Щоб вибрати турку для домашньої кави по-турецьки, потрібно врахувати кілька важливих нюансів. З нашої статті ви дізнаєтеся, які бувають види турок і яку модель краще придбати для дому.
Сьогодні джезву рідко зустрінеш навіть в кав’ярнях, а на домашній кухні багато давно відмовилися від неї, тому що кава частенько збігає на плиту. До того ж, мистецтво приготування справжнього кавового напою вимагає безперервного контролю процесу. А ми все частіше поспішаємо у справах і доручаємо турботи про харчування технологічним програмованим гаджетам.
Якщо ж ранковий ритуал приготування кави входить в ваш щоденний розпорядок або ви хочете балувати себе на вихідних – з радістю повідомляємо: найкраща турка для кави сьогодні – це електротурка. Вона точно так же готує напій, тільки можна не хвилюватися про збіглу каву і продовжувати займатися своїми справами, не застигаючи перед плитою.
Розглянемо популярні моделі традиційних і вдосконалених пристосувань для заварювання кави і розкриємо секрети приготування для кожного з них.
Які бувають турки для кави
Різняться джезви по виду матеріалу, з якого виготовляються:
- мідь;
- латунь;
- нержавійка;
- алюміній;
- бронза;
- скло;
- сталь;
- кераміка;
- глина.
Просунуті моделі виготовляють з безпечного харчового пластику і працюють вони від мережі.
Вам може бути цікаво
Металеві турки
Займають перше місце серед стандартних пристосувань. Джезви з міді і бронзи прослужать досить довго, до того ж, вони володіють гарною теплопровідністю. Але внутрішня поверхня повинна бути вистелена шаром харчового олова або срібла (в дорогих професійних моделях), щоб виключити потрапляння продуктів розпаду матеріалу в киплячу рідину. З міді виготовляли найдавніші турки, так як цей матеріал нагрівається більш рівномірно.
Неписане правило: на кожні 100 мл об’єму турки повинно бути не менше 200 грам металу. Обсяг класичної джезви вимірюється від основи до звуження і обов’язково потрібно наливати воду за обсягом посуду.
Рецепт приготування кави в турці:
- Насипте мелені зерна з розрахунку дві чайні ложки на одну чашку (7-9 грам), налийте холодну воду до горлечка джезви і поставте нагріватися на плиту. Добре змішайте порошок і воду, щоб заварити напій.
- Тепло моментально передається по всіх стінках посуду і зверху починають збиратися бульбашки. Потрібно стежити за пінкою, постійно помішуючи.
- Як тільки піна стане шапкою – значить кава готова і слід зняти її з вогню. Якщо хочете насолодитися пінкою – різким рухом відразу наливайте в чашку і почекайте півхвилини, поки гуща випаде в осад.
Керамічні турки
Доступні за ціною, дозволяють отримати якісно приготовану каву. Добре нагріваються, мають безліч дизайнів, але з ними потрібно дуже обережно обходиться. Їх складно перевозити, вони крихкі і ніжні. Така турка продовжує варити напій навіть після того, як ви зняли її з вогню. Немає необхідності контролювати якість внутрішнього покриття, вона складається з одного матеріалу. Вона не перегрівається, можна використовувати на відкритому вогні, на електроплиті. Чим більше її маса – тим якісніше і рівномірніше готується кава. Власне, ті ж особливості має глиняний матеріал, але до всього іншого він здатний запам’ятовувати смакові якості напою, що не дуже практично.
Скляні турки
Матеріал має низьку теплопровідність, але через тонкі стінки добре нагріває рідину. Рекомендуємо використовувати джезви з жароміцного скла. У ній видно процес приготування, а саме скло не темніє і не окислюється. Легко доглядати, адже можна мити в посудомийній машині. Варто берегти від ударів, падінь і наливати тільки холодну рідину, щоб посуд не тріснув.
В будь-якому пристрої не можна перемішувати каву металевими предметами, щоб не пошкодити покриття і не закислити смак. Краще використовувати дерев’яну ложечку. Її потрібно добре мити і часто міняти, тому що дерево вбирає сторонні присмаки і запахи.
Електротурки
Кавоварки-турки розроблені для максимальної зручності і комфорту людей, які часто готують каву по-турецьки. Електротурка складається з окремої чашки і основи, всередині якої нагрівається термо-елемент і заварює каво-продукт.
Рецепт приготування кави в електротурці:
- Відміряйте чітку кількість холодної води чашкою, в якій і буде подаватися напій. Вважається, що чим холодніша вода, тим довше буде відбуватися заварювання і смак напою стане більш яскравий і насичений.
- Налийте воду в чашу апарату, додайте потрібну кількість подрібнених кавових зерен (1-2 чайних ложки), поставте ємність на нагрівальний елемент і натисніть кнопку.
- Можна проводити проміжні перемішування, 2-3 рази, при цьому виймаючи чашку з апарату. Так процес заварювання буде поступовим і смак стане багатшим.
- Гурмани рекомендують на денце порціонної чашки налити 10 грам гранатового соку, а потім додати приготовлений продукт.
Як вибрати турку для кави
Всі види турок призначені для заварювання мелених кавових зерен. Найчастіше використовують темне обсмажування, щоб виключити кислинку. Клас помелу повинен бути наддрібний «pulverized» (схожий на мелену корицю), щоб частинки зерен утворили суспензію, через яку східна кава здається густішою. У домашніх умовах настільки дрібно змолоти зерна вийде за допомогою потужної кавомолки з регулюванням ступеня помелу. Також можна скористатися послугами подрібнення в спеціалізованих кавових магазинах. Ще слід пам’ятати, що така кава-порошок дуже швидко видихається і втрачає смакові якості.
Вам може бути цікаво
Яка повинна бути турка для кави? При виборі потрібно керуватися її зовнішнім виглядом. Справжня кавова джезва повинна мати вузьке горлечко. Завдяки йому при закипанні напою утворюється кавова пробка, яка допомагає зберегти смак і аромат свіжоприготованої кави. Самі густі і насичені аромамасла не випаровуються, а розчиняються в напої, надаючи йому традиційний яскравий смак.
Вам може бути цікаво
Різняться не тільки матеріали, але і спосіб приготування:
- на плиті;
- на піску;
- на відкритому вогні;
- від електромережі.
Джезви, в яких ручка посаджена в центральній частині – призначені для домашнього приготування, якщо ручка прикріплена вище – можна використовувати для заварювання в піску.
Вибираючи турку для стаціонарних плит, пам’ятайте про нагрівання ручки. У таких моделях повинна бути зручна дерев’яна ручка з металевим стрижнем всередині. Окремо варто виділити турки для індукційних плит, тому що не всі матеріали підходять для таких варильних панелей.
Добре, якщо товщина стінки буде 1-2 мм, так тепло буде розподілятися рівномірніше. Переконайтеся в цілісності внутрішнього покриття, чи немає пошкоджень і відколів.
Щодо розмірів – потрібно виходити з обсягів улюбленої чашки, яка дорівнює одній порції. Але не варто готувати одну чашку в посуді на 3-4 порції, так як кава закипить занадто швидко і втратить свій аромат і смакові якості.
Вам може бути цікаво
Кращі турки: ТОП-5 моделей
Представляємо вашій увазі кращі турки для приготування від електромережі з описом їх основних переваг. А вибір, як завжди, за вами.
Sokany YLW-607 600W Біла
Вміщує до шести чашок кави, має кнопкове управління і красиво поєднує в собі скляну колбу і білу пластикову основу. Закритий нагрівальний елемент з нержавіючої сталі захищений від пошкоджень і перегріву. Для зручності транспортування – знімна ручка, компактний розмір і вага в 560 грам.
Електрична турка-кавоварка Sokany YLW-607 600W Біла
Вам може бути цікаво
FIRST FA-5450-1
Традиційний варіант з лаконічним дизайном і зрозумілим кнопковим управлінням. Відрізняється від звичайної джезви тільки тим, що її не потрібно ставити на плиту. Чаша виготовлена з нержавіючої сталі, а ручки і підставка – з чорного матового пластика. Ручка має три варіанти положення і легко складається. Тому такий девайс зручно брати в дорогу або зберігати на кухонній полиці – важить всього 490 грам. Але доведеться стежити і вчасно вимкнути апарат перед закипанням. Резервуар вміщує 350 мл води.
Кофеварка FIRST FA-5450-1
BEKO TKM 2940 K
Модифікована модель з привабливим дизайном: чорний пластиковий корпус з яскравими червоними вставками. Для тих, у кого немає часу стежити за вируючим напоєм. Управління здійснюється однією кнопкою, а також є функція автоматичного вимкнення. Нагріває воду в два заходи, таким чином кава відкриває смак і аромат більш насиченіше.
Кофеварка BEKO TKM 2940 K
Вам може бути цікаво
Homeart HCM 2762R
Компактна і практична модель управляється однією кнопкою, має антиковзні ніжки, захист від перегріву і включення без води. Як і в попередніх моделях, кава-порошок і цукор засипається в чашу-резервуар для приготування і заливається холодною водою. В результаті нагрівання води і утворення пінки, в певний момент спрацьовує датчик автовимкнення, і електротурка відключається. Звуковий сигнал сповістить про готовність напою. Обсяг резервуара для води – 360 мл, вага пристрою – 800 грам.
Кавоварка-турка Homeart HCM 2762R
BEKO BKK 2300
Електротурка для кави по-турецьки BEKO BKK 2300
Кофеварка може одночасно приготувати 1-3 порції, має функцію автоматичного вимкнення завдяки датчику пари і захист від переливання, що не дозволить каві втекти. Зручна форма, управління однією кнопкою і мінімум догляду – тільки помити ємність для заварювання. Також, з плюсів моделі – нагріває воду в два заходи, що краще розкриває смак меленого зерна. Прогумовані ніжки не дозволять ковзати по поверхні під час роботи. Єдина кнопка підсвічується білим, коли апарат знаходиться в режимі очікування і червоним, коли в режимі приготування.
У комплект входить сам апарат, кружка і мірна ложка. При вийманні кружки подається звуковий сигнал і включається підсвічування. Для цієї електротурки потрібно використовувати дрібномелену каву, як для звичайної турки. Заповнивши кухоль необхідною кількістю зерен і води, поверніть її назад в автомат і натисніть кнопку «Пуск». Машина подасть сигнал про готовність. Кружка розрахована на 250 мл води. Не варто наливати воду вище зазначеної мітки MAX – це забезпечить чистоту апарату.
Ми познайомили вас з класичними та альтернативними пристроями для заварювання кави і сподіваємося, що ви визначили для себе, яка турка краще підходить для домашнього використання.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com.