Головними критеріями добору духової шафи є безпека, функціональність, комфортність користування і вартість. Сучасні духові шафи поділяються на два види — газові та електричні.
Газова духова шафа
Нагрівання духової шафи газом є старішим і менш функціональним способом. Оскільки духовка нагрівається полум’ям внутрішніх газових пальників, то кількість температурних режимів у ній обмежується лише декількома варіантами. Також до недоліків газової духової шафи можна віднести повільніше нагрівання.
Безумовною перевагою газової духової шафи є можливість роботи від газового балона. Це робить газову духовку незамінною в тих випадках, коли до будинку не підведено природний газ.
Електрична духова шафа
Духова шафа, у якій використовуються електричні нагрівальні елементи, нагрівається швидко й точно тримає задану температуру. Діапазон температур, у яких працює електрична духова шафа , дуже широкий — в середньому від 50 до 300 ° С (хоча на ринку трапляються відхилення як у більший, так і в менший бік).
Також до числа плюсів сучасних електричних моделей можна віднести функцію «два в одному», коли духова шафа обладнується додатковою опцією мікрохвильового або парового приготування їжі.
Режим мікрохвильовки, зазвичай, можна вмикати одночасно зі звичайним, що помітно прискорює процес приготування. Також за наявності цієї опції в духову шафу можна поміщати нерозморожені продукти.
Функція пароварки дозволяє готувати в духовій шафі дієтичні страви в «щадному режимі», з мінімальним використанням жирів і олій.
До мінусів електричних духових шаф можна віднести кількість електроенергії, яку вони споживають, але тут можливі свої варіанти. Рівень потужності й енергоспоживання в різних моделей різний, і кожен може підібрати варіант для себе.
Залежна духова шафа
Залежна духова шафа є частиною комплекту (з власне духовки і встановленої над нею варильної поверхні) від одного й того ж виробника, причому всі органи керування поверхнею також розташовані на панелі духової шафи. За допомогою таблиць сумісності в межах модельного ряду однієї фірми можна під певну духову шафу підібрати потрібну вам варильну поверхню (або навпаки).
Плюс такого підходу — за бажання можна підібрати пару «духову шафу — для варильної поверхні» так, щоб трохи зекономити.
Недолік полягає в тому, що навіть у межах продукції однієї компанії залежні духові шафи сумісні не з усіма варильними поверхнями.
Крім цього, залежна духова шафа має встановлюватися так, щоб робоча поверхня над нею перебувала не занадто високо. Це означає, що в процесі приготування в ній їжі вам неминуче доведеться «кланятися» для того, щоб щось у неї покласти, щось витягнути, а також для того, щоб подивитися через скло, як «пристигає» страва.
Незалежна духова шафа
Незалежну духову шафу не обов’язково потрібно доукомплектовувати поверхнею. Висота її розташування довільна, вона обмежується тільки вашим бажанням і фізичними можливостями. Наприклад, досить часто користувачі встановлюють незалежну духову шафу так, щоб її дверцята були на рівні грудей.
До плюсів незалежних духових шаф також належить сумісність із переважною більшістю представлених на ринку варильних панелей. Це багаторазово збільшує можливість досягнення потрібного вам результату як за кількістю функцій отриманого комплекту, так і за сумою грошей, яку ви готові витратити.
Габарити
Зазвичай ширина у всіх сучасних моделей духових шаф відповідає трьом стандартам — 45, 60 і 90 см. Винятки, що трапляються на вітчизняному ринку, дуже нечисленні.
Залежно від конкретної моделі обсяг побутової духової шафи може становити приблизно від 25 до 75 літрів.
Безпека
З огляду на те, до якої температури розігрівається духовка, а також того, до якої міри малюки певного віку обожнюють крутити та смикати всі доступні їм ручки та дверцята, безпека є однією із найважливіших якостей духової шафи для сімей, де є маленькі діти.
До функції захисту від дітей, зазвичай, входить блокування керівної панелі (дитина не зможе вмикати-вимикати духову шафу або перемикати в ній режими на власний розсуд) і можливість блокування дверцят.
Також необхідною опцією духовки, що робить прилад безпечним для маленьких дітей, є наявність у дверцятах декількох стекол, встановлених «пакетом» (тобто, окремими шарами). Завдяки такому рішенню зовнішній бік дверцят нагрівається набагато слабше і вже не може обпалити у разі випадкового торкання.
Кількість стекол у дверцятах сучасних моделей коливається від двох до чотирьох. В останньому випадку зовнішня температура дверцят не буде перевищувати 40-50 °С навіть на «найгарячіших» режимах готування.
Помітно знижує температуру як дверцят, так і всієї поверхні шафи опція тангенціального охолодження. За її наявності корпус духової шафи та її дверцята охолоджуються повітряним потоком, який проганяється спеціальними каналами окремим вентилятором. Наявність тангенціального охолодження важливе в усіх випадках, коли зовнішня поверхня духовки не має бути гарячою (наприклад, коли вона поруч з холодильником або вбудовується в дорогий кухонний гарнітур, здатний пожолобитися від високої температури). Також ця опція не дозволяє конденсату утворюватися всередині духової шафи (під час готування не пітніє скло дверцят).
Крім цього, якщо ваша духова шафа є газовою, то потрібна система газ-контролю, якщо ж вона електрична — система аварійного вимикання у разі перегрівання або надмірно тривалої роботи (коли духову шафу «забувають» в увімкненому стані).
Функції очищення духової шафи
Щоб полегшити очищення внутрішньої поверхні духовки від пригорілих бризок жиру, сучасні виробники пропонують користувачеві три варіанти моделей: з каталітичною емаллю, функцією очищення парою і піролітичним очищенням.
