Сьогодні поговоримо про те, як варити молоду картоплю і з чим її їсти, щоб отримати максимум користі і задоволення. Ми розповімо вам декілька секретів приготування цієї апетитної страви і як правильно вибрати молоду бульбу. Саме така картопля виходить дуже смачною і ароматною.
Страва не потребує великої кількості продуктів, готується швидко і просто.
Усе, що вам потрібно:
- каструля;
- молода картопелька;
- сіль;
- вершкове масло;
- зелень.
Для збереження всіх смакових якостей продуктів ми радимо готувати в посуді зі сталі. Каструлі з нержавіючої сталі рівномірно розподіляють тепло, а емальоване покриття не взаємодіє з продуктами і підходить для зберігання їжі в цьому ж посуді. Вироби з емальованої сталі не окислюють їжу і вважаються найкращим покриттям для приготування їжі для дітей.
До того ж, ці два матеріали найпростіші в догляді і очищенні. Також не забувайте, що може знадобитися посуд для індукційних плит, якщо така плита є на вашій кухні. Для електричних і газових підійдуть каструлі для всіх джерел тепла.
Вам може бути цікаво
Як варити молоду картоплю
Якщо на дворі весна, значить скоро можна буде поласувати маленькою, кругленькою і такою довгоочікуваною молодою картоплею. Перед тим, як зварити молоду картоплю, її потрібно помити і зняти шкірку. Зазвичай в допомогу прийде овочечистка, але якщо шкірка ще тонка і кучерява – нічого не вийде. Багато хто не готує дрібну картоплю через те, що її доводиться довго чистити. Ножем чистити незручно, а від металевого скребка картопля стає ребристою.
Є один простий спосіб:
- Наповніть велику каструлю теплою водою.
- Відправте картоплю у воду на 2-3 хвилини. Не потрібно замочувати, інакше бульби стануть водянистими.
- Візьміть нову кухонну губку та, вмочуючи її в воду, натріть кожну картоплину.
Картопелька виходить гладка, шкірочка легко сходить під губкою. Очищені і нарізані шматочки завжди тримайте в воді, щоб вони не потемніли. Але не залишайте в рідині більш, ніж на 24 години. Цілі картоплини занурюють тільки в холодну воду, нарізані – в окріп. Зазвичай, молоду картопля варять цілою, різати її на частини не потрібно. Так вона рівномірно прогрівається разом з водою.
Якщо ви не хочете чистити картоплю, можна просто її помити і зварити «в мундирах», але смак буде відрізнятися.
Алгоритм приготування:
- Після очищення промийте бульби під водою, занурте в каструлю і залийте холодною водою до рівня 1-2 сантиметри вище овочів.
- Додайте сіль. Кількість солі залежить від кількості води, а не продуктів. Ідеальна пропорція: 1% солі від об’єму рідини.
- Візьміть стеблинки кропу і відокремте молоді пагони, вони стануть в нагоді в кінці приготування. Якщо любите базилік, підготуйте його таким же чином.
- Великі стебла додайте в каструлю.
- Накрийте кришкою і дочекайтеся кипіння. Дайте прокипіти п’ять хвилин і зменшіть вогонь. Варити пасльонові краще при температурі 90-95 градусів, щоб вода ледве булькала.
- Молоді пагони кріпу дрібно посічіть ножем.
- Розтопіть в мікрохвильовці масло. Або використовуйте парову баню.
- Очистіть 1-2 зубчики часнику і пропустіть через часникодавку.
- У масло додайте сіль, зелень і часник. Перемішайте.
- За дві хвилини до закінчення готування внесіть лавровий лист.
- Приберіть стебла і злийте воду, накривши посуд кришкою.
- Влийте заправку і перемішайте під закритою кришкою.
Відразу після виключення нагріву потрібно злити воду, щоб картопля не набралася водою. Не намагайтеся перемішати вже готову страву ложкою, лопаткою або виделкою, щоб не пошкодити бульби.
Такий картопляний делікатес смачно поєднується з м’ясними та рибними гарнірами, овочевими закусками і салатами.
Вам може бути цікаво
Скільки варити молоду картоплю
У різних сортах картоплі міститься різна кількість крохмалю. Чим його більше, тим легше розварюється бульба і виходить хрустка скоринка при обсмажуванні. В середньому, якщо бульби однакового розміру, а посуд об’ємом 1,6-2 літри – час приготування становить в межах 20 хвилин.
Для варіння невеликої кількості коренеплодів (на 1-2 порції) підійде невеликий посуд – каструлі і ковші до 1,5 літра. Тоді час приготування скоротиться до 15 хвилин.
Якщо ви готуєте для великої родини і використовуєте каструлю на 2,1-2,5 літра або 2,6-3 літра – потрібно буде збільшити час варіння на 10-15 хвилин.
Вам може бути цікаво
Поради щодо вибору та зберігання молодої картоплі
Серед представленого на прилавках розмаїття насамперед важливо вибрати якісний і безпечний для здоров’я продукт. У картоплі є майже всі речовини, необхідні організму людини. Сама рослина стійка до суворих погодних умов і дуже витривала. Тому бульбу можна без проблем зберігати цілий рік. Однак, найбільше цінується саме молода картопля. У теплих регіонах свіжий урожай коренеплодів отримують в квітні-травні, імпортні сорти також можна придбати в цей же період. Домашні овочі будуть доступні в достатньому обсязі ближче до червня.
Картопля вважається молодою в період близько 60 днів від посадки (2-3 тижні після закінчення цвітіння), коли повноцінний урожай дозріває в середньому 90 днів. У цій фазі бульби ще не досягли свого максимального росту і розвитку, тому мають такий ніжний смак. У них більше води, цукрів, білків і значно менше крохмалю. Такі бульби легко відрізнити на око: вони менші і у них ще не закінчився розвиток шкірки, яка в процесі збирання та транспортування може відшаровуватись, набуваючи забавної кучерявості.
Зовнішній вигляд коренеплоду прямо вказує на його корисні або шкідливі властивості. Бульби повинні бути цілі, тверді, рівні й однорідного кольору. Темні плями або невеликі цяточки – ознака фітофтори. Ця хвороба вражає плоди зсередини.
Зелені боки аж ніяк не свідчать про незрілість картоплі. Їх не можна вживати в їжу, тому що вони містять токсичну речовину – соланін. Він несприятливо впливає на нервову систему людини. Якщо при натисканні пальцем в лунці з’являється вода – в овочі багато нітратів.
Ще один ефективний спосіб перевірити якість картопляних продуктів – розламати їх на кілька шматочків. Якщо чується хрускіт – можна з упевненістю купувати таку картоплю, якщо продукт ватний і м’який – його рясно удобрювали азотистими добавками. Якщо при варінні відчувається нехарактерний запах або процес варіння занадто тривалий – краще не ризикувати і не вживати таку страву.
Будьте обережні, щоб не принести з ринку відмиті бульби з торішніх запасів. Полежавши трохи вдома, вони починають давати паростки, чого у молодих картоплин бути не повинно.
Не варто купувати молоді коренеплоди про запас – вони довго не зберігаються. Краще придбати необхідну кількість на найближчі дні. Якщо після приготування залишається кілька бульб – потрібно покласти їх в пакет і витримати температуру зберігання в межах 2-5 градусів. Протягом 10-15 днів можна зберігати при кімнатній температурі.
Вам може бути цікаво
Страви з молодої картоплі: ТОП-3 рецепти
Пропонуємо урізноманітнити своє меню простими, смачними і корисними стравами з молодої картоплі. Ці рецепти підійдуть також для тих, хто дотримується дієти, не вживає м’ясні та рибні продукти.
Запечена молода картопля з часником і травами
Ідеально буде підібрати саму малесеньку картопельку і нічого, якщо вона вже встигла покритися негрубою шкіркою. Також підготуйте улюблені трави, це може бути: орегано, чебрець, розмарин, базилік. Можна використовувати готову суміш: прованські або італійські трави. У цьому рецепті немає точних дозувань, ви самі підбираєте потрібні пропорції і кількість компонентів.
Інгредієнти
- молода картопелька;
- молодий часник;
- оливкова олія;
- суміш пряних трав;
- свіжі овочі.
Спосіб приготування:
- Вимийте і просушіть овочі, покладіть в об’ємну миску.
- Посоліть, поперчіть, посипте спеціями і залийте невеликою кількістю оливкової олії.
- Ніжно, але впевнено, перемішайте продукти між собою руками, розподіляючи масло і спеції.
- Висипте вміст в жароміцну форму для запікання. Розрівняйте до одного рівня.
- Поставте в духовку при 200 градусах на режимі з конвекцією. Випікайте 35-40 хвилин до утворення золотистої скоринки.
Подавайте з кропом, запеченим часником і салатом зі свіжих овочів і зелені. Рецепт такого вітамінного салату ви знайдете нижче. Можна також додати тофу, тоді вийде повноцінна білковий вечеря.
Для приготування запеченого часнику:
- Візьміть цільну головку і відріжте верхню частину так, щоб зняти невелику долю зубчиків. Чистити часник не обов’язково. Головне, добре промити.
- Покладіть підготовлену головку на шматок фольги, зверху налийте трохи оливкової олії для аромату. Щільно упакуйте у фольгу і відправте в духовку до картопельки.
- Готуйте орієнтовно 25-30 хвилин.
- Вийміть з духовки, дайте трохи охолонути і розпакуйте.
Такий часник виходить дуже ніжний, божевільно ароматний і трохи солодкуватий. Після запікання він перетворюється в пюре і його можна видавлювати, як дозрілий фрукт. Видавіть з лушпиння весь часник і використовуйте його як заправку. Попередньо розімніть вилкою, формуючи ніжну пасту.
Вам може бути цікаво
Смажена молода картопля
Також цей спосіб називають «картопля по-селянськи», тому що вона готується дуже швидко і без тривалої підготовки. Для цього рецепта можна залишити картопельку в шкірці, але краще підібрати бульби одного розміру, щоб всі вони встигли рівномірно приготуватися. Великі кругляші розріжте навпіл або на четверо.
Інгредієнти
- 0,5 кг молодої картопельки;
- зелень цибулі й петрушки;
- часник;
- 150 г соняшникової олії.
Спосіб приготування:
- Поставте сковороду на невеликий вогонь і розігрійте з маслом.
- Часник придавите ножем, щоб він випустив сік. Відправте присмажуватися.
- Тримайте нагрів на такому рівні, щоб масло початок побулькувати, але не стріляло.
- Коли часник набуде коричневого забарвлення – його варто видалити. Він віддав весь аромат і більше не знадобиться.
- Занурте підготовлені бульби на сковороду.
- У кропу видаліть жорсткі стебла, інші дрібно наріжте ножем. Так само покришіть пера цибулі.
- Не потрібно часто перемішувати вміст, дайте утворитися скоринці. Також не варто накривати кришкою.
- Коли колір страви почне набувати золотавого відтінку – перевірте готовність зубочисткою. Якщо не всі кругляші потрібної кондиції – на цьому етапі можна ненадовго накрити кришкою і довести до готовності.
Вам може бути цікаво
Салат до вареної молодої картоплі
Помідори і базилік – самодостатнє поєднання, не намагайтеся додати інші овочі або зелень, щоб не перевантажити салат.
Інгредієнти
- гілочка базиліку;
- оливкова олія;
- соєвий соус;
- м’ясисті помідори.
Спосіб приготування:
- Листя базиліка дрібно наріжте і відправте в глибокий салатник.
- Залийте маслом. Коли базилік просочиться маслом, то віддасть йому свої ароматичні властивості, а сама заправка набуде красивого післясмаку.
- Влийте соєвий соус.
- Помийте і поріжте дрібними шматочками помідори. Вони пустять сік – в поєднанні з заправкою він буде дуже до речі.
- Відправте томати до заправки і змішайте.
- Дайте трохи настоятися.
Вам може бути цікаво
Тепер ви знаєте, як правильно вибрати і приготувати молоду картоплю звичайним способом, в мундирі й по-селянськи. А також маєте в арсеналі три нові рецепти приготування популярного делікатесу. Смачного!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com.