Як приготувати зелений борщ зі щавлем, смак якого буде нагадувати дитинство та літо у бабусі? В цій статті відкриваємо всі секрети приготування освіжаючої кисленької страви.
Розповідаємо, як приготувати зелений борщ зі щавлем – наваристий, ситний і корисний.
Інгредієнти
Основний інгредієнт зеленого борщу – щавель, точніше листочки рослини. Свіжі соковиті – вони містять багато корисних речовин. Зокрема, вітаміни групи В, вітаміни Е, К, С, бета-каротин, мікроелементи (кальцій, магній, залізо тощо), щавлева кислота.
Користь рослини для людського організму переоцінити складно:
- зміцнюються кровоносні судини;
- підвищується противірусна опірність організму;
- покращується концентрація уваги і розумова діяльність;
Регулярне вживання в їжу щавлю лікує весняний авітаміноз та анемію.
Цікавий нюанс – щавель допомагає нормалізувати роботу травної системи, тому він особливо корисний при “ледачому шлунку” або після банкетів і переїдання.
Продукт низькокалорійний – в 100 г свіжого щавлю тільки 21 ккал, тому він підходить для дієтичного харчування.
Тонкий кислуватий смак щавлю поєднується з:
- зеленню (цибуля, петрушка, кріп);
- овочами;
- м’ясом;
- яйцями;
- крупами.
Під час приготування страв зі щавлю зверніть особливу увагу на посуд. Справа в тому, що чавунні ємності при нагріванні “взаємодіють” зі щавлевою кислотою і утворюють токсини. Тому беріть емальований посуд, каструлі з нержавійки або готуйте в мультиварці.
Між іншим, саме щавлева кислота надає страві характерну кислинку. У великих кількостях вона може бути шкідливою для здоров’я. Але достатньо додати до борщу ложку сметани і можливий негативний вплив нейтралізовано.
Приготування і рецепти
Бульйон на яловичих ребрах вважається класичною основою для зеленого борщу.
Для яловичого бульйону вам знадобляться:
- 3 л води;
- 0,5 кг ребер (із кістками);
- 1 велика морква;
- 1 цибулина;
- 2 горошини запашного перцю, лавровий лист, сіль.
Промите м’ясо залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Зніміть шум, що утворився на поверхні. Як варіант – злийте повністю окріп, промийте м’ясо і каструлю, наберіть свіжої води. Коли бульйон закипить, укиньте моркву і цибулю – для зручності можна розрізати на великі частини. Додайте спеції і варіть 1-1,5 години на маленькому вогні. Повністю готове м’ясо вийміть на тарілку, зніміть із кісток, наріжте на порційні шматки і зберігайте в щільно закритому харчовому контейнері.
Вам може бути цікаво
Вважаєте ребра занадто жирним м’ясом? Замініть їх на субпродукти (нирки, серце, шлунок). Куряче філе теж підходить – страва вийде легкою та дієтичною. До речі, киплячу воду з курячої грудки зливати не варто, досить зняти шум (піну).
Класичний зелений борщ на м’ясному бульйоні
Для зеленого борщу візьміть:
- 2 л яловичого бульйону;
- 5 середніх картоплин;
- 1 морквину;
- 1 цибулину;
- сіль;
- 200-250 г щавлю;
- 3 круто зварені яйця;
- сметана (для подачі).
Налийте в каструлю 1 ст. л олії. В розігріту олію додайте порізану кубиками цибулю і натерту на грубій терці моркву. Обсмажте протягом 4-6 хвилин. Всипте кубики картоплі, влийте підготовлений яловичий бульйон і варіть до повної готовності. Посоліть, додайте щавель і м’ясо з ребер. Проваріть 2-3 хвилини. Подавайте з половинкою яйця і ложкою сметани.
Вам може бути цікаво
Зелений борщ із крупою і щавлем
За рахунок крупи цей варіант виходить ситним і смачним. Тому в готову страву не обов’язково додавати м’ясо – достатньо лише бульйону.
