ухня Португалії — незвичайна й контрастна. Її можна назвати одночасно простою і мудрою, корисною і шкідливою, солоною та солодкою. І лише одна характеристика залишається незмінною, чи то суп, чи то десерт — вона ситна. Традиційні страви готують із дарів моря, овочів і сирів. Саме тому ми зібрали для вас рецепти франсезиньї, фейжоада, бакальяу та інших страв.
Бакальяу з вершками
Португальці називають бакальяу — тріску — королевою столу. Але оскільки тріска біля португальських берегів не ловиться, у їжу вживається засолена і висушена риба, спіймана в Північній Атлантиці. Перед приготуванням її, зазвичай, вимочують кілька годин, змінюючи воду кілька разів.
Вам знадобляться:
- 700 г тріски;
- 2 цибулини;
- 4 зубчики часнику;
- 8 картоплин;
- 4 столових ложки маргарину;
- 1,5 склянки густих вершків;
- 5 столових ложок для смаження;
- 2 яєчних жовтки;
- 100 г тертого сиру Емменталь;
- Сіль, перець, лавровий лист;
- Пучок петрушки.
Вимочену тріску розділіть на часточки, видаливши шкіру й кістки. Картоплю наріжте дрібними кубиками й обсмажте в оливковій олії. Часник натріть на тертку, а цибулю наріжте півкільцями, потім обсмажте їх у маргарині. Додайте на сковороду лавровий лист і тріску. Влийте половину порції вершків, посоліть і поперчіть рибу. Злегка обсмажте й перекладіть масу разом із картоплею в керамічну форму для запікання. Вершки збийте з жовтками і вилийте на тріску з картоплею. Зверху присипте тертим сиром. Запікайте в духовці за температури 180 °C не більш ніж півгодини.
Вам може бути цікаво
Катаплана
Катаплана — це спеціальна мідний посуд зі щільно фіксованою зажимами кришкою, який за принципом дії схожий на скороварку. Всі компоненти страви викладаються в цей посуд шарами.
Вам знадобляться:
- 600 г філе тріски (або будь-якої білої риби зі щільною м’якоттю);
- 250 г креветок;
- По 1 болгарському перцю жовтого, зеленого й червоного кольору;
- 2 цибулини;
- 3 зубчики часнику;
- 2 столових ложки лимонного соку ;
- 2 столових ложки оливкової олії;
- Сіль, цукор і перець за смаком;
- 1/2 чайної ложки меленого шафрану;
- 1 чайна ложка паприки;
- 250 мл протертих томатів;
- 125 мл білого вина;
- 50 г маслин ;
- 1 лавровий лист;
- 50 мл вершків;
- 120 г чоризо;
- Гілочки зелені за смаком.
Цибулю наріжте півкільцями, перець — шматочками, чоризо — кружальцями. Рибу і креветки очистьте, вийміть кісточки, посоліть, поперчіть і збризніть лимонним соком. У глибокій сковороді обсмажте чоризо на оливковій олії до появи рум’яної скоринки. Додайте цибулю й перець і продовжуйте тушкувати, поки цибуля не стане м’якою. Всипте подрібнений часник і протушкуйте ще 1 хвилину. Потім додайте лавровий лист, шафран, паприку, томати й біле вино. За 20-25 хвилин додайте маслини, креветки й рибу, закрийте кришкою й тушкуйте 10 хвилин. Посоліть, поперчіть, додайте трохи цукру. Наприкінці влийте вершки й розмішайте. Подавайте зі скибочками лимона і свіжою зеленню.
Франсезинья
Так називають найпопулярніший сендвіч у Португалії, який входить до десятки найкращих сендвічів світу. Винайшов його кухар, який працював деякий час у Франції, надихнувшись французьким сендвічем крок-месьє із шинкою та розплавленим сиром.
Вам знадобляться:
- 6 скибочок білого хліба для сендвічів;
- 2 стейки з телятини;
- 2 свинячих ковбаски;
- 4 скибочки бекону;
- 6 скибочок сиру чедер.
Для соусу:
- 500 мл протертих томатів ;
- 1 помідор;
- 500 мл світлого пива;
- 1 цибулина;
- 2 морквини;
- 1/2 чайної ложки соусу табаско ;
- 1 лавровий лист;
- 50 мл оливкової олії;
- Сіль, перець за смаком.
Наріжте моркву часточками, а цибулю — півкільцями. Свинячі ковбаски розріжте вздовж. Помідор очистьте від шкірки, наріжте кубиками й додайте до протертих томатів. У сотейнику з оливковою олією обсмажте цибулю до появи золотистої скоринки, додайте лавровий лист і моркву. За 5-7 хвилин тушкування на середньому вогні влийте в масу томати й пиво. Протушкуйте, зніміть із вогню, видаліть лавровий лист і збийте масу в блендері. Скибочки хліба обсмажте на сковороді. Потім обсмажте свинячі ковбаски, бекон і шматочки телятини. Зберіть сендвічі, виклавши на хліб телятину, шинку й по дві скибочки сиру. Зверху покладіть другий тост, розмістіть на ньому ковбаски з беконом і накрийте ще одним тостом. Накрийте сендвіч скибочкою сиру і відправте в духовку на 5 хвилин. Готовий сендвіч щедро полийте соусом.
