Хіба можна придумати страву простіше, ніж гречка в мультиварці? Той випадок, коли рецепт вигідно відрізняється своєю легкістю і незвичністю. Достатньо порізати продукти, і за 30 хвилин ніжна гречана каша готова без зайвої метушні. Крім зручності приготування є ще одна перевага – крупа розкривається під впливом пару, через що зберігає свою структуру і поживні речовини. Розглянемо покроковий рецепт і дізнаємось, що потрібно для того, щоб вийшла ідеальна розсипчаста гречка в мультиварці.
Як приготувати гречку в мультиварці
Перед тим як зварити гречку в мультиварці, потрібно підготувати крупу так само, як і для варіння традиційним способом. Для цього переберіть і промийте крупу під краном кілька разів, поки не вимиється пил і сміття. Відміряйте одну порцію зерна і дві порції рідини. Це запорука успіху розсипчастого гарніру. На вашому кухонному помічнику виберіть будь-який із режимів: «Гречка», «Крупа», «Каша» або «Варка на пару». Під час роботи не варто відкривати кришку або перемішувати вміст, щоб не випустити пар, за рахунок якого розкриваються зерна. У вас не має виникати питання, скільки варити гречку в мультиварці, оскільки розумна техніка сама виставить потрібний температурний режим.
Вам може бути цікаво
Рецепт розсипчастої гречаної каші
Для приготування вам знадобиться простий список продуктів:
- 250 г крупи;
- 500 мл води;
- 50 г вершкового масла;
- дрібка солі;
- петрушка.
Спосіб приготування:
- Приберіть пил і сміття з крупи, промивши її кілька разів.
- Засипте в чашу і залийте рідиною, посоліть.
- Закрийте кришку і встановіть відповідний режим на вашому кухонному гаджеті. Займайтеся своїми справами, поки не почуєте звуковий сигнал.
- Перемішайте, спробуйте готовність страви.
- Додайте топлене вершкове масло, нарізану петрушку і подавайте до столу.
Вживайте як окрему страву для дієтичного харчування або як гарнір до м’яса, птиці або риби.
Вам може бути цікаво
Як вибрати хорошу гречану крупу
- Обирайте для приготування ядрицю – крупу з необроблених зерен. Вона багатша на мікроелементи і корисніша.
- Ядра в одній пачці не повинні відрізнятися за кольором і калібром, інакше у них буде різний час приготування.
- Крупа добре вбирає вологу і запахи, тож обирайте упаковку з целофану, а не картону.
ТОП-6 смачних рецептів гречки в мультиварці
Гречка – улюблена крупа дієтологів: вона має низький глікемічний індекс, містить більше білка, ніж злакові.
Може здатися, що сама по собі крупа – прекрасний гарнір, але якщо додати кілька нехитрих інгредієнтів – ви отримаєте гідну альтернативу звичайній каші.
Гречка з м’ясом у мультиварці
Інгредієнти
- 1 склянка крупи;
- 2 склянки води;
- 200 г м’яса;
- цибулина;
- морквина;
- 30 г рослинного масла;
- сіль і перець.
Щоб страва вийшла ніжною і добре просочилася м’ясним соком, використовуйте яловичину верхньої частини тушки, мармурову свинину з прожилками жиру, молоду баранину або м’ясо ягняти. Вийде більш дієтичний варіант, якщо використовувати курку або кролика.
Спосіб приготування:
- Наріжте м’ясо невеликими скибочками й обсмажте на олії, увімкнувши режим «Смаження» на 20 хвилин.
- Додайте крупно натерту моркву, нарізану кубиками цибулю і продовжуйте готувати ще 10 хвилин.
- Введіть промиту крупу, спеції і залийте водою.
- Встановіть опцію «Гречка» або іншу відповідну до вашої моделі кухонного помічника і чекайте звукового сигналу. Не піднімайте кришку.
Гречка з овочами в мультиварці
Інгредієнти
- 1 мультистакан крупи;
- 2 мультистакани води;
- 20 г вершкового масла;
- цибулина;
- морква;
- солодкий перець;
- сіль, перець;
- орегано;
- петрушка, кріп.
Спосіб приготування:
- Наріжте дрібними кубиками цибулину, морквину і солодкий перець.
- Виберіть програму «Смаження» і притушкуйте овочі до напівготовності.
- Введіть вимиті гречані ядра, сіль, перець і орегано.
- Залийте водою і перемкніть на програму «Крупа».
- При поданні прикрасьте свіжою зеленню.
За бажанням спробуйте урізноманітнити рецепт іншими овочами: свіжою нашаткованою капустою, томатами, цвітною капустою, баклажанами і кабачками. Експериментуючи, ви отримуєте кожен раз нову барвисту страву.
