ru
ua
ru
ua

Як вибрати морозильну камеру

Морозильна камера – річ практична й корисна. Зелень, м’ясо, риба, овочі, фрукти, ягоди й навіть молоко чудово піддаються заморожуванню. Заморожені продукти, як відомо, зберігають практично всі вітаміни й мікроелементи, даючи змогу ласувати свіжими фруктами і ягодами круглий рік. Крім того, морозильна камера в будинку замінює цілу комору з консервацією, адже заморозити продукти набагато простіше і швидше, ніж консервувати.

Тип морозилки

Для того, щоб вибрати відповідну морозильну камеру, потрібно визначитися з головним – вибрати горизонтальну або вертикальну.

Горизонтальна морозилка (скриня) дуже містка. Мінімальний об’єм– 100 л, максимальний– більше ніж 500 л. Більшість моделей мають підвісні кошики й розділові пластини, щоб зручніше було сортувати продукти. Скриня займає більше місця, але якщо поставити її під полицями або навісною шафою, то корисна площа збережеться.

Вертикальні морозильні камери більш поширені. Вони зручні, якщо ви збираєтеся морозити багато різних продуктів. У висувних контейнерах можна групувати продукти за категоріями. Такі морозилки зазвичай мають від трьох до п’яти ящиків, досить об’ємних, щоб заморожувати габаритні продукти.

Продукти в морозилці

Енергоефективність

Друге, на що потрібно звернути увагу під час вибору морозилки– клас енергоефективності. Раніше клас А вважався найбільш економним, але останнім часом морозилки й холодильники набагато просунулися у сфері економії електрики. Клас А +++  –  найбільш енергоефективний. Камери класу А++ і А+ споживають більшу кількість енергії. Є морозилки класів В і С– вони хоч і дешевші під час покупки, але дорожчі в експлуатації.

Вам може бути цікаво

Як вибрати холодильник

Тип розморожування

Важлива деталь під час вибору камери– тип розморожування. Він може бути No Frost або ручний. Технологія No Frost, завдяки циркуляції повітря, рівномірно охолоджує заготовки, не даючи їм змогу обрости інеєм і перетворитися на суцільний ком. Випарник, встановлений у таких морозилках, видаляє зайву вологу, так що «шуба» на стінках камери утворюватися не буде.

Але не думайте, що таку морозильну камеру вам не потрібно буде розморожувати ніколи. Виробники рекомендують мити стінки камери один раз на рік – щоб не накопичувалися хвороботворні мікроби.

Також є один важливий нюанс. Продукти під час заморожування обов’язково потрібно складати в поліетиленові пакети або накривати плівкою, оскільки циркуляція повітря може їх підсушити.

Ручне розморожування передбачає, що власники будуть розморожувати морозильну камеру не менше ніж раз на рік. Чим сухіші продукти будуть закладатися в морозилку, тим менше льоду буде намерзати.

Керування

Керування морозильною камерою може бути механічним, електромеханічним і електронним.

Механічний тип керування– найпростіший і найнадійніший. Тут за допомогою поворотного