ru
ua
ru
ua

Як вибрати сковороду

Як правильно вибрати сковороду, щоб вона була зручною, універсальною і прослужила вам багато років? Цей посуд для смаження вимагає особливого підходу і уваги до деталей. Як не розгубитися в різноманітті моделей і вибрати, дійсно, кращу сучасну сковорідку – читайте про це далі в статті.

Які бувають сковороди

Сучасні сковороди виробляють з безлічі матеріалів. Серед найбільш затребуваних:

  • чавун – міцний і надійний матеріал, підходить для плит індукційного типу, довго нагрівається і витримує найвищі температури; головний недолік – значна вага;
  • алюміній – легка сировина з якої виробляють бюджетні сковороди, відмінно підходить для гасіння овочів і смаження картоплі;
  • неіржавна сталь – безпечний довговічний матеріал, який не вступає в хімічну реакцію з їжею, сталь швидко нагрівається і так само швидко остигає.

Рідше зустрічаються моделі з металу, з кам’яним покриттям. Основні переваги таких сковорідок – товсті бортики і дно, можливість готування на будь-якій поверхні, екологічність, антипригарний шар і збереження тепла.

Покриття та ручки

Яку сковороду вибрати

Практично всі сковороди мають керамічне або полімерне покриття. Як вибрати покриття сковороди? Для тих, хто хоче придбати екологічний посуд, який витримує максимальний нагрів, рекомендуємо звернути увагу на сковорідки з керамічним покриттям. Але майте на увазі, що кераміка чутлива до перепаду температур. Це означає, що для уникнення тріщин не варто мити посуд в холодній воді відразу після готування.

Якщо ви стежите за харчуванням і вважаєте за краще готувати без масла, вибирайте сковорідки з антипригарним покриттям. Останні не рекомендується мити абразивними засобами і використовувати в процесі приготування металеві лопатки.

Зупинили свій вибір на популярному тефлоновому покритті? Врахуйте, що максимальна температура розігріву такої сковороди дорівнює 180 градусам.

Хвилюєтесь, що не зможете стежити за розігрівом тефлону і в їжу потраплять шкідливі речовини? Вибирайте сковороди з нанокомпозитним покриттям (граніт, титан, алмаз). Такі сковороди коштують дорожче, але і прослужать довше. До того ж, в процесі приготування можна не використовувати масло і перемішувати їжу будь-якими лопатками, включаючи металеві.

Що стосується ручок, найнадійнішими і зручними вважаються литі, доповнені жароміцним пластиком або силіконом. Знімні ручки порадують тих, хто любить зберігати посуд в духовці і вважає за краще мити сковороду в посудомийній машині. Ще один практичний варіант – універсальна ручка з затискачем на кінці, що фіксується в будь-якому зручному місці.

Призначення

Як вибрати гарну сковороду

На смак їжі впливає не тільки використовуються продукти, а й посуд, в якій приготовлено певну страву. Так, м’ясо краще смажити в одній сковороді, а млинці і яєчню – в інший. Яку сковороду вибрати, щоб вона підійшла для готування ваших улюблених ласощів? Щоб відповісти на це питання, розберемося в видах сковорідок за призначенням.

Класична сковорода

Побачили сковороду округлої форми, з довгою ручкою і рівним дном? Перед вами – класичний виріб, який добре підійде для приготування смажених і тушкованих страв. Ще одна ознака класичної сковороди – середня висота стінок (2-3 см). А ось діаметр посуду і матеріали виготовлення можуть бути різними.

Жаровня

Яка сковорода краще для запікання риби і м’яса? Звичайно ж, кругла жаровня з товстим дном, високими стінками і ручками з боків. У більшості випадків жаровні зроблені з чавуну, що додає посуді стійкості до високих температур і гарантує рівномірний розподіл тепла в процесі приготування їжі.

Сковорідка-гриль

Сковорода гриль яку вибрати

Полюбляєте соковиті стейки? Придивіться до сковорід типу гриль-панель. Ємність може мати круглу або квадратну форму, обов’язкова наявність двох рукояток – довгої і закругленої. Завдяки ребристому дну сковороди їжа не просочується маслом, що робить її дієтичною. Посуд цього типу швидко розігрівається і довго тримає температуру, тому, ваші улюблені страви будуть готові в мінімальні терміни.

В окрему категорію слід виділити сковороди гриль-газ, призначені для готування на пару. Такі кухонні пристосування обладнані гратами, отвором посередині (для газової конфорки) і піддоном для води. Продукти викладаються на решітку, а сковорода ставиться на газ, в результаті їжа смажиться завдяки гарячому повітрю, тобто на пару.

Вам може бути цікаво

Як вибрати сковороду-гриль

Сотейник

Універсальна об’ємна модель сковороди, яка за зовнішнім виглядом нагадує каструлю. Кращі сковороди для великої родини! У сотейнику можна не тільки готувати печеню і плов, а й різні перші страви. Найчастіше такі сковороди використовують для гасіння їжі. Впізнати сотейник легко – у нього високі бортики, товсте дно, кришка і ручки з боків.

