Перед тим, як вибрати кавоварку, потрібно спочатку розібратися: в чому її відмінність від інших машин для приготування кави та яка модель підходить саме вам.
Види кавоварок
На смак і аромат кави впливає не тільки сорт і свіжість помелу, але і спосіб заварювання. Головна відмінність кавоварок – вони варять вже мелені зерна, а кавомашини – мають вбудовану кавомолку, що дозволяє отримати ароматний напій з свіжомелених зерен. Ще вони можуть готувати відразу на дві чашки і збивати молоко для капучино і лате, наприклад, лінійка кавоварок Saeco.
Вам може бути цікаво
Арабіка чи робуста: як вибрати добру каву в зернах
Друга відмінність – система управління. У кавоварках вона ручна, або напівавтомат – зерна доведеться молоти вручну, у кавомашини – повністю автоматична. Але не завжди є необхідність в кавомашині – вони займають більше місця, вимагають додаткового обслуговування і, найзначніше – в кілька разів перевищують за ціною стандартні каво-апарати. А змолоти зерна допоможе стаціонарна кавомолка.
Існує шість основних видів напівавтоматичних машин для приготування кавових напоїв.
Вам може бути цікаво
Гейзерні
Бувають механічні, які працюють від плити, і електричні, які працюють по аналогії з електрочайником. Принцип роботи заснований на надмірному тиску пари, що утворюється при закипанні води. Вона розширюється і піднімається вгору, заварюючи мелені зерна. Тобто, в нижній відсік ви налили воду, в верхній засипали мелені зерна, з’єднали елементи, далі почули шиплячий звук пари і можете насолоджуватися напоєм.
Підходить для тих, хто любить насичений еспрессо і готує одну-дві чашечки в день. А однієї порції вистачить, щоб приготувати кавовий напій для 5-7 чоловік.
Вам може бути цікаво
Переваги:
- дозволяють регулювати нагрів, чим він повільніший – тим більш насиченим аромат;
- не псують смак напою через нетривалий час впливу пари на зерна;
- компактні в розмірах;
- можуть використовуватися для заварювання чаю;
- осад не потрапляє у верхній відсік, а гуща залишається в спеціальному контейнері.
Недоліки:
- потрібно стежити за приготуванням;
- з часом зношуються прокладки;
- відсутність кавової пінки;
- для приготування наступної порції потрібно чекати охолодження деталей;
- фракція помелу зерен не повинна бути дуже дрібною.
Ріжкові
Готують під високим тиском і підійдуть для тих, хто цінує насичений аромат і густу кавову пінку. До спеціального ріжка закладається кава, розрівнюється і пресується. За кілька секунд після установки ріжка і включення апарату заварений напій потрапляє в чашку, утворюючи пінну верхівку.
Такі гаджети бувають 2 видів:
- Парові (безпомпові) – готують при 100 градусах 3-5 хвилин, тиск до 4 Бар.
- Помпові – готують за 30 секунд з температурою 92-95 градусів і тиском до 15 Бар.
Варто виходити від бажаного результату: для приготування класичного еспресо рідина повинна проходити через зерна під тиском 8-9 Бар, з чим парові машини не впораються. У помпової моделі можна готувати еспресо, рістретто, лунго, а моделі з капучинатором можуть приготувати ще й лате з капучино.
Переваги:
- можна регулювати міцність напою;
- наявність ніжної кремової пінки;
- швидкість приготування.
Недоліки:
- систематична чистка від накипу;
- необхідно утрамбовувати мелені зерна спеціальним пресом – темпером;
- неістотна втрата температури через перегрів пари;
- дешо триваліший час приготування напоїв в парових моделях.
Крапельні
Складаються з двох частин: ємності для холодної води і для готової кави, а між ними розташований сітчастий фільтр з зернами крупного помелу. Найбільш недовговічні фільтри – паперові, їх доведеться міняти після кожного приготування, нейлонові – розраховані в середньому на 60 чашок, а металеві з титановим покриттям – зовсім не вимагають замін.
Вода нагрівається до 100 градусів і виділяє пару, яка потрапляє у верхню частину апарату. Там пара конденсується і у вигляді крапель стікає на фільтр з кавою, потім потрапляє в кавник. При цьому температура рідини знижується до 90-97 градусів. У ній не вдасться приготувати латте або капучино, зате класичний американо не потребує багато сил і часу. Плюсом буде функція підтримки температури і протикраплинний затвор, який убереже від скапування рідини з носика.