Інгредієнти:
- 3 л бульйону;
- 5 картоплин;
- 1 велика морква;
- цибулина;
- 300 г щавлю;
- 0,5 ст. рисової крупи;
- спеції за смаком;
- яйця, сметана для подачі.
У киплячий бульйон покладіть нарізану цибулю, кружечки морквини і порізану кубиками картоплю. Засипте промиту рисову крупу, посоліть, доведіть до готовності. Не любите рису – замініть його перловкою, буде також смачно.
Вам може бути цікаво
Як і в попередньому варіанті, щавель кладеться в борщ за 2-3 хвилини перед зняттям каструлі з вогню. Перед подачею додайте в тарілку сметану і половинку вареного яйця (підійдуть перепелині).
Вам може бути цікаво
Із вказаних продуктів вийде 8 порцій густого борщу. Замість звичного хліба подайте до страви брускетту із солодким перцем.
Інгредієнти для брускетти:
- багет – 1 шт;
- солодкий болгарський перець – 2 шт;
- помідор – 1 шт;
- часник – 2 зубці;
- сіль, перець, сухий чебрець;
- оливкова олія – 2 ст.л.
Цибулю нарізати півкільцями, перець – соломкою, часник – посікти ножем. Смажити 5-6 хвилин на сковороді, змащеній оливковою олією, допоки овочі не стануть м’якими, але хрусткими.
Вам може бути цікаво
Додайте кубики помідора, попередньо знявши з нього шкірку, спеції. Тушіть без кришки – через 5 хвилин суміш загусне і буде готовою. Багет наріжте скибочками і обсмажте з одного боку на сковороді з розігрітою олією. Зарум’янену сторону натріть зубчиком часнику і викладіть зверху овочеву суміш. Прикрасьте кропом і насолоджуйтеся смачним обідом.
Вегетаріанський зелений борщ зі шпинатом і щавлем
Вегетаріанство – не привід відмовляти собі в такій смакоті, як зелений борщ зі шпинатом і щавлем. Для його приготування використовуйте основу з овочевого бульйону (вода, морква, цибуля, лавровий лист, духм’яний перець).
Продукти для зеленого борщу:
- овочевий бульйон – 2 л;
- морквина – 1 шт;
- цибуля – 1 шт;
- щавель – 200-250 г;
- шпинат – 200 г;
- яйця – 3 шт;
- картопля – 4-5 шт;
- сметана – 100 мл;
- спеції за смаком.
У киплячий овочевий бульйон покладіть нарізану великими шматками картоплю, засмажку з пасерованої на олії цибулі й тертої моркви, посоліть. Поки овочі варяться, приготуйте жовтково-сметанкову заправку. Круто зварені яйця розділіть на жовтки і білки. Білки дрібно посічіть ножем і відкладіть вбік. Жовтки розімніть виделкою у невеликій мисці, додайте сметану, розмішайте до однорідного стану. Зачерпніть ополоником 100 мл киплячого овочевого бульйону і, постійно помішуючи, тонкою цівкою введіть його в жовтково-сметанкову заправку. Овочі в бульйоні майже готові? Тоді додайте заправку в каструлю. Туди ж засипте білки, щавель і шпинат, проваріть 2 хвилини і зніміть каструлю з вогню.
Дайте борщу настоятися 1 годину – смак буде більш яскравим.
Вам може бути цікаво
Подавати такий обід можна з домашніми часниковими сухариками.
Продукти для сухариків:
- чіабатта – 300 г;
- тертий пармезан (2 ст.л);
- часник – 1 зубчик;
- вершкове масло – 50 г;
- зелень петрушки.
Чіабатту розріжте поперек на 3 частини – у вас вийдуть смужки. Натріть на дрібній терці часник і змішайте його з м’яким маслом і порізаною петрушкою, посоліть. Намажте цією сумішшю зрізи смужок. Викладіть заготовки на решітку, встановлену над деком, і посипте натертим пармезаном. Запікайте 5 хвилин у духовці на режимі “конвекція” – за цей час сир розплавиться, а чіабатта зарум’яниться і стане хрусткою. Остудіть і наріжте квадратиками.