Сковорода WOK

Як правильно вибрати сковороду

Ця форма сковороди прийшла до нас з Китаю і вже встигла сподобатися багатьом господиням. Від інших сковорідок Вок відрізняється конусоподібною формою і тонкими стінками. Прогрівається вона за кілька секунд, а завдяки форми, вогонь нагріває сковороду з усіх боків. Тому цей вид сковороди точно оцінять прихильники швидкого готування. Їжа, приготована в Вок, виходить соковитою і з щільною скоринкою.

Млинниця

Як вибрати сковороду для млинців? Для приготування млинців, оладок, омлету і яєчні існує спеціальна сковорода – млинниця. Низькі борти, рівна робоча поверхня з антипригарним покриттям і довга ручка – основні відмінні риси даного типу сковороди. Виготовляють млинниці з алюмінію, міді, чавуну та інших матеріалів.

За якими параметрами вибирати сковороду: корисні поради

Яка сковорода краще

Насамперед, більшість покупців звертають увагу на розміри сковороди. Найчастіше зустрічаються екземпляри з діаметром 20, 24, 26, 28 і 30 сантиметрів. Слід зазначити, що діаметр вимірюється по бортику посуду, а не по дну. Який діаметр сковороди вибрати? Все залежить від ваших потреб. Одній людині достатньо 20-сантиметрової сковорідки. Оптимальним розміром для приготування нескладних страв для 2 осіб вважається величина 24-26 сантиметрів. Якщо ж ви готуєте для великої родини, знадобиться сковорода розміром від 28 сантиметрів.

Якщо ви вже вибрали кілька моделей-фаворитів і не можете визначитися, купуйте ту, у якій більше антипригарних шарів і товщє дно.

Як вибрати сковороду для смаження, якщо у вас склокерамічна варильна панель? Уникайте посуду з міді та алюмінію: ці матеріали можуть залишити на вашій плиті сліди. Щоб вибрати відповідну сковороду, орієнтуйтеся на спеціальні позначки про сумісність конкретного виробу з різними плитами. При необхідності уточнюйте інформацію у консультантів.

Якщо ви зважилися на покупку сковороди з алюмінію з антипригарним покриттям, придбайте посуд з литого алюмінію, краще – з товстим дном і від перевірених виробників. Наприклад, покупці добре відгукуються про сковороди Tefal.

Кращий варіант для смаження стейків – гриль-панель з рельєфним дном або сковорода гриль-газ з гратами. Маючи в арсеналі таку сковороду, ви зможете влаштовувати барбекю, не виходячи з дома.

ТОП-3 кращих сковорідок різних цінових сегментів

Як вибрати хорошу сковороду по кишені? Щоб полегшити завдання, представляємо вам короткий рейтинг з трьох сковорідок різних цінових категорій.

Біол 0126, діаметр 26 см

Як вибрати сковороду, якщо потрібен бюджетний і міцний продукт? Придивіться до продукції компанії Біол. Одна з найпопулярніших моделей – 0126, із знімною ручкою, виготовлена ​​з чавуну. Сковорода витримує високі температури, рівномірно розподіляє тепло і повільно остигає. Виріб відмінно підходить для страв, які вимагають тривалого приготування.

Перед використанням зі сковороди потрібно видалити захисний шар. Для цього її прожарюють на слабкому вогні, додають сіль, а потім миють теплою водою без миючих засобів і змащують олією.

Сковорода Біол 0126

Сковорода Біол 0126

Tefal Trattoria, діаметр 28 см

Представник середнього цінового сегмента в нашому топі. Широкий універсальний формат цієї сковороди ідеально підійде для щоденного готування найрізноманітніших страв – від смаженого м’яса до тушкованих овочів. Надійне тефлонове покриття захистить їжу від прилипання, навіть якщо ви будете готувати з мінімумом масла. Варто зазначити, що покриття посилено мінеральними частинками для кращого захисту від подряпин.

Про те, що сковорода досить нагрілася і можна починати підготовку, повідомить індикатор Thermo-Spot. Зручність даної функції складно переоцінити: на оптимально розігрітій сковороді продукти готуються швидше і не віддають зайву вологу, залишаючись соковитими. Ручка Tefal Trattoria виготовлена ​​з термостійкого матеріалу, сковороду можна мити в посудомийній машині.

 Сковорода Tefal Trattoria

Сковорода Tefal Trattoria

Rondell Escurion RDA-870, діаметр 28 см

Ергономічна, міцна і безпечна сковорода від німецького виробника. Кругла форма і жароміцна ручка забезпечують максимальну зручність у використанні. Стінки і дно посуду нагріваються швидко, тому і час готування зводиться до мінімуму.

Матеріал виготовлення – високоякісний алюміній, який з часом не окислюється. Посуд підходить для всіх видів плит. Покриття сковороди – антипригарне, складається із двох шарів. У комплектацію входить скляна термостійка кришка, що дозволяє контролювати приготування страв.

Сковорода Rondell Escurion RDA-870

Сковорода Rondell Escurion RDA-870

Впевнені, що тепер ви точно зможете вибрати правильну сковороду, яка розкриє в вас весь кулінарний потенціал.

Зображення взято з джерел: unsplash.com

Вам сподобалася стаття?

0