ru
ua
ru
ua

Як приготувати зелений борщ зі щавлем

Як приготувати зелений борщ зі щавлем, смак якого буде нагадувати дитинство та літо у бабусі? В цій статті відкриваємо всі секрети приготування освіжаючої кисленької страви.

Розповідаємо, як приготувати зелений борщ зі щавлем – наваристий, ситний і корисний.

Інгредієнти

Основний інгредієнт зеленого борщу – щавель, точніше листочки рослини. Свіжі соковиті – вони містять багато корисних речовин. Зокрема, вітаміни групи В, вітаміни Е, К, С, бета-каротин, мікроелементи (кальцій, магній, залізо тощо), щавлева кислота.

Користь рослини для людського організму переоцінити складно:

  • зміцнюються кровоносні судини;
  • підвищується противірусна опірність організму;
  • покращується концентрація уваги і розумова діяльність;

Регулярне вживання в їжу щавлю лікує весняний авітаміноз та анемію.

Цікавий нюанс – щавель допомагає нормалізувати роботу травної системи, тому він особливо корисний при “ледачому шлунку” або після банкетів і переїдання.

Щавель для зеленого борщу

Продукт низькокалорійний – в 100 г свіжого щавлю тільки 21 ккал, тому він підходить для дієтичного харчування.

Тонкий кислуватий смак щавлю поєднується з:

  • зеленню (цибуля, петрушка, кріп);
  • овочами;
  • м’ясом;
  • яйцями;
  • крупами.

Під час приготування страв зі щавлю зверніть особливу увагу на посуд. Справа в тому, що чавунні ємності при нагріванні “взаємодіють” зі щавлевою кислотою і утворюють токсини. Тому беріть емальований посуд, каструлі з нержавійки або готуйте в мультиварці.

Між іншим, саме щавлева кислота надає страві характерну кислинку. У великих кількостях вона може бути шкідливою для здоров’я. Але достатньо додати до борщу ложку сметани і можливий негативний вплив нейтралізовано.

Приготування і рецепти

Бульйон на яловичих ребрах вважається класичною основою для зеленого борщу.

Для яловичого бульйону вам знадобляться:

  • 3 л води;
  • 0,5 кг ребер (із кістками);
  • 1 велика морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 горошини запашного перцю, лавровий лист, сіль.

Промите м’ясо залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Зніміть шум, що утворився на поверхні. Як варіант – злийте повністю окріп, промийте м’ясо і каструлю, наберіть свіжої води. Коли бульйон закипить, укиньте моркву і цибулю – для зручності можна розрізати на великі частини. Додайте спеції і варіть 1-1,5 години на маленькому вогні. Повністю готове м’ясо вийміть на тарілку, зніміть із кісток, наріжте на порційні шматки і зберігайте в щільно закритому харчовому контейнері.

Вважаєте ребра занадто жирним м’ясом? Замініть їх на субпродукти (нирки, серце, шлунок). Куряче філе теж підходить – страва вийде легкою та дієтичною. До речі, киплячу воду з курячої грудки зливати не варто, досить зняти шум (піну).

Класичний зелений борщ на м’ясному бульйоні

Для зеленого борщу візьміть:

  • 2 л яловичого бульйону;
  • 5 середніх картоплин;
  • 1 морквину;
  • 1 цибулину;
  • сіль;
  • 200-250 г щавлю;
  • 3 круто зварені яйця;
  • сметана (для подачі).

Зелений борщ на обід

Налийте в каструлю 1 ст. л олії. В розігріту олію додайте порізану кубиками цибулю і натерту на грубій терці моркву. Обсмажте протягом 4-6 хвилин. Всипте кубики картоплі, влийте підготовлений яловичий бульйон і варіть до повної готовності. Посоліть, додайте щавель і м’ясо з ребер. Проваріть 2-3 хвилини. Подавайте з половинкою яйця і ложкою сметани.

Зелений борщ із крупою і щавлем

За рахунок крупи цей варіант виходить ситним і смачним. Тому в готову страву не обов’язково додавати м’ясо – достатньо лише бульйону.

Інгредієнти:

  • 3 л бульйону;
  • 5 картоплин;
  • 1 велика морква;
  • цибулина;
  • 300 г щавлю;
  • 0,5 ст. рисової крупи;
  • спеції за смаком;
  • яйця, сметана для подачі.

