ru
ua
ru
ua

Як вибрати яйцеварку

Перед тим, як вибрати яйцеварку, потрібно визначитися, які страви з яєць ви любите найбільше: пашот або омлет, зварені в мішечок або круто? Далі ми розповімо вам про сучасні прилади для приготування яєць і чому в них страви виходять краще, ніж на плиті.

Типи приладів для варіння яєць

Якщо ваш ранок починається з англійського сніданку на основі яєць, то ви точно знаєте, скільки потрібно часу щоб його приготувати. І так, десяти хвилин буде достатньо, щоб підсмажити омлет або відварити яйця. Питання в іншому: як часто ви встигаєте зняти страву з плити, поки вона не википіла або не підгоріла? До того ж, коли час обмежений, не завжди є можливість дістати яйця з холодильника заздалегідь, щоб попередити тріщинки на шкаралупі.

Сьогодні яйцеварки готують з невеликою кількістю води, тому процес відбувається під впливом пари. Так готовий продукт виходить ніжний, цілий і зварений до потрібної кондиції. До того ж, дотримуючись рекомендацій по пропорції яєць і води, можна домогтися ідеальної структури для яєць всмятку, у мішечок або круто. Для цього на мірній склянці є спеціальна шкала для розрахунку кількості яйцепродуктів.

Як користуватися яйцеваркою

Такі прилади представлені у вигляді:

  • електричних яйцеварок;
  • електричних омлетниць;
  • форм для приготування в каструлі;
  • яйцеварок для мікрохвильовок.

Яйцеварка

Як вибрати яйцеварку

Компактний електроприлад для варіння яєць, що складається з корпусу, кришки, яйцетримача, електроплати, ємності для води і кнопки/ролика управління. У комплект більшості моделей також входить мірний стакан з голкою, яка служить для проколювання шкаралупи. Про те, як і навіщо це робити, ми розповімо в наступному розділі.

У яйцеварці будь-якої місткості можна приготувати навіть одне яйце. Необхідно тільки влити відповідну кількість води, вказану на мірному стаканчику для однієї порції.

Омлетниця

Омлетниця рецепти

Вертикальна омлетниця швидкого приготування з антипригарним покриттям Egg Master. За формою нагадує дорожній кухоль і така ж проста у використанні. Досить підключити до мережі, натиснути тумблер і можна приготувати омлет за дві хвилини без сковороди і плити. Секрет такого девайса в об’ємній системі нагріву та вертикальному приготуванні, завдяки чому омлет ідеально пропікається з усіх боків.

Внутрішня антипригарна поверхня оточена нагрівальним елементом, який рівномірно подає тепло. Відмінний варіант для тих, хто подорожує і часто харчується поза домом. Ще такий диво-прилад називають «вертикальним грилем», адже в ньому можна приготувати не тільки яйцепродукти, але і кебаб, буріто, рулетики з солоною або солодкою начинкою.

Форми для приготування в каструлі

Найчастіше такі формочки для варіння яєць роблять з силікону, їх зручно використовувати в побуті і очищати. З силіконового контейнера найпростіше вийняти зварене яйце, коли воно вже затверділо. Такі формочки призначені для приготування яйцепродуктов на плиті. У них зручна довга ручка, яка не нагрівається від пари. Досить змастити форму маслом, звільнити яйце від шкаралупи і щільно закрити кришечкою. Далі потрібно варити в каструлі відведений час. Також можна внести в контейнер будь-які спеції, м’ясні або овочеві добавки, сир.

Силіконові форми для варіння яєць без шкаралупи Silicone Egg Boil

Силіконові форми для варіння яєць без шкаралупи Silicone Egg Boil

Яйцеварка для мікрохвильової печі

Прилад являє собою герметичний контейнер з водою, спеціальна комплекція якого не дозволяє яйцям вибухати під час нагрівання мікрохвильовки. Секрет в тому, що продукти повністю занурюються в рідину і нагрівання відбувається рівномірно. Варто врахувати, що приготування в мікрохвильовій печі і в звичайній каструлі – ідентичні процеси, яйця виходять трохи інші за консистенцією, ніж в електричній яйцеварці.

Як користуватися яйцеваркою

Перед приготуванням визначте, скільки яєць і якій кондиції ви хочете приготувати.

Є три способи варіння:

  1. Всмятку (Soft).
  2. У мішечок (Medium).
  3. Круто (Hard).

