Якщо хочеться наповнити будинок ароматами літа – пора приготувати соковитий пиріг із вишнею. Ця червона ягода надасть свіжого смаку домашній випічці, і не важливо, яке тісто ви використовуєте: пісочне, пісне або на кефірі, – ми розповімо, як приготувати кожен варіант по-особливому смачно. І підкажемо рецепт найсмачнішої вишневої начинки, яка не тікає із пирогів.
Для всіх рецептів потрібно використовувати стиглі соковиті ягоди без кісточок. Деякі кондитери пропонують позбавлятися від кісточок за допомогою коктейльної трубочки, інші використовують тільки спеціальні відокремлювачі кісточок. Яким би методом ви не користувалися – простежте, щоб жодна кісточка не залишилася у готовій випічці.
Тертий пиріг із вишнею
Дуже простий і швидкий рецепт тертого пирога. Це ідеальний десерт для тих, хто любить багато начинки і мало тіста. Для приготування знадобиться роз’ємна форма для запікання діаметром 24 сантиметри. Час випічки – 30-40 хвилин.
Інгредієнти
Для основи:
- 370 г борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 100 г цукру;
- одне яйце;
- щіпка солі;
- 1 ч. л. розпушувача.
Для начинки:
- 800 г вишень із кісточкою;
- 100 г цукру;
- 2 ст. л. крохмалю.
Спосіб приготування:
- У миску насипте борошно, розпушувач, дрібку солі й цукор. Перемішайте.
- Масло має бути холодним, відразу ж наріжте його невеликими кубиками. Додайте в миску до сипучих компонентів.
- Перемішайте і перетріть руками до утворення однорідної крихти.
- Введіть яйце, розмішайте і зберіть масу у кульку. Поділіть кульку на дві частини: одна більша, інша – трохи менша. Більша частина повинна вийти приблизно 2/3 від усього обсягу. Загорніть її у харчову плівку і покладіть у холодильник.
- Маленьку частину також загорніть у плівку і відправте у морозилку на 30 хвилин.
- Ягоди промийте, очистіть від кісточок і злийте всю рідину.
- У форму для випічки покладіть більший шматочок тіста, розрівняйте руками по дну. Зробіть невеликі бортики, приблизно 3 сантиметри.
- Викладіть вишню, рівномірно розподіліть, посипте зверху крохмалем, а потім цукром. Не залишайте без уваги ділянки біля бортиків.
- Дістаньте кругляш із морозилки, натріть на крупній терці і викладіть зверху.
- Поставте форму у нагріту до 180 градусів духовку і випікайте 30-40 хвилин до хорошого рум’яного кольору.
- Дайте пирогу повністю охолонути, потім звільніть його від форми і поріжте.
Вам може бути цікаво
Пиріг із вишнею на кефірі
Інгредієнти
- 290 г борошна;
- 200 мл кефіру;
- 120 мл рослинної олії;
- 3 яйця;
- 10 г розпушувача;
- 150 г цукрового піску;
- 200 г вишень без кісточок.
Спосіб приготування:
- У глибокій ємності з високими бортиками змішайте цукор із яйцями. Пройдіться міксером на середніх обертах до утворення однорідної пишної структури.
- Введіть кефір і рослинну олію. Знову запустіть міксер і з’єднайте інгредієнти.
- Просійте через сито борошно, розмішайте міксером. Можна додавати борошно порціями, але не забувайте перемішувати.
- Внесіть розпушувач. Тісто стане досить густим.
- Використовуйте роз’ємну форму для випікання на 22-24 сантиметри. Так як маса буде дещо плинною, вистеліть дно пергаментним папером, вирізаним за формою основи. Потім змастіть рослинною олією разом із бортиками.
- Залийте половину маси, розрівняйте ложкою або кухарською лопаткою.
- Покладіть половину ягід і залийте частиною тіста, що залишилася.
- На верхній шар знову викладіть вишеньки і поставте у нагріту до 180 градусів духовку.
- Випікайте 40-50 хвилин, дістаньте із духовки і посипте цукровою пудрою.
Вам може бути цікаво
Заливний пиріг із вишнею та сиром кисломолочним
Дуже смачний і легкий заливний пиріг, із ніжним кремовим смаком. За смаком нагадує чізкейк, тому його також краще їсти холодним.
Інгредієнти
- 100 г вершкового масла;
- 180 г цільнозернового борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- яйце.
Для заливки:
- 400 г сиру кисломолочного;
- 150 г вишень;
- 150 г сметани;
- 2 яйця;
- банан.
Спосіб приготування:
- Вершкове масло повинно бути холодним, наріжте його дрібними кубиками, додайте борошно і розпушувач. Перемішайте до утворення крихти.
- Додайте одне яйце і сформуйте кульку з тіста. Відправте у холод на півгодини.