Смачний зелений борщ з яйцем

У киплячий бульйон покладіть нарізану цибулю, кружечки морквини і порізану кубиками картоплю. Засипте промиту рисову крупу, посоліть, доведіть до готовності. Не любите рису – замініть його перловкою, буде також смачно.

Як і в попередньому варіанті, щавель кладеться в борщ за 2-3 хвилини перед зняттям каструлі з вогню. Перед подачею додайте в тарілку сметану і половинку вареного яйця (підійдуть перепелині).

Вам може бути цікаво

Як вибрати яйцеварку

Із вказаних продуктів вийде 8 порцій густого борщу. Замість звичного хліба подайте до страви брускетту із солодким перцем.

Смачні бутерброди до зеленого борщу

Інгредієнти для брускетти:

  • багет – 1 шт;
  • солодкий болгарський перець – 2 шт;
  • помідор – 1 шт;
  • часник – 2 зубці;
  • сіль, перець, сухий чебрець;
  • оливкова олія – 2 ст.л.

Цибулю нарізати півкільцями, перець – соломкою, часник – посікти ножем. Смажити 5-6 хвилин на сковороді, змащеній оливковою олією, допоки овочі не стануть м’якими, але хрусткими.

Вам може бути цікаво

Як вибрати сковороду

Додайте кубики помідора, попередньо знявши з нього шкірку, спеції. Тушіть без кришки – через 5 хвилин суміш загусне і буде готовою. Багет наріжте скибочками і обсмажте з одного боку на сковороді з розігрітою олією. Зарум’янену сторону натріть зубчиком часнику і викладіть зверху овочеву суміш. Прикрасьте кропом і насолоджуйтеся смачним обідом.

Вегетаріанський зелений борщ зі шпинатом і щавлем

Вегетаріанство – не привід відмовляти собі в такій смакоті, як зелений борщ зі шпинатом і щавлем. Для його приготування використовуйте основу з овочевого бульйону (вода, морква, цибуля, лавровий лист, духм’яний перець).

Зелений борщ для вегетаріанців

Продукти для зеленого борщу:

  • овочевий бульйон – 2 л;
  • морквина – 1 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • щавель – 200-250 г;
  • шпинат – 200 г;
  • яйця – 3 шт;
  • картопля – 4-5 шт;
  • сметана – 100 мл;
  • спеції за смаком.

У киплячий овочевий бульйон покладіть нарізану великими шматками картоплю, засмажку з пасерованої на олії цибулі й тертої моркви, посоліть. Поки овочі варяться, приготуйте жовтково-сметанкову заправку. Круто зварені яйця розділіть на жовтки і білки. Білки дрібно посічіть ножем і відкладіть вбік. Жовтки розімніть виделкою у невеликій мисці, додайте сметану, розмішайте до однорідного стану. Зачерпніть ополоником 100 мл киплячого овочевого бульйону і, постійно помішуючи, тонкою цівкою введіть його в жовтково-сметанкову заправку. Овочі в бульйоні майже готові? Тоді додайте заправку в каструлю. Туди ж засипте білки, щавель і шпинат, проваріть 2 хвилини і зніміть каструлю з вогню.

Ситний зелений борщ зі шпинатом

Дайте борщу настоятися 1 годину – смак буде більш яскравим.

Подавати такий обід можна з домашніми часниковими сухариками.

Продукти для сухариків:

  • чіабатта – 300 г;
  • тертий пармезан (2 ст.л);
  • часник – 1 зубчик;
  • вершкове масло – 50 г;
  • зелень петрушки.

Чіабатту розріжте поперек на 3 частини – у вас вийдуть смужки. Натріть на дрібній терці часник і змішайте його з м’яким маслом і порізаною петрушкою, посоліть. Намажте цією сумішшю зрізи смужок. Викладіть заготовки на решітку, встановлену над деком, і посипте натертим пармезаном. Запікайте 5 хвилин у духовці на режимі “конвекція” – за цей час сир розплавиться, а чіабатта зарум’яниться і стане хрусткою. Остудіть і наріжте квадратиками.

Холодний зелений борщ

Спекотного дня не завжди хочеться обідати гарячими стравами.