Переваги:
- не потрібно чекати охолодження рідини, якщо боїтеся обпектися;
- зручні і прості у використанні;
- велика чаша – можна приготувати відразу для 4-6 чоловік.
Недоліки:
- промивати комплектуючі після кожного приготування;
- часта заміна фільтрів і додаткові витрати;
- кава не дуже міцна.
Електротурки
Як і для звичайної турки для плити, мається на увазі кип’ятіння і по функціоналу вона не сильно відрізняється від електрочайника. Складається з підставки з контактами і ємності, на дні якої встановлений нагрівач.
Бувають двох видів:
- Як звичайна турка, тільки з електропідігрівом.
- Більш просунуті моделі, які самі стежать за нагріванням і вимиканням.
Наявність функції автоматичного відключення спрощує процес варіння і вам не доведеться стежити, щоб кава не збігла. А щоб відчути повний смак – потрібно заварювати в режимі повільного нагріву, якщо модель оснащена ним.
Переваги:
- невеликі за розміром, зручно брати з собою в поїздку;
- швидкість приготування: від хвилини до трьох;
- можна також підігріти воду для чаю;
- невибагливі у догляді: достатньо промити після використання;
- доступна вартість.
Недоліки:
- недостатня насиченість смаку через швидке закипання рідини, в результаті чого кава не встигає відкрити всі приємні смакові відтінки.
Вам може бути цікаво
Капсульні
Просунуті кавоварки: прості в догляді, компактні, відносно недорогі і вміють готувати кілька видів кавових напоїв і досить швидко. Спеціальна капсула під час приготування проколюється, в неї потрапляє вода під тиском і вимиває вже насичену каву.
Переваги:
- управління однією кнопкою;
- компактний розмір;
- мінімальний догляд.
Недоліки:
- потрібно вибирати той вид напою, який представлений у виробника капсул;
- інші капсули можуть не підійти до конкретного апарату.
Чалдові
Призначені для заварювання спресованої меленої кави в невеликих порційних упаковках, які називаються чалдами. Варто придивитися до такого девайсу, якщо ви хочете швидко приготувати кавовий напій і не морочитися з налаштуванням функцій і доглядом. Чалда встановлюється в спеціальний відсік, через неї під тиском пропускається окріп і напій наливається в чашку. Під кожен вид чалдових каво-апаратів потрібно підбирати свої чалди. Зустрічаються також і незалежні моделі, але їх не так вже й багато.
Переваги:
- будь-який напій готується швидко, без зайвих зусиль і миття комплектуючих.
Недоліки:
- обмежений вибір кавових напоїв.
Вам може бути цікаво
Як вибрати кавоварку для дому
Підбираючи апарат для себе або в подарунок, слід враховувати основні моменти:
- кількість користувачів;
- місце установки;
- обсяг і швидкість приготування;
- бажаний тип зерен;
- асортимент напоїв.
На що слід звернути увагу, якщо говорити про конкретний вид кавоварок:
- Ріжкові апарати повинні мати металевий ріжок (холдер), а не пластиковий. Через пластик може спотворюватися смак, та й служать вони набагато менше.
- Гейзерні краще вибирати за обсягом, виходячи з того, скільки людей будуть нею користуватися. Потужність електричної моделі повинна бути 450-1000 Вт, в залежності від ємності апарату. Матеріал, з якого виготовляється: краще нержавіюча сталь або алюміній. Обидва матеріали гігієнічні і добре служать, мають гарну теплопровідність і прості в догляді.
- Краплинні машини відрізняються матеріалом емності – краще брати з скла, а не з пластику, наявність фільтра для рідини також додасть впевненості в довговічності служби.
- Капсульні апарати повинні мати показники тиску помпи не нижче 15 Бар, обсяг резервуара для рідини близько літра, а потужність близько 900 Вт.
Вам може бути цікаво
Рейтинг кавоварок: ТОП-7 моделей 2021
Покладаючись на відгуки покупців, пропонуємо перелік з семи найпопулярніших кавоварок для дому в 2021 році.
FIRST FA-5450-1
Електротурка має ергономічну зручну форму, управління однією кнопкою і мінімум догляду – тільки помити ємність для заварювання. Також, з плюсів моделі – нагрівати девайс можна в декілька заходів, користуючись кнопкою виключення, щоб краще розкрити смак меленого зерна.
Для цієї електротурки потрібно використовувати зерна мілкого помолу, як для звичайної турки. Заповнивши кухоль необхідною кількістю зерен і води, натисніть кнопку пуску і кава по-турецьки готова. Апарат має складну ручку, тому його зручно брати з собою в дорогу і використовувати вдома – він не займе багато місця.
Електротурка FIRST FA-5450
RZTK CM 1290K
Крапельний апарат для меленої кави працює з використанням багаторазового знімного фільтра-вставки. Ємність для рідини на 1,25 літра може приготувати відразу від 2 до 15 чашок, а сама чашка виготовлена зі скла. Плюси моделі: шкала рівня рідини, система антикрапля, яка дозволяє наливати напій під час нагрівання і регулювати температуру води. Знімні деталі можна очищати в посудомийній машині.
Кавоварка RZTK CM 1290K
KRUPS VIRTUOSO XP442С11
Суперкомпактний ріжковий кавовий апарат готує як мелену каву, так і чалди. А також доступна опція підігріву води для чаю та інших напоїв. Працює безшумно, поєднуючи в собі велику потужність в 1400 Вт і високий тиск в 15 Бар. Резервуара об’ємом 1 літр вистачить для приготування напоїв на невелику компанію. Еспресо виходить по-справжньому міцним, а наявність поворотного крана для пари дозволяє приготувати напої з молоком. Може одночасно наливати каву в дві чашки. У комплекті: мірна ложка, темпер для пресування зерен і знімний піддон для крапель.
Додаткові опції:
- регулювання об’єму порції;
- подача гарячої води і пари;
- підігрів чашок.
Кавоварка еспресо KRUPS VIRTUOSO XP442С11
ARIETE 1388 RED
Ріжковий апарат справляється з приготуванням мелених зерен і спресованих чалд. У ньому прекрасно поєднуються: яскравий стильний дизайн, компактність і простота в управлінні. Для зручності на передній панелі виведений термометр і два механічних перемикача. Резервуар вміщує один літр води, так що можна не доливати воду після кожної чашки напою. Потужності в 850 Вт вистачить, щоб швидко приготувати каву і збити густу молочну піну, для чого модель оснащена капучинатором. А знімний піддон для крапель дозволить очистити машину за кілька секунд, лише промивши ємність.
Кавоварка еспресо ARIETE 1388 RED
ARIETE 1344
Компактна кавова станція з гейзерною кавоваркою і капучинатором дуже практична для людей, у яких немає газової плити, так як на електроплиті регулювати процес готування кави набагато складніше. Запуск натисканням однієї кнопки і світлова індикація дозволяють розібратися з її роботою і за кілька секунд. Бездротова база може повертати обидва пристрої на 360 градусів, а потужність в 500 Вт з легкістю запустить їх одночасно. Капучинатор спінює молоко холодним і гарячим способом, для кожного з них є свій світловий індикатор.
Гейзерна кавоварка ARIETE 1344 з капучинатором
KRUPS Dolce Gusto Piccolo
Тиха, компактна і легка в експлуатації машина приготує еспресо, лате, американо, рістретто і капучино менш, ніж за півхвилини. Пара подається під тиском 15 Бар, що гарантує насичений смак і густу пінку для гарячих і холодних напоїв. Ви можете самостійно регулювати величину порції, а функція екорежиму вимкне машину після однієї хвилини бездіяльності, що економить енергоресурси. Також дуже корисною буде система автоочищення від накипу.
Капсульна кавоварка KRUPS Dolce Gusto Piccolo
Сino “Julia” з системою Lavazza Blue
Кавовий автомат капсульного типу сумісний з капсульною кавою «Dolce Aroma». Оснащений функцією автоочищення від накипу, дозволяє регулювати обсяг порції і температуру напою. Також має два режими попереднього настоювання кави, а відсік для відходів вміщує 10 порцій кавової гущі.
Капсульна кавоварка Сino “Julia” з системою Lavazza Blue
Тепер ви знаєте, на що слід звернути увагу при виборі кухонного помічника для приготування кавових напоїв. Нехай справжній свіжий кавовий аромат наповнить ваш будинок теплом, неперевершеним ароматом і принесе безліч пам’ятних моментів за чашкою гарячого напою.
Взято з джерел: pixabay.com, unsplash.com.