Холодний зелений борщ
Спекотного дня не завжди хочеться обідати гарячими стравами.
Спробуйте приготувати холодний зелений борщ, який додасть енергії і освіжить.
Візьміть:
- воду – 2 л;
- варені курячі яйця – 2 шт;
- свіжі огірки – 3 шт;
- молоду картоплю – 400 г;
- невеликий пучок зелені (кріп, цибуля);
- пучок щавлю – 200 г.
Налийте в каструлю воду, закип’ятіть, посоліть. Промитий щавель наріжте дрібною соломкою і киньте в каструлю. Проваріть на слабкому вогні протягом 4-5 хвилин, вимкніть і повністю остудіть. Поки щавлевий “бульйон” остигає, наріжте кріп, цибулю і кубики огірків.
Вам може бути цікаво
Якщо ви берете для страви домашні огірки з грядки, не чистіть їх – в хрусткій шкірці багато вітамінів. Куплені тепличні овочі краще почистити – на поверхні можуть бути залишки “хімії”, якою фермери обробляють урожай. Не хочете різати кубиками – натріть огірки на грубій терці. Засипте зелень і огірки в каструлю з холодним щавлем. Яйця зваріть.
Окремо приготуйте молоду картоплю невеликих розмірів – її достатньо просто відварити в трохи підсоленій воді.
Вам може бути цікаво
Розлийте холодний борщ у порційні тарілки, додайте половинку яйця, 1 ст. л. холодної сметани і порізану на великі шматки картоплю.
Для різноманітності замініть огірки з кропом на свіжу редиску і петрушку.
Як заморозити щавель
Часи, коли ми насолоджувалися кисленьким супчиком тільки на початку літа, давно минули. Щавель можна заморозити про запас – сучасні моделі морозильних камер зберігають всі корисні властивості й вітаміни продуктів.
Заготовляють щавель у травні-червні. Саме в цей період молода рослина містить оптимальну для здоров’я кількість щавлевої кислоти. Вибирайте пружні, соковиті листочки середнього розміру – від великих краще відмовитися через жорсткі прожилки. Ніяких чорних цяток, засохлих країв і підгнилих стебел.
Корисний лайфхак: листочки повинні бути приблизно однаковими за величиною, тоді у вашому супі буде “плавати” акуратно нарізана зелень.
Відібране листя промийте під проточною водою – так ви будете впевнені, що залишки грунту і пилу змиються на 100%. Відкиньте щавель на друшляк і дайте стекти. Наступний крок – просушування. Не варто поспішати і пропускати цей етап, інакше ви заморозите не тільки листочки, а й воду – готовий борщ може віддавати гнилизною. Кращий спосіб просушування – вафельний кухонний рушник. Розстеліть чистий рушник на стільницю і виберіть листочки з друшляка. Важливий момент – викладання в один шар. Залиште на 2-3 години – за цей час щавель висохне. Немає стільки часу? Промокніть зверху паперовим рушником і можете приступати до нарізки.
Провідні шеф-кухарі світу використовують для нарізки зелені скляні обробні дошки – пори і мікротріщини дерев’яних накопичують запах, смак і пігмент продуктів.
Сформуйте невеликі акуратні пучки і наріжте поперек соломкою (товщина 5 мм). Як правило, нарізають тільки листову частину – стебла в борщі занадто грубі й несмачні.
Подрібнені листочки покладіть у пакет із зіп-застібкою, витисніть повітря по максимуму, застебніть і заморозьте.
Вам може бути цікаво
Крім свіжого щавлю, заморожують й бланшований. Для цього порізану рослину висипають у друшляк, який на 30-40 секунд опускають у каструлю з киплячою водою. Коли зайва рідина стече, розкладайте в пакети. Деякі господині замість пакетів використовують форми для льоду або для випічки мафінів. Бланшований щавель розкладають у формочки, які ставлять в морозилку. Отримані “щавлеві брикети” зберігають у щільно закритому харчовому контейнері в морозильній камері.
Крім зеленого борщу, з щавлю готують запіканки, пироги з начинкою, соуси і просто додають у салати, як зелень.
Смачного!
Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.