- Для очищення парою в духову шафу ставлять деко з певною кількістю води (обсяг вказано в інструкції з експлуатації) і засобом для миття духовок, після чого вмикають режим парового очищення. Після обробки парою жирний наліт на стінках духової шафи легко змивається. Цей вид очищення — найбільш економічний.
- Каталітична емаль розкладає прилиплі до неї жири на воду та сажу, у результаті чого її поверхню можна досить легко очистити. Недолік каталітичної емалі — обмежений термін служби. За 3-5 років вам доведеться міняти внутрішні панелі духової шафи на нові, зі свіжою каталітичною емаллю.
- Піролітичне очищення є найбільш радикальним і жорстким. Простими словами, це режим «випалювання». Під час нього температура всередині шафи піднімається до 500 °С, у результаті чого всі речовини, що осіли на стінках, перетворюються на попіл. Недолік — висока вартість духових шаф із функцією піролітичного очищення й несильний, але неприємний запах гару, який супроводжує процедуру очищення.
Конвекція
Ця опція відповідає за рівномірний прогрів усього внутрішнього простору духової шафи. Досягається подібний ефект за допомогою спеціального вентилятора і (в деяких моделях) додаткових теплонагрівальних елементів. Вентилятор створює й розподіляє повітряні потоки всередині духовки так, що ступінь нагріву страви буде абсолютно однаковим зверху, знизу і з боків.
Конвекція унеможливлює варіант, коли м’ясо або пиріг пригоряють з одного боку й залишаються сируватими з іншого. Рівномірний розподіл температури дозволяє отримати однакову кірку зовні та пропечений вміст всередині.
Моделі духових шаф, обладнані двома конвекційними вентиляторами, дозволяють готувати в одній шафі паралельно дві різні страви. Для цього внутрішній простір духовки потрібно розділити за допомогою термостійкої горизонтальної вставки на дві ізольовані частини, після чого в кожній із них можна буде готувати щось своє (у своєму температурному режимі). Це суттєво економить час, що витрачається на підготовку.
Вам може бути цікаво
Гриль і рожен
Додаткові, але досить актуальні функції.
Гриль (приготування на решітці або на ґратчастій підставці) найчастіше використовується для приготування різного роду м’яса, у наших широтах — переважно курки. Гриль дозволяє отримати хрустку скоринку на соковитому шматку м’яса.
Рожен насамперед передбачає можливість приготування шашлику, хоча нерідко можна зустріти рожен зі спеціальними вилками-тримачами для тієї ж курки.
Критерії вибору
- Купуючи газову модель духової шафи, переконайтеся, що до її комплектації входить набір форсунок для під’єднання як до газового балона, так і до магістрального газу.
- Якщо ви не дуже обмежені розмірами кухні, то можете підбирати ширину духовки не за габаритами, а за кількістю їдців у сім’ї. Моделі 45-сантиметрової ширини розраховані на приготування страв для 2-3 осіб, 60-сантиметрової ширини — для 5-6. Духові шафи із шириною 90 см потрібні в тих випадках, коли виникає необхідність у масштабному готуванні (наприклад, для приймання численних гостей).
- Користувачам, які люблять готувати часто й за різноманітними рецептами, варто звернути свою увагу на моделі духових шаф завширшки 60 або навіть 90 см. Вузька духова шафа має менший внутрішній простір, що не дозволить вашому кулінарному таланту розкритися повною мірою (у маленьку духовку не влізе ні бараняча нога, ні індичка).
- Якщо ви плануєте вбудувати духову шафу в дорогий кухонний гарнітур або поставити її поруч із холодильником — добирайте модель із тангенціальним охолодженням.
- Абсолютно необхідною є опція підсвічування. Хоча іноді ще можна зустріти духові шафи без цієї функції, купувати їх не рекомендується. Відсутність підсвітки свідчить або про вкрай мізерну функціональність духової шафи, або про непродуманість її конструкції.
- Шафи з електронним керуванням є найдорожчими, але й можливостей вони надають більше. Максимально точний контроль часу й температури в поєднанні з автоматичними програмами приготування дозволяють готувати страви за найскладнішими рецептами.
- Дуже зручно, коли духова шафа обладнана телескопічними напрямними для дек і решіток. Розпечене деко, яке вільно виїжджає з духовки і яке не потрібно підтримувати знизу, звільнить вас від багатьох неприємних ситуацій. З телескопічними напрямними ризик обпектися або впустити приготовану страву на підлогу стає мінімальним.
- У разі, якщо духова шафа буде розташовуватися досить низько, найзручнішими є дверцята, що відчиняються зверху вниз. Для вищого розташування оптимальні моделі з дверцятами, що відчиняються убік (як у холодильника).
- Якщо ви цілеспрямовано шукаєте модель духової шафи з рожном, то зверніть увагу, що рожен із діагональним кріпленням є довшим, ніж поперечний. Чим рожен довший, тим більшу порцію за раз на ньому можна приготувати.
- Не обов’язковими, але дуже бажаними є функції розморожування і швидкого нагрівання.
- В умовах швидкого дорожчання газу й електроенергії варто звернути увагу на ступінь енергоефективності вподобаної вами духової шафи. До того ж, високий клас енергоефективності часто свідчить про високу якість виготовлення й комплектації моделі.
- Чистити дверцята духовки набагато легше, якщо уся її внутрішня поверхня виготовлена зі скла. Оптимально, якщо це скло буде ще і знімним.
- Якщо ви не хочете возитися з чищенням внутрішньої поверхні духовки, то зверніть увагу на моделі з піролітичним очищенням.
Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com