Головна страва новорічного столу – салат олів’є. Найзнаменитіший і універсальний салат: один класичний рецепт і сотні варіацій приготування. У класичному виконанні: відварені картопля, морква та яйця, варена ковбаса, нотки свіжої зелені, заправлені білим майонезним соусом. Склад салату олів’є – від 5 до 15 компонентів у найрізноманітніших комбінаціях.
Найчастіше додають такі продукти:
- свіжий, маринований або морожений горошок;
- консервовану кукурудзу;
- свинячий язик;
- курку;
- консервований ананас;
- яблуко;
- твердий сир.
Справжнім моветоном вважається додати буряк, томат або капусту.
А крім стандартних рецептів можна також приготувати дієтичний, пісний і вегетаріанський варіант. Головне правило – не переборщити з креативом, гармонійно поєднуючи компоненти. Боїтеся зробити страву надто жирною через соус – додавайте його у три заходи і ретельно перемішайте.
Якщо подбати про однаково рівні кубики – ви отримаєте не тільки апетитну, але і естетично привабливу страву. Домогтися ідеальної нарізки можна за допомогою кухонного помічника – мультирізки TEFAL MB905834 з регульованою товщиною шматочків.
Вам може бути цікаво
Презентація може бути не лише у великій кришталевій салатниці з ложкою. Подайте порційно для кожного гостя, використовуючи кільце для формування салатів і гарнірів, або запропонуйте закуску у хрустких тарталетках.
На підготовку вам знадобиться від 30 до 60 хвилин у залежності від компонентів і способу нарізки.
Вам може бути цікаво
Класичний олів’є з ковбасою, зеленим горошком і солоними огірками
Універсальна страва три в одному: салат, закуска і гарнір. Виходячи з особистих переваг, можна регулювати його гостроту, пікантність, солодкість або кислинку.
Інгредієнти
- 5 картоплин;
- 3 морквини;
- 200 г зеленого горошку з банки;
- 300 г докторської ковбаси вищого сорту;
- 5 солоних огірків;
- 6 курячих яєць;
- 50 г зеленої цибулі;
- 30 г петрушки і кропу;
- 200 г майонезу;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Картоплю і моркву приготуйте «у мундирах». Яйця варіть після закипання не довше 10 хвилин, інакше жовток втратить своє забарвлення і буде занадто твердим. Залийте холодною проточною водою і дайте охолонути: буде простіше їх очистити.
- Огірки, цибулю і ковбасу наріжте однаковими дрібними кубиками.
- Відвареним овочам і яйцям також надайте квадратну форму.
- Висипте нарізані продукти у велику миску, додайте консервований горошок, посоліть і приправте соусом.
- Подавайте на стіл порційно з рубаною зеленню. Використовуйте кільце для презентації.
Зберігайте новорічний салат, ізолювавши від повітря. Час, поки він ще придатний для їжі – 12 годин при температурі до +2 градуси. Якщо страва весь вечір стояла на столі, для завтрашнього дня вона вже не придатна. Якщо не встигли заправити соусом – у вас є 18 годин, щоб вжити закуску. Покладіть у окремі герметичні ємності салат, що вже заправлений і той, що без соусу.
Вам може бути цікаво
Олів’є з куркою в мультиварці
Інгредієнти
- 250 г курячого філе;
- 3 шт. картоплі;
- 4 курячих яйця;
- 125 г консерви горошку (без соку);
- середня морквина;
- маринований огірочок;
- невелика цибулина;
- 125 г майонезу;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Використовуючи мультиварку, ви зможете приготувати овочі та м’ясо за один захід. М’ясо промийте, покладіть у чашу мультиварки і залийте водою, щоб покривала на 2 см зверху, трохи присоліть.
- Всі інші компоненти, які потрібно відварити, готуватимуться в окремій ємності для приготування на пару, що кріпиться над основною чашею. Гарненько сполосніть і розкладіть у один шар моркву, картоплю, яйця.
- Виберіть режим «Готування на пару» і через 30 хвилин все приготується без вашої допомоги.
- Остудіть, очистіть і поріжте на рівні кубики.
- Додайте нашатковану кубиками цибулю, огірочок. Смак страви відчуватиметься рівномірно, якщо нарізка буде однаковими шматочками, але при цьому не сильно дрібними.
- Покладіть у глибоку миску консерву гороху й інші інгредієнти, перемішайте, додайте заправку, сіль і перець.
Олів’є з м’ясом
Інгредієнти:
- 300 г нежирної свинини;
- три картоплини;
- дві моркви;
- три курячих яйця;
- молодий огірок і два квашених;
- солодка цибулина;
- 130 г консервованої кукурудзи;
- 150 г майонезу;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Відварна свинина прекрасно замінює стандартну ковбасу. Візьміть нежирну свинячу лопатку або стегно, залийте водою, покладіть два лаврові листки, 7-8 насінин запашного і чорного перцю. Можете покласти інші спеції за бажанням. Солити не потрібно. Варіть 30 хвилин на слабкому вогні, потім вимкніть і залиште остигати у відварі, так м’ясо буде соковитіше. Бульйон послужить відмінною основою для супів або соусів.