- Змішайте у мисці сир, сметану, яйця і шматочки банана. Перебийте занурювальним блендером до текучої консистенції. Спробуйте на смак і, якщо банан не дав очікувану солодкість, – додайте ще й цукор.
- У круглу форму для випічки розкачайте кульку із тіста, покладіть на змащене маслом дно форми. Потім вилийте сирну заливку і викладіть ягідки без кісточок.
- Поставте у духову шафу під 180 градусів на 40 хвилин.
- Для отримання ніжного смаку і консистенції обов’язково дочекайтеся охолодження.
Вам може бути цікаво
Пісочний пиріг із вишнею
Інгредієнти
- 120 г рисового борошна + 75 г кукурудзяного + 60 г вівсяного.
- 2/3 ч. л. розпушувача;
- 75 г яблучного пюре;
- 90 г тростинного цукру;
- 90 г кокосової олії.
Для начинки:
- 600 г вишень без кісточок і соку;
- 40 г тростинного цукру;
- 40 г кукурудзяного крохмалю;
- 1 ч. л. кориці;
Спосіб приготування:
- З’єднайте рисове, кукурудзяне і вівсяне борошно у великій ємності. Додайте розпушувач, тростинний цукор і перемішайте вінчиком. Введіть яблучне пюре і кокосову олію. Змішайте інгредієнти до однорідності.
- Пересипте підсушену від вологи вишню тростинним цукром і кукурудзяним крохмалем. Додайте корицю. Збийте в однорідну масу блендером.
- Розділіть масу на дві частини. Першою заготовкою (вона повинна бути 2/3 обсягу) вистеліть дно форми для випікання, включаючи бортики. Розрівняйте ложкою, злегка прижимаючи масу.
- Вилийте вишневу заливку. Вирівняйте.
- Посипте залишками тіста, розтертими між пальцями, щоб вони утворили горбисту рівномірну шапочку.
- Випікайте у духовці при температурі 170 градусів протягом 40-45 хвилин.
- Остудіть і подавайте до столу.
Вам може бути цікаво
Пиріг із вишнею у мультиварці
Пиріг за цим рецептом виходить надзвичайно пишним, повітряним і пухким.
Інгредієнти
- 250 г борошна;
- 4 яйця;
- 150 г цукрового піску;
- 10 г крохмалю;
- 80 мл соняшникової олії;
- 10 г розпушувача;
- пакетик ванільного цукру;
- 150 г вишень без кісточки.
Спосіб приготування:
- Для тіста змішайте яйця з цукровим піском, відразу ж влийте олію, додайте пакетик ванільного цукру. Перемішайте лопаткою до однорідності, збивати до піни не потрібно.
- Додайте відразу все борошно і розпушувач, знову перемішайте. Маса вийде густою і тягучою.
- Чашу мультиварки змастіть жиром, викладіть в неї 1/3 частини тіста і розрівняйте.
- Якщо вишеньки пустили сік – його потрібно злити і посипати ягоди крохмалем. Потім викладіть присипані ягоди також у мультиварку в один шар.
- Закрийте ягоди залишками тіста.
- Закрийте кришку мультиварки, виберіть опцію «Мультикухар» і встановіть час приготування – 1 година 20 хвилин.
- Через зазначений час перевірте готовність за допомогою зубочистки. Якщо вона виходить із пирога сухою – значить він повністю пропікся. Залиште ще на 5 хвилин відстоятися.
- Потім дістаньте із чаші і поріжте на шматочки.
Вам може бути цікаво
Віденський пиріг із вишнею
Ароматний віденський пиріг має дуже ніжну і повітряну основу. Щоб його приготувати, вам потрібно зовсім небагато часу і доступні продукти.
Інгредієнти
- 200 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- щіпка солі;
- 180 г м’якого вершкового масла;
- 140 г цукру;
- 4 яйця;
- 1 ч. л. ванілі;
- 350-400 г вишень;
- трохи мигдальних пластівців.
Спосіб приготування:
- Змішайте 200 грам борошна, чайну ложку розпушувача і дрібку солі. Дуже важливо правильно відміряти сипучі інгредієнти, щоб основа вийшла потрібної консистенції.
- 180 грам м’якого вершкового масла і 2/3 склянки цукру збийте міксером до пишноти протягом декількох хвилин.
- По одному введіть 4 яйця і ванілін.
- У два заходи додайте сипучі компоненти і перемішайте міксером до однорідності, щоб вийшла щільна маса.
- Форму діаметром 24-26 сантиметрів застеліть пергаментом і змастіть маслом. Викладіть приготовану масу, розрівняйте лопаткою.
- Покладіть вишню, але не використовуйте більше 400 грам ягід, інакше вони осядуть на дно.
- Посипте зверху жменею мигдальних пластівців.
