Давно шукали прості й перевірені часом рецепти малосольних огірків? Не хотіли б витрачати багато часу на заготовки, але при цьому завжди мати вдома смачну закуску? Про те, як приготувати малосольні огірки швидко, просто і смачно – далі в статті.
Ми зібрали для вас найпростіші й при цьому швидкі рецепти малосольних огірків. Чітко дотримуючись пропорцій та інструкції, ви зможете здивувати друзів і близьких смачною домашньою закускою.
Класичний рецепт малосольних огірків
Для приготування однієї порції малосольних огірків за класичним рецептом знадобляться:
літр чистої кип’яченої води;
1 кілограм свіжих огірків;
40 грам солі;
5 зубчиків часнику;
листя смородини, хрону, вишні, м’яти – за смаком.
Перший крок – підготовка огірків до засолення. Їх необхідно вимити. Якщо огірки не тільки що зірвані з грядки і вже трохи прив’яли, краще залишити їх у холодній воді мінімум на пару годин.
Тим часом підготуйте спеції. Класичний рецепт приготування малосольних огірків передбачає використання хрону, кропу і листя смородини. Але ви завжди можете додати смаку ніжних ноток за рахунок свіжої м’яти і листя вишні.
Вибрані листи необхідно добре вимити і пом’яти руками, щоб вони швидше віддавали страві свій смак і аромат. Готові чисті листки викладають на дно ємності, в якій будуть солити огірки. До листя відразу ж додають дрібно нарізаний часник.
Наступний крок у рецепті швидких малосольних огірків – укладання огірків зверху на листя. Малосольні огірки рекомендується готувати невеликими порціями, щоб процес був швидким. Але якщо ви вирішили солити велику партію, необхідно перекладати кожен шар заздалегідь підготовленим листям і спеціями. Важливий нюанс – якщо огірки немолоді й вже трохи гірчать, краще попередньо обрізати кінчики з двох сторін. Більше того, такий прийом прискорить засолення огірків.
Для приготування розсолу розчиніть 40 грамів солі в літрі фільтрованої води кімнатної температури.
Готово! Залишилося тільки залити огірки розсолом і почекати 24 години до готовності страви.
Малосольні огірки в пакеті
Цей спосіб засолювання – один із найшвидших і практичних, адже для готування вам не треба буде ні розсолу, ні посуду.
Усе, що потрібно:
невеликі свіжі огірки – 1 кг;
кілька гілочок кропу;
часник – 3 зубчики;
5 горошин чорного перцю;
сіль – 1 ст. л.;
цукор – 1/2 ч. л.;
целофановий пакет.
Як зробити малосольні огірки в пакеті? Перший етап – підготовка овочів. Огірки потрібно помити і залишити у воді мінімум на півгодини, щоб вони наситилися вологою і були хрусткими. Після цього промокніть овочі чистими серветками або рушником і обріжте кінчики огірків, в яких «накопичується» гіркота. Кріп і часник миють і дрібно ріжуть. Перець у горошинах – товчуть у ступці.
Далі овочі відправляють у новий целофановий пакет, а зверху засипають приправу: кріп, часник, перець, сіль і цукор. Пакет щільно закривають і ретельно трясуть протягом декількох хвилин. Процедуру повторюють кілька разів протягом наступної години.
Ось і всі секрети рецепта малосольних огірків у пакеті. Залишається тільки покласти пакет у холодильник і почекати 3–4 години.
Малосольні огірки в каструлі або в банці
Як швидко зробити малосольні огірки в каструлі або банці? Для швидкого приготування хрустких малосольних огірків у каструлі знадобляться наступні інгредієнти.
3 кілограми огірків;
3 зубчики часнику;
2–3 суцвіття кропу;
лист хрону;
шматочок кореня хрону – близько сантиметра в довжину;
десяток листів вишні й чорної смородини;
шматочок гіркого перцю;
по 2 столових ложки солі на кожен літр розсолу.
В якості ємності для приготування огірків за цим рецептом підійде будь-яка банка для консервації. У хід можна сміливо пускати каструлі, діжки, банки або бідончики. Що стосується огірків, можна використовувати овочі будь-якої форми і розміру. Щоб огірки вийшли хрусткими, досвідчені господині радять замочити їх хоча б на півгодини, а краще – на ніч.
Як швидко приготувати малосольні огірки? Ретельно вимийте зелень (листа, кріп, хрін), очистіть часник і корінь хрону. Далі викладайте вимиті огірки в ємність, починаючи з найбільших. Одночасно перекладайте огірки листям, зеленню і часником. Додайте в каструлю шматочок перцю і корінь хрону. Подрібнювати останні інгредієнти необов’язково.
Розведіть сіль у воді, дотримуючись пропорції: 2 столові ложки солі на літр води. Розсіл необхідно поставити на вогонь і довести до кипіння.
Останній штрих у рецепті малосольних огірків у каструлі – залити огірки гарячим розсолом так, щоб рідина покривала всі овочі з запасом у декілька сантиметрів. Тепер потрібно щільно закрити каструлю кришкою (для банки підійде капронова) і почекати 12 годин. Після цього потрібно перемістити тару в холодильник ще на 12 годин.
Рецепт малосольних огірків гарячим способом
Ще один перевірений рецепт малосольних огірків. Щоб приготувати малосольні огірки гарячим способом, підготуйте:
кілограм огірків;
5–6 зубчиків часнику;
один гострий перець;
2–4 листи хрону;
пучок кропу;
цукор і сіль – за смаком;
чорний перець горошком;
лавровий лист.
Як приготувати малосольні огірки? Всі овочі й зелень потрібно добре вимити. Огірки бажано попередньо замочити і обрізати кінчики. Далі дотримуйтесь наступної схеми.
На дно каструлі покладіть лист хрону, кріп і часник (подрібнювати не потрібно).
Для гостроти і пряного аромату наріжте в каструлю трохи перцю.
Акуратно викладіть огірки зверху на зелень.
Додайте кілька горошин чорного перцю і лавровий лист.
Накрийте овочі кропом і ще одним листом хрону.
У літр крутого окропу додайте дві столові ложки солі й одну столову ложку цукру. Розмішайте.
Залийте огірки розсолом, накрийте кришкою і залиште на 12 годин.
Зберігати малосольні огірки, приготовані таким способом, краще всього в холодильнику.
Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть приготувати найсмачніші малосольні огірки не тільки професіоналам, але і новачкам.
Зображення взято з джерел: pixabay.com.