Гречка по-купецькому в мультиварці
Використовуйте для приправи ваші улюблені спеції і сміливо говоріть гостям, що придумали авторський рецепт страви. Свіжі томати можете замінити на консервовані або на томатний соус.
Інгредієнти
- 2 ст. гречки;
- 4 ст. води;
- 300 г свинячої вирізки;
- 200 г курячої грудинки;
- морква;
- цибулина;
- 6 томатів;
- болгарський перець;
- 20 г рослинного масла;
- спеції: лавровий лист, коріандр, хмелі-сунелі, мускатний горіх;
- сіль, перець;
- зелень.
Спосіб приготування:
- Наріжте м’ясо і курку дрібними шматочками, очистіть овочі.
- Перець і цибулю поріжте кубиками, моркву – тоненькою соломкою. Томати бланшуйте і очистіть від шкірки.
- Обсмажте м’ясо і курку на програмі «Смаження» 10 хвилин до рум’янцю і дістаньте з контейнера.
- Притушкуйте цибулю, введіть перець, томати, моркву і готуйте ще 5 хв.
- Засипте всі потрібні спеції, перемішайте і продовжуйте смажити 3-5 хвилин.
- Крупу обмийте і просушіть, залийте водою і ввімкніть потрібний режим на вашому кухонному гаджеті.
- Готову страву подавайте гарячою в порційному глиняному посуді з рубаною зеленню.
Якщо любите більш гостре – додайте пропущений через прес часник.
Зелена гречка в мультиварці
Інгредієнти
- 150 г зеленої гречки;
- 300 г води.
Спосіб приготування:
- Промийте і замочіть на 20 хвилин ядра, потім злийте воду.
- Додайте всі компоненти в ємність і виберіть режим «Крупа», а після сигналу готовності поставте на «Підігрів» на 20 хвилин.
Поціновувачі зеленої крупи гречки вживають її з кефіром, відзначаючи надзвичайно ніжний і легкий смак. А якщо доповнити свіжими або сушеними фруктами, медом та ягодами – вийде прекрасна альтернатива повсякденному сніданку або перекусу.
Гречка з тушонкою в мультиварці
Беріть консерви із вмістом м’ясних компонентів більше 60% у скляній банці, так ви заздалегідь оціните співвідношення продуктів. Якщо зупинили свій вибір на жерстяній банці – перевірте герметичність упаковки на нерівності, вм’ятини або сліди іржі.
Інгредієнти
- 2 ст. гречки;
- 4 ст. гарячої води;
- 7 ст. л. тушонки;
- морква;
- цибулина;
- сіль, перець;
- лавровий лист.
Спосіб приготування:
- Овочі очистіть і дрібно поріжте, притушкуйте до напівготовності на опції «Смаження».
- Введіть гречку і продовжуйте смажити 3 хвилини.
- Додайте тушонку, посипте приправами.
- Влийте воду і перемкніть режим на «Тушкування», «Крупа» або «Гречка».
Гречка з котлетами в мультиварці
Інгредієнти
- 300 г свинячо-яловичого фаршу;
- 2 яйця;
- 0,5 цибулини;
- морква;
- 100 г твердого сиру;
- 2 ст. л. сметани;
- 200 г крупи;
- 450 г рідини;
- сіль і перець.
Родзинка рецепту в тому, щоб приготувати котлети разом із гарніром, не витративши при цьому зайвий час і посуд. Вам знадобиться ємність для приготування на пару, яка кріпиться над основною чашею мультиварки.
Спосіб приготування:
- Завчасно зваріть яйця і дайте їм охолонути, наріжте дуже дрібно або розітріть виделкою.
- Поріжте цибулю якомога дрібніше, вона буде змішуватися з фаршем, але додатково не обсмажується. З’єднайте з м’ясом, додайте сіль і 50 г холодної води.
- Вимішайте до однорідної маси і відбийте фарш, щоб він тримав форму і не розвалився. Для цього беріть його в долоню і кидайте назад в миску разів 5-7.
- На дрібній тертці натріть сир, половину його змішайте з яйцем, сіллю і сметаною.
- Мокрими руками сформуйте котлетки однакового розміру, використовуючи весь фарш. У вас має вийти 5-6 штук. Викладіть їх на кошик пароварки, зробіть поглиблення руками або ложкою, щоб утворилася ямка для начинки.
- Розкладіть суміш з яєць, сиру та сметани у виїмки, розподіляючи її на всі котлети. Посипте сиром.
- Вимийте і процідіть крупу, покладіть у контейнер кухонної машини, залийте водою і посоліть.
- Встановіть зверху кошик пароварки, прикрийте кришку і готуйте на меню «Рис» або «Крупа».
За 40 хвилин ви отримаєте дві готові страви без клопоту і проблем.
Зображення взято з джерел: unsplash.com, flickr.com, pixabay.com