Курка із соусом пири-пири
Португальці запевняють, що якщо ви ніколи не куштували цю страву, то ніколи не їли справжню курку. Особливість страви полягає в особливому гостро-пікантному соусі.
Вам знадобляться:
- 500 г курячого філе;
- 2 солодких болгарських перці;
- 1 стручок перцю чилі;
- 2 зубчики часнику;
- 1/2 чайної ложки солі;
- 1 чайна ложка меленої паприки ;
- 1 лимон.
Перець очистьте від насіння й подрібніть. Викладіть на сковороду, додайте сік лимона і протушкуйте на слабкому вогні 5-10 хвилин. Перекладіть теплу масу в блендер, додайте часник, паприку та сіль і збийте. У курячому філе зробіть глибокі надрізи, не роблячи наскрізних дірок. Покладіть м’ясо на форму, змащену олією. У надрізи викладіть соус, а залишки вилийте між філе. Збризніть оливковою олією і відправте в духовку на 25-30 хвилин.
Вам може бути цікаво
Фейжоада
Ще одна традиційна португальська страва, яка являє собою суміш квасолі та свинини, добре протушкованих на повільному вогні.
Вам знадобляться:
- 200 г червоної або чорної квасолі;
- 200 г копчених свинячих ребер;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 30 г вершкового масла;
- 100 г копченої ковбаси;
- 100 г бекону;
- 1 апельсин;
- 6 скибочок пшеничного хліба;
- Пара гілочок петрушки;
- 200 г звареного білого рису;
- Сіль за смаком.
Квасолю замочіть на ніч. Злийте воду і знову залийте квасолю холодною водою. З реберець зріжте м’ясо. Кістки покладіть у каструлю з квасолею і проваріть на слабкому вогні впродовж години, потім кістки видаліть. Цибулю й часник подрібніть і обсмажте на вершковому маслі до золотистого кольору. М’ясо, зрізане з реберець, подрібніть, а ковбасу й бекон наріжте кубиками. Обсмажте все це на сковороді й викладіть у каструлю з квасолею. Посоліть і поперчіть. Варіть суміш на слабкому вогні 30-40 хвилин. Вода має покривати вміст на 3 см. Подавайте готову страву з дрібно нарізаною петрушкою, підсмаженим на грилі хлібом, рисом і кружальцями апельсина.
Великий вибір рису різних сортів
Вам може бути цікаво
Зелений суп «Калдо верде»
Цей неймовірно смачний суп готується з простих інгредієнтів.
Результат вас приємно здивує.
Вам знадобляться:
- 5 картоплин;
- 1 пучок кучерявої капусти;
- 300 г копченої ковбаси;
- 1 цибулина;
- 2 л курячого бульйону;
- 2 столових ложки оливкової олії;
- 1/4 чайної ложки каєнського перцю ;
- 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю;
- 1 чайна ложка солодкої паприки;
- Сіль за смаком.
Картоплю наріжте невеликими шматочками, ковбасу — тонкими кільцями. У сотейнику на оливковій олії обсмажте ковбасу, подрібнену цибулю, додайте паприку, перець, сіль і перемішайте. Додайте картоплю й курячий бульйон. Готовий суп перетріть блендером до стану пюре. кучеряву капусту почистьте і тонко наріжте. Додайте до супу і варіть ще 7 хвилин на слабкому вогні.
Паштел-де-ната
Кошики з листкового тіста з начинкою з молока, збитого з яєчними жовтками й цукровим сиропом, стали візитною карткою столиці Португалії. Кажуть, рецепт цього десерту був запозичений у католицьких ченців монастиря Жеронімуш у Лісабоні кілька століть тому.
Вам знадобляться:
- 600 г листкового дріжджового тіста;
- 500 мл молока ;
- 7 яєчних жовтків;
- 500 г цукру;
- 1 паличка кориці;
- 250 мл води;
- 60 г борошна;
- 1 лимон.
Для приготування крему налийте воду в сотейник, додайте цукор, паличку кориці й цедру лимона. Суміш доведіть до кипіння і трохи проваріть. Зніміть із вогню. 130 мл молока змішайте з борошном, а те, що залишилося, поставте на вогонь. Після того, як воно закипить, тонкою цівкою влийте молоко з борошном і варіть його доти, поки воно не загусне. З цукрового сиропу видаліть корицю і влийте його в молочно-борошняну суміш. Ретельно перемішайте. Жовтки збийте і розмішайте вінчиком на крем.
Листкове тісто скрутіть рулетом і наріжте шматочками. Надайте кружечкам форми кошичків, використовуючи формочки для кексів. Підійдуть будь-які — з фольги, паперу або керамічні. Крем розлийте у форми і відправте тістечка в розігріту до максимуму духовку на 15 хвилин. Подаються кошики теплими. Перед подаванням присипте меленою корицею.
Зображення взято з джерел: unsplash.com, pixabay.com