Літній зелений борщ

Спробуйте приготувати холодний зелений борщ, який додасть енергії і освіжить.

Візьміть:

  • воду – 2 л;
  • варені курячі яйця – 2 шт;
  • свіжі огірки – 3 шт;
  • молоду картоплю – 400 г;
  • невеликий пучок зелені (кріп, цибуля);
  • пучок щавлю – 200 г.

Налийте в каструлю воду, закип’ятіть, посоліть. Промитий щавель наріжте дрібною соломкою і киньте в каструлю. Проваріть на слабкому вогні протягом 4-5 хвилин, вимкніть і повністю остудіть. Поки щавлевий “бульйон” остигає, наріжте кріп, цибулю і кубики огірків.

Вам може бути цікаво

Як вибрати кухонні ваги

Якщо ви берете для страви домашні огірки з грядки, не чистіть їх – в хрусткій шкірці  багато вітамінів. Куплені тепличні овочі краще почистити – на поверхні можуть бути залишки “хімії”, якою фермери обробляють урожай. Не хочете різати кубиками – натріть огірки на грубій терці. Засипте зелень і огірки в каструлю з холодним щавлем. Яйця зваріть.

Окремо приготуйте молоду картоплю невеликих розмірів – її достатньо просто відварити в трохи підсоленій воді.

Вам може бути цікаво

Як варити молоду картоплю

Розлийте холодний борщ у порційні тарілки, додайте половинку яйця, 1 ст. л. холодної сметани і порізану на великі шматки картоплю.

Для різноманітності замініть огірки з кропом на свіжу редиску і петрушку.

Як заморозити щавель

Часи, коли ми насолоджувалися кисленьким супчиком тільки на початку літа, давно минули. Щавель можна заморозити про запас – сучасні моделі морозильних камер зберігають всі корисні властивості й вітаміни продуктів.

Заготовляють щавель у травні-червні. Саме в цей період молода рослина містить оптимальну для здоров’я кількість щавлевої кислоти. Вибирайте пружні, соковиті листочки середнього розміру – від великих краще відмовитися через жорсткі прожилки. Ніяких чорних цяток, засохлих країв і підгнилих стебел.

Корисний лайфхак: листочки повинні бути приблизно однаковими за величиною, тоді у вашому супі буде “плавати” акуратно нарізана зелень.

Готуємо зелений борщ зі щавлем

Відібране листя промийте під проточною водою – так ви будете впевнені, що залишки грунту і пилу змиються на 100%. Відкиньте щавель на друшляк і дайте стекти. Наступний крок – просушування. Не варто поспішати і пропускати цей етап, інакше ви заморозите не тільки листочки, а й воду – готовий борщ може віддавати гнилизною. Кращий спосіб просушування – вафельний кухонний рушник. Розстеліть чистий рушник на стільницю і виберіть листочки з друшляка. Важливий момент – викладання в один шар. Залиште на 2-3 години – за цей час щавель висохне. Немає стільки часу? Промокніть зверху паперовим рушником і можете приступати до нарізки.

Провідні шеф-кухарі світу використовують для нарізки зелені скляні обробні дошки – пори і мікротріщини дерев’яних накопичують запах, смак і пігмент продуктів.

Сформуйте невеликі акуратні пучки і наріжте поперек соломкою  (товщина 5 мм). Як правило, нарізають тільки листову частину – стебла в борщі занадто грубі й несмачні.

Подрібнені листочки покладіть у пакет із зіп-застібкою, витисніть повітря по максимуму, застебніть і заморозьте.

Вам може бути цікаво

Як вибрати морозильну камеру

Крім свіжого щавлю, заморожують й бланшований. Для цього порізану рослину висипають у друшляк, який на 30-40 секунд опускають у каструлю з киплячою водою. Коли зайва рідина стече, розкладайте в пакети. Деякі господині замість пакетів використовують форми для льоду або для випічки мафінів. Бланшований щавель розкладають у формочки, які ставлять в морозилку. Отримані “щавлеві брикети” зберігають у щільно закритому харчовому контейнері в морозильній камері.

Крім зеленого борщу, з щавлю готують запіканки, пироги з начинкою, соуси і просто додають у салати, як зелень.

Смачного!

Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

0