Алгоритм дій:

  1. Спеціальною голочкою на дні мірного стаканчика проколіть тупу сторону яйця, де повітряний мішечок. Ви почуєте характерний свист.
  2. Встановіть необхідну кількість яєчок в лоток.
  3. Налийте воду в стаканчик до рівня, що відповідає кількості і консистенції яєць. Вилийте в спеціальний відсік приладу. Закрийте кришкою.
  4. Увімкніть прилад в електромережу та натисніть кнопку запуску.
  5. Ви можете займатися своїми справами, поки не почуєте звуковий сигнал.
  6. Під час приготування буде виділятися пар, тому кришку піднімати не потрібно. Коли вода повністю википить, пристрій сповістить про готовність.
  7. Після сигналу вимкніть тумблер роботи і відключіть пристрій від мережі.
  8. Зніміть кришку, візьміть яйцетримач за спеціальну рукоятку і охолодіть готові продукти під краном.

Як користуватися омлетницею

Такий незвичайний, цікавий і інтригуючий процес приготування зачарує не тільки дітей, а й дорослих:

  1. Увімкніть прилад в мережу, загориться індикатор роботи.
  2. Влийте всередину кілька крапель олії: оливкової, соняшникової, кукурудзяного.
  3. Додайте дрібно шатковану зелень, сіль і спеції за смаком.
  4. Вбийте одне або два яйця. За бажанням, можна перемішати або залишити як є.
  5. Вставте в середину ємності дерев’яну шпажку.
  6. Після хвилини приготування ви помітите, що омлет починає підніматися. Дочекайтеся звукової індикації, що свідчить про готовність.
  7. Візьміть за шпажку і потягніть готовий омлет вгору, він без проблем звільниться з приладу.

Вам може бути цікаво

Рулети з лаваша: ТОП-9 рецептів

Як вибрати яйцеварку

Зверніть увагу на такі характеристики приладу:

  • матеріал корпусу;
  • місткість ;
  • потужність;
  • комплектація;
  • тип управління;
  • додаткові функції.

Матеріал корпусу може бути виконаний з:

  1. Пластику. Легкий і доступний за ціною. Але якщо попадеться неякісна модель, сторонній запах може тривалий час супроводжувати процес варіння. До того ж, потрібно стежити, щоб пристрій не перегрівався, що може призвести до деформації пластику. Також, з часом можлива поява тріщин через тривалий температурний вплив.
  2. Гартованого скла. Красиво виглядає, добре зберігає тепло. Але надмірно крихкий матеріал, не рекомендується до придбання, якщо вдома є діти.
  3. Нержавіючої сталі. Міцний, елегантний матеріал. Не боїться ударів і падінь, але може деформуватися без втрати функціональності. Трохи важчий, ніж попередні і представляє більш дорогий сегмент техніки.

Місткість визначається кількістю яєць, які можна приготувати за один підхід. У всіх моделях можна зварити від 1 до 8 штук.

При цьому, форма апарату також визначає кількість секцій:

  • квадратні вміщують 8 штук;
  • круглі – 6-7 штук;
  • прямокутні – 3-6 штук.

Для домашнього використання цілком достатньо потужності від 210 до 400 Вт. Чим менше місткість пристрою, тим менше потужності потрібно для його роботи. Але якщо ви вирішили приготувати одну порцію в яйцеварці на 8 яєць – вона візьме стільки ж електроенергії, скільки і при повній завантаженості.

Обов’язково в комплекті до приладу повинен йти мірний стаканчик з голкою і знімний лоток для зручного переміщення і охолодження вмісту. Але якщо на пристрої є функція автоматичного вимкнення – не потрібно морочитися з рівнем рідини, апарат самостійно завершить роботу через певний час.

Більшість виробників вказує, що час приготування яєць круто – 4 хвилини, а всмятку і того менше. У кожній конкретній моделі цей час може бути різним, залежно від ємності контейнера для рідини. Чим більше резервуар, тим швидше закипить вода і ви отримаєте готовий продукт.

Тип управління може бути:

  • механічним – кнопка, тумблер або регулятор температури;
  • електронним – установка таймера на певний вид готового продукту.

Індикація роботи може супроводжуватися звуковими або світловими сигналами, а іноді і їх комбінацією. Замість різкого пікання деякі моделі імітують кудкудакання курей.

