плитах нагрівальний елемент є тугоплавкою спіраллю, вміщеною всередину чавунного диска. І хоч нагрівається він повільно, зате довше віддає тепло. Чистити диски легко, догляд за ними простий. Однак плити з дисками чимало важать.

Спіральна плита обладнується ТЕНом (спіраллю) у металевому корпусі. Спіраль закріплюється над сталевою полірованою чашею, що відбиває тепло на дно посуду. Така плита нагрівається швидше, ніж дискова. Однак металева чаша, навіть за найакуратнішого користування, швидко брудниться, та її буває складно очищати.

На користь дискових і спіральних плит варто сказати, що обидва типи нагрівальних елементів легко замінити в разі потреби.

Склокерамічна настільна електроплита набагато зручніша за попередні типи. Варильні панелі закриті міцним покриттям, вони швидко нагріваються й рівномірно розподіляють тепло по всьому діаметру конфорки. Під час вимкнення вони так само швидко остигають.

Індукційні моделі зі склокерамічною основою мають стильний вигляд, але коштують дорого. Високочастотні вихрові струми розігрівають безпосередньо дно посуду, тобто, продукт починає готуватися тільки тоді, коли каструля ставиться на плиту. Цей прилад вимагає наявності спеціального посуду з феромагнітним дном. Втім, можна також користуватися звичайним посудом зі сталі, заліза або чавуну, але з плоским дном.

У склокерамічних та індукційних плитах використовується сенсорне керування, тоді як спіральні й дискові плити обладнані механічним регулятором температури.

Електричні плити з духовкою дають нагоду неабияк збільшити кількість страв, що готуються — особливо, якщо духова шафа обладнана грилем.

Треба звернути особливу увагу на матеріал корпусу приладу. Чим товщі металеві листи, тим менша ймовірність деформації корпусу від тепла згодом.

Сталевий корпус може бути матовим або полірованим. А емальована поверхня пофарбована найчастіше в білий, чорний або коричневий кольори. За нею зручно й легко доглядати. Склокерамічна плита гідно витримує високі температури, але не любить абразивних чистильних засобів і «точкових» ударів.

Деякі додаткові функції теж можуть схилити на користь купівлі електричної настільної плити. Наприклад, дисплей і таймер з установленням часу приготування страви полегшать користування приладом. Блокування від перегріву й автоматичне вимкнення вбережуть від непередбачених ситуацій.

Настільна плита не тільки дасть змогу готувати на дачі або за умов ремонту, але й допоможе в ситуаціях, коли стаціонарна піч недоступна.

Вам сподобалася стаття?

0