- Прогрійте духовку до 180 градусів і поставте у неї пиріг на 35-45 хвилин, в залежності від діаметру форми.
- Перевірте готовність зубочисткою, щоб на ній не було сирого тіста, особливо у центрі пирога.
- Дайте випічці трохи охолонути і посипте цукровою пудрою.
Вам може бути цікаво
Пісний пиріг із вишнею
Випічка виходить дуже насиченою за смаком, ніхто й не здогадається, що вона пісна і без яєць. Ягідки добре тримаються всередині, хоча пиріг дуже ніжний і розсипчастий.
Інгредієнти
- 200 г борошна для основи + 70 г для присипки;
- 2 ст. л. цукру для основи +70 г для присипки + 1 ст. л. для ягід;
- 6 ст. л. крижаної води;
- 5 ст. л. соняшникової олії для основи + 2 ст. л. для присипки;
- сіль;
- сода на кінчику ножа;
- 500-600 г ягід;
- 1 ст. л. картопляного крохмалю;
- 70 г мигдального борошна.
Спосіб приготування:
- Практично все борошно насипте в миску, залиште кілька ложок. Борошно відрізняється за вологістю і ступенем помолу, тому краще додати залишок наприкінці, щоб не зробити основу занадто тугою.
- У миску додайте також сіль і цукор для основи, шість столових ложок крижаної води, п’ять столових ложок соняшникової олії. Почніть замішувати тісто і коли воно почне утворювати грудочки – додайте соду на кінчику ножа.
- Маса виходить м’якою і, завдяки жиру, добре відлипає від стінок посуду. Додайте борошняний залишок, якщо потрібно, і гарненько вимісіть. Маса повинна залишитися м’якою, ні в якому разі не важкою і тугою. Перекладіть її на стіл і вимішайте руками. Занадто ретельно вимішувати не потрібно, достатньо переконатися, що не залишилося борошняних слідів.
- Загорніть клубочок у харчову плівку і приберіть у холодильник на годину.
- У ягід видаліть кісточки і зайву вологу. Якщо вони сильно соковиті можна навіть трохи віджати. Додайте по столовій ложці цукру і картопляного крохмалю.
- Приготуйте присипку: в окремій ємності змішайте 70 г мигдального і 70 г білого борошна, додайте 70 г цукрового піску і дві столові ложки соняшникової олії. Розмішайте ложкою і залиште настоюватися.
- Дістаньте із холодильника тісто. Воно стало еластичним, тому вимішайте його 3-4 хвилини, а потім розкачайте качалкою до товщини 0,5 сантиметра. Вистеліть тістом форму для випічки діаметром 20 сантиметрів, зміщуючи його на боки і розтягніть по всій формі.
- Посипте трохи картопляним крохмалем, викладіть щільним шаром ягідки. Виділений із ягід разом з крохмалем сік використовувати не потрібно. Розподіліть всі ягоди, навіть якщо вони лягають в кілька шарів. Розрівняйте верхівку і трохи притисніть.
- Викладіть зверху присипку, також повненьким шаром від краю до краю, закриваючи навіть бортики.
- Духову шафу прогрійте до 180 градусів і відправте до неї пиріг на 40 хвилин.
- Після випічки, коли пиріг ще гарячий, візьміть ніж і пройдіться по краях форми, відокремлюючи її від пирога.
- Відразу нарізати не рекомендуємо, щоб зберегти шари. Дайте постояти на столі 15-20 хвилин у формі. Нарізайте також у формі, а потім розкладіть на порційні тарілки.
Вам може бути цікаво
Пропонуємо вам рецепт ідеальної вишневої начинки, який підійде не тільки для вишневого пирога, але і для тортів, пиріжків та інших десертів.
Вишневе конфі без желатину
Інгредієнти
- 500 г очищених вишень;
- 150 г цукру-піску;
- 1,5 ст. л. кукурудзяного крохмалю (20-22 г).
Спосіб приготування:
- Насипте ягоди у сотейник, засипте цукром і крохмалем. З’єднайте інгредієнти і поставте на плиту.
- Проваріть кілька хвилин до загустіння. Як тільки ягідки прогріються, їх потрібно буде добре перемішувати, щоб суміш не пригоріла. Не залишайте без нагляду.
- Коли вишня пустить сік – цукор почне розчинятися. Значить можна зменшити нагрів.
- Приблизно через 3 хвилини після розчинення цукру, у міру нагрівання, начинка почне посилено густіти. Проваріть ще одну хвилину, весь час помішуючи, і вимкніть.
- Перелийте у миску і охолодіть при кімнатній температурі. Після охолодження можна прибрати у холодильник або відразу використовувати.
Вам може бути цікаво
Ми розповіли вам найсмачніші й найароматніші рецепти вишневого пирога, щоб ви могли порадувати своїх домочадців свіжою домашньою випічкою.
Смачного!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.