Додаткові функції яйцеварок:

  1. Варка яєць пашот. Стане в нагоді, якщо ви любите готувати ніжні закуски з яєць пашот. Для їх приготування потрібно наповнити ємність водою на 2,5 сантиметра, поставити спеціальну підставку-пашотницу, змастити маслом і залити яйця без шкаралупи.
  2. Автовідключення при нестачі води. Функція передбачена в більш дорогих моделях. Прилад сам відключить живлення, коли випарується вся рідина. Яйцеварки з автовідключенням не вимагають пильного контролю під час роботи.
  3. Долив води під час приготування. Якщо після запуску ви розумієте, що потрібно ще трохи часу, а рідина вже практично використалася.
  4. Ручки, які не піддаються нагріванню. З їх допомогою можна відразу після сигналу вийняти вміст і охолодити під краном. При цьому можна не боятися обпектися і впустити пристрій.
  5. Антипригарний піддон. Якщо яйцеварка має опцію приготування омлету, в такому піддоні можна легко приготувати сосиски, омлет або овочі, щоб вони не пригоріли.
  6. Захист від перегріву. Вбереже ваш пристрій від незворотних поломок, викликаних нагріванням внутрішніх деталей.
  7. Відсік для кабелю. Збереже простір на кухні, коли прилад не працює.

Кращі яйцеварки: ТОП-5 моделей 2021

Пропонуємо вашій увазі список найпопулярніших приладів для варіння яєць за відгуками покупців.

STEBA EK 5

Прилад може приготувати до восьми варених яєць за раз, має потужність в 400 Вт і функцію автоматичного вимкнення. З додаткових режимів:

  • вимикання при нестачі води;
  • ручки, які не піддаються нагріванню.

Управління механічне з регулюванням ступеня приготування. У комплекті має форму для приготування без шкаралупи, де можна приготувати омлет, відварити сосиски або овочі. Прозора кришка дозволяє стежити за приготуванням і гармонійно виглядає в поєднанні з металевим корпусом. Невеликі габаритні розміри 15х17х19 см дозволяють вписати прилад в будь-який дизайн кухні. Пристрій також має відсік для зберігання шнура, щоб не захаращувати простір.

Яйцеварка STEBA EK 5

Яйцеварка STEBA EK 5

MESKO MS 4485

Металева яйцеварка може приготувати до трьох яєць в трьох варіаціях: м’які, середні і тверді. Має функцію автоматичного вимкнення і потужність в 350 Вт. Кришка виконана з пластика і повністю прозора. Підійде для невеликої сім’ї – ергономічна і стильна річ.

Яйцеварка MESKO MS 4485

Яйцеварка MESKO MS 4485

Rollie Egg Master

Вертикальна омлетниця потужністю 210 Вт з механічним управлінням виконана в чорному корпусі з пластику. Легка у використанні і очищенні, дозволяє приготувати омлет, шаурму, піца-рол, буріто і багато інших незвичайних страв на дерев’яній шпажці або без. Звуковий сигнал сповістить про готовність страви, а сам прилад не займе багато місця на столі через компактність розмірів і вагу в 550 грам.

Омлетниця Rollie Egg Master

Омлетниця Rollie Egg Master

ALLBEE (B3Cooker)

Оригінальний апарат має форму курочки, дуже простий у використанні – тільки налити воду і натиснути кнопку запуску. Дозволяє долити воду під час приготування і може готувати яйця-пашот. За один цикл зварить 7 яєчок, і сам вимкнеться, якщо вода повністю википить.

Яйцеварка ALLBEE (B3Cooker)

Яйцеварка ALLBEE (B3Cooker)

Supretto 5962-0001

Головна перевага – збільшене місце для продуктів. Може приготувати до 12 яєць за раз. Корпус виконаний з пластика, лотки розташовуються один над іншим. Після включення потрібно буде стежити за часом приготування і самостійно відключити прилад.

Яйцеварка Supretto 5962-0001

Яйцеварка Supretto 5962-0001

Ми познайомили вас з детальною інструкцією по вибору яйцеварок різних модифікацій і призначень. Бажаємо вам підібрати прилад, який прослужить тривалий час і буде корисним помічником вдома чи в подорожі.

Зображення взяті з джерел: pixabay.com.

Вам сподобалася стаття?

0