ru
ua
ru
ua

Як варити компот із вишень

Як варити компот із вишні – у каструлі чи в мультиварці? Скільки потрібно цукру чи можна обійтися взагалі без нього? Як консервувати без стерилізації? Розповідаємо правила приготування вишневого напою, який тамує спрагу спекотного літнього дня і насичує вітамінами взимку.

Компот зі свіжих вишень

Літнє розмаїття фруктів-ягід дозволяє фантазувати досхочу. Але найсмачнішим і найбільш ароматним справедливо вважається вишневий напій. Плоди вишні несолодкі, тому питво виходить не нудким, а трохи терпким, із кислинкою.

Користь компоту з вишні в тому, що у людей, які його регулярно вживають, покращується травлення, зміцнюється імунітет, підвищується рівень гемоглобіну, нормалізується тиск.

Компотом смачно запивати страви з молодої картоплі, макаронів, гречки.

Між іншим, компот-солянка з різних інгредієнтів багатший на смак. Вишні поєднуються з:

  • яблуками;
  • малиною;
  • червоною і чорною смородиною;
  • ожиною;
  • цитрусовими (апельсин, лимон).

Смачний літній компот

Для різноманітності додають і прянощі (сушені або свіжі):

  • м’яту;
  • мелісу;
  • корицю;
  • ваніль.

Компот із вишень у каструлі

Найпростіший варіант приготування домашнього делікатесу – зварити в каструлі. Продукти:

  • вишні (з кісточками) – 500 г;
  • цукор – 200 г;
  • вода – 3 л.

Ягідки промийте, відірвіть плодоніжки. Використовуйте тільки не зіпсовані плоди – придушені краще викинути – питво матиме гнилий присмак. До речі, свіжозірвані смаколики не люблять довго “чекати” навіть у холодильнику – ніжні ягоди швидко псуються.

Закип’ятіть воду з цукром, засипте підготовлені вишні, прикрийте кришкою і зменшіть вогонь. Кип’ятіть 5-6 хвилин – для кольору і смаку цього достатньо.

Якщо варите вишневий компот з яблуками, то їх слід нарізати скибочками (неочищеними) і закинути в киплячу воду на 10 хвилин раніше, ніж вишні.

А ось вишнево-малиновий напій готується по-іншому: малину кладуть у каструлю одразу після виключення вогню. Так готують питво не тільки з малини, але й з додаванням червоної/чорної смородини, ожини. Справа в тому, що м’якоть цих ягідок дуже ніжна – якщо її прокип’ятити, то вийде така собі “каша”. Прянощі також додають у кінці варіння.

Компот із вишні

Корисний лайфхак: для приготування напою користуйтеся посудом із нержавіючої сталі – керамічний і емальований може зафарбуватися вишневим пігментом. Зберігайте готове пиття на полиці холодильника в щільно закритій тарі – так запахи інших продуктів не зіпсують напій.

Компот із вишень у мультиварці

Мультиварка позбавляє господинь необхідності простоювати кілька годин на кухні. Особливо це актуально спекотного літа. Щоб зварити компот в мультиварці візьміть:

  • цукор – 100 г;
  • свіжі вишні – 250 г;
  • вода – 1,5 л.

Чисті ягідки без плодоніжок закиньте у чашу мультиварки, додайте цукор, воду (теплу або гарячу).

Закрийте девайс і виберіть програму «Суп» або «Тушкування». Через 1-1,5 години питво звариться. Дочекайтеся повного остигання – саме тоді проявиться його справжній смак.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

Компот із вишень без стерилізації

Пам’ятаєте епопею з дитинства під назвою “закрий літо в банку”? Мама чи бабуся цілісінький день знемагали від пари з гігантської каструлі, де стерилізувалися трилітрові бутлі вишневих ласощів.

Ну не знали в ті часи господині іншого способу консервування. А ми знаємо і охоче поділимося рецептом із вами.

Інгредієнти на 6 дволітрових бутлів:

  • вишні – 2,4 кг;
  • цукор – 4 ст;
  • вода.