- Курячі яйця відваріть не більше ніж 10 хвилин, остудіть під краном і зніміть шкаралупу.
- Морквину зваріть, а картоплю запечіть у духовці до готовності (близько 40 хвилин), або скористайтеся мікрохвильовкою. Тоді вам знадобитися менше 10 хвилин. Попередньо проткніть картоплю ножем, щоб вона не потріскалася.
- Відварені овочі очистіть, наріжте всі інгредієнти шматочками середньої величини, так краще відкривається смак м’яса. Шматочки по 6-8 мм будуть ідеальними.
- Додайте кукурудзу, замішайте салат у мисці. Посоліть і поперчіть, заправте майонезом.
Олів’є зі свіжими огірками
Інгредієнти:
- п’ять середніх картоплин;
- банка зеленого горошку;
- 300 г шинки;
- дві середні морквини;
- п’ять свіжих огірків;
- дві ріпчасті цибулини;
- п’ять курячих яєць;
- пучок зеленої цибулі;
- 300 г сметани;
- 50 г майонезу;
- сіль, чорний мелений перець.
Спосіб приготування:
- Морквину і картоплю зі шкіркою помістіть у рідину і відваріть. Готовність перевірте вилкою – якщо прибор добре заходить, значить овочі зварилися. Остудіть, очистіть і наріжте акуратними кубиками по 6 мм.
- Зваріть окремо яйця, після закипання – не довше 9 хвилин. Дайте охолонути під проточною холодною водою, зніміть шкаралупу і аналогічно наріжте.
- Очистіть від упаковки шинку. Візьміть огірки, відріжте хвостики. Надайте їм квадратної форми.
- Складіть все у велику миску, додайте порізану круглу і зелену цибулю.
- Злийте з горошку розсіл і відправте до інших компонентів.
- Заправте майонезно-сметанним соусом.
Дієтичний салат олів’є
Інгредієнти
- 200 г курячої грудки;
- великий свіжий огірок і два маринованих;
- 300 г замороженого зеленого горошку;
- морквина;
- п’ять курячих яєць;
- 200 г грецького йогурту;
- французька гірчиця;
- сіль перець.
Спосіб приготування:
- Приготуйте заздалегідь варену курячу грудку: необхідно розморозити, якщо потрібно, у холодильнику, промийте під краном, розберіть на філе. Для салатних страв м’ясні продукти вводять у окріп. Налийте холодної води і закип’ятіть, попередньо відміряйте кількість рідини. М’ясо має покриватися на кілька сантиметрів зверху. Покладіть філе в каструлю і дочекайтеся закипання. Після приправте лаврушкою, перчиком і сіллю. Буде достатньо 30 хвилин для готовності, а якщо порізати на шматочки поменше – то 15 хвилин. Разом із куркою покладіть моркву, а за 10 хвилин до готовності – яєчка. Для соковитості вимкніть і дайте настоятися грудинці ще 15 хвилин у бульйоні.
- Використовуйте відвар від грудки, підігрійте до кипіння, киньте на 4 хвилини заморожений горошок і відкиньте на друшляк, щоб стекла вся рідина.
- Наріжте компоненти однаковими кубиками по 7 мм.
- Змішайте в піалі чотири частини йогурту і одну частину гірчиці.
- Помістіть продукти в більшу ємність, присоліт і заправте соусом.
Олів’є з яловичиною, оливками і яблуком
Інгредієнти:
- 300 г яловичини;
- морквина;
- цибуля;
- три картоплини;
- три свіжих огірка;
- 150 г горошку з банки;
- 150 г зелених оливок;
- два яблука;
- 200 г домашнього майонезу;
- 50 г зеленої цибулі.
Спосіб приготування:
- Для варіння підійде яловича шия або грудинка. Залийте м’ясо водою, киньте цибулю і моркву. У процесі приготування додайте картоплю і не соліть, краще вже готову закуску. Остудіть м’ясо і картоплю. Цибулина і морква вже не знадобляться.
- Яблуко очистіть від шкірки, вийміть серцевину.
- Щоб надати незвичного смаку, використайте фаршировані оливки. Оливки розділіть навпіл.
- Усі інші компоненти наріжте на кубики, змішайте в салатнику та заправте майонезом домашнього приготування.
Домашній майонез до олів’є
Інгредієнти
- два яйця;
- 2 ч. л. гірчичного соусу;
- 250 мл суміші оливкової та соняшникової олії 50:50;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- щіпка цукру і солі.
Спосіб приготування:
- Вам знадобиться блендер. У чашу блендера додайте білок із жовтком, сіль, цукор, гірчицю.
- На середній швидкості збийте масу до однорідності.
- Продовжуючи збивати, тонким струменем поступово введіть масло.
- Масла може знадобитися більше або менше в залежності від консистенції, яку ви хочете отримати.
- Коли густота буде відповідною – додайте лимонний сік і збийте ще 30 секунд.
Вам може бути цікаво
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com, flickr.com.