Промиті вишні розділіть на 6 частин і покладіть у стерилізовані бутлі. Закип’ятіть воду і залийте плоди більше, ніж на половину. Прикрийте кришкою, дайте настоятися пів години. Обережно злийте рідину з усіх ємностей назад у каструлю, всипте цукор, повторно прокип’ятіть. Налийте киплячий сироп до верху банок і закрутіть стерилізованими кришками (як варіант – скористайтеся консервним ключем). Переверніть консервацію догори дном, вкутайте ковдрою – нехай остигає. Зберігати закрутки з кісточкових плодів можна тільки 1 рік.

Компот зі свіжих вишень

Компот із вишень без цукру

Одразу скажемо, сам собою компот із вишень без цукру – продукт доволі кислий, але корисний і дієтичний. Якщо з якихось причин ви не вживаєте цукор, спробуйте замінити його на натуральний мед.

Мед додають безпосередньо в склянку з готовим питвом, оскільки при кип’ятінні він втрачає всі корисні властивості. Але можна обійтися без підсолоджувачів взагалі.

Для вишневого компоту без цукру візьміть:

  • вишні – 600 г;
  • воду – 2 л;
  • прянощі – гвоздика (5 бутонів), духм’яний перець (3-4 горошини).

Закип’ятіть воду з прянощами, всипте промиті ягоди. Кип’ятіть на маленькому вогні 5-6 хвилин під закритою кришкою. Прянощі трохи змінюють звичний смак напою, але зате не так гостро відчувається відсутність цукру і вишнева кислинка. Є ще один “відволікаючий маневр” – замість прянощів у киплячу воду додають апельсинову шкірку, попередньо зрізавши внутрішню білу. В поєднанні з апельсиновою цедрою компот виходить більш ароматним.

Компот із вишні та апельсинів

Компот із вишнень у власному соці

Рецепт не для ледачих господинь – заготівля вишень у власному соці справа клопітка. Але результат того вартий: з однієї літрової банки ви отримаєте не тільки 2 літри вишневого компоту, а ще й начинку для смачної домашньої випічки. Але про все по черзі.

Для приготування вам знадобляться тільки ягоди та цукор.

Промиті плоди переберіть і вийміть кісточки. Найпростіше це робити за допомогою спеціального приладу – відокремлювача кісточок. Ягоди без кісточок не зважують, а міряють, наприклад, мірною склянкою. Від обсягу вишень залежить обсяг цукру: оптимальна пропорція 1:1. Тобто на 3 л вишень без кісточок вам знадобиться 3 л цукру. Якщо “підсолодити” занадто багато, у вас вийде варення, а якщо занадто мало – консервація буде не апетитного коричневого кольору і кисла. У велику ємність шарами покладіть ягоди і цукор, щільно накрийте і залиште на 4-5 годин в прохолодному місці. Тільки-но з’явиться перший сік, акуратно перемішайте дерев’яною ложкою. Перемішуйте кожні 2-3 години – під впливом соку цукор повинен повністю розчиниться. Іноді цей процес займає цілий день. Не варто залишати заготовку більше, ніж на 2 дні – бродитиме. Якщо цукор не розчинився, поставте каструлю на вогонь і постійно помішуючи прогрійте.

Корисний вишневий компот

Чисті літрові банки наповніть ягодами на 3/4 і залийте доверху вишневим сиропом, накрийте кришками і стерилізуйте 10-15 хвилин у великій каструлі. Закрийте ключем, струсіть і переверніть догори дном. Після повного охолодження зберігайте в прохолодному темному місці. Максимальний термін придотності – 2 роки.

Якщо похмурого осіннього дня вам захочеться вишневого компоту, просто відкрийте баночку консервації. Ягідки відкиньте на друшляк і використовуйте як начинку для трубочок із пісочного тіста, для пиріжків або в ранкову кашу.

А сироп розведіть кип’яченою водою на свій смак і пийте як компот. До речі, на такому сиропі можна навіть зварити узвар.

Компот із сушених вишень (узвар)

Як правило, для приготування узвару використовують яблука, груші, родзинки, чорнослив. Спробуйте приготувати напій з додаванням сушеної вишні й результат вас здивує. По-перше, пиття вийде більш темного кольору, а по-друге – більш насичене за смаком. Компот із вишні, рецепт якого ми пропонуємо, часто готують на різдвяні свята.

Вам знадобляться:

  • вода – 4 л;
  • сухофрукти (яблука, груші) – 200 г;
  • сушені вишні – 100 г;
  • цукор – 1 ст.

Промийте сушені яблука і груші, замочіть їх на 3-4 години в холодній воді (можна на ніч). Коли сухофрукти вберуть воду і набухнуть, поставте каструлю на плиту, додайте відразу весь цукор і доведіть рідину до кипіння. Варіть на маленькому вогні 15-20 хвилин, всипте вишні і варіть ще 10 хвилин. Зніміть каструлю з плити і дайте компоту настоятися – тільки після охолодження смак напою розкривається повністю. Зберігайте 2-3 дня в холодильнику, попередньо вийнявши ягідки.

Вам може бути цікаво

Як вибрати холодильник

До речі, не викидайте вишні з узвару – просочені компотом вони з’їдаються миттєво.

Як сушити вишні

Для заготівлі сушених вишень без кісточок вам потрібні:

  • вишні;
  • вода;
  • кухонна сода.

Розведіть соду в каструлі з водою (1 ч.л. на 1 л води), доведіть до кипіння. Промиті ягоди без кісточок покладіть в друшляк і опустіть в киплячу содову воду на 1 хвилину. В процесі бланшування шкірка плодів тріскає – вишня швидше висохне в сушарці. Бланшовані ягідки промийте під проточною водою, обсушіть на паперовому рушнику і помістіть в сушарку. Сушіть відповідно до інструкції девайсу.

Зберігайте сухофрукти в щільно закритій скляній банці в темній шафі. Сушені вишні додають у випічку (кекси, пироги), сирники, запіканки, йогурти.

Компот із заморожених вишень

Компот із заморожених вишень готується трохи довше, ніж зі свіжих – йому треба настоятися 5-7 годин (краще – ніч).

Насичений вишневий компот

Інгредієнти:

  • вода – 3 л;
  • цукор – 200 г;
  • вишні заморожені – 600 г;
  • сік половинки лимона.

Закип’ятіть воду, додайте лимонний сік, засипте весь цукор. Покладіть ягоди (одразу із морозилки), накрийте кришкою і прокип’ятіть на маленькому вогні протягом 5-ти хвилин. Зніміть каструлю з вогню і дочекайтеся повного остигання.

Як заморозити вишні

Узимку як ніколи хочеться свіжих ягід. Ласувати смаколиками можна навіть у грудні, якщо заморозити вишні про запас.

Компот із замороженої вишні

Сучасні морозильні камери зберігають усі корисні властивості продуктів.

Вам може бути цікаво

Як вибрати морозильну камеру

Але тільки за умови, що ви дотримуєтеся основних правил заморозки:

  1. Свіжозірвані ягоди промийте кілька разів проточною водою. Відкиньте на друшляк приблизно на 30 хвилин – за цей час зайва вода стече.
  2. Видаліть плодоніжки, листочки. Позбавтеся від плодів із плямами, вм’ятинами. Для заморозки використовують тільки ідеальні вишеньки – стиглі, м’ясисті, пружні, з непошкодженою шкіркою.
  3. Застеліть кухонний стіл чистим вафельним рушником, наволочкою або простирадлом. Підійдуть старі непотрібні речі – вишні залишають плями, які важко видалити.
  4. Викладіть ягідки на застелений стіл в один шар – так вони швидше висохнуть. В процесі обережно перевертайте плоди кілька разів.
  5. Візьміть контейнер для заморозки об’ємом 2-3 л. Застеліть дно харчовою плівкою, викладіть шар ягід, накрийте плівкою. Чергуючи шари, заповніть контейнер, накрийте і поставте в морозилку. Така технологія дозволяє заморозити кожну вишеньку окремо – жодних злиплих грудок (наберете стільки, скільки вимагає рецепт).

У такий спосіб заморожують і плоди без кісточок, які в майбутньому вживають не тільки для компотів, але й в кондитерській справі (готують компоте для мусових та бисквітних тортів, кулі для оладок і млинців).

Збираючись варити компот із вишень, обов’язково скористайтеся нашими рецептами – напій виходить навіть у кулінарів-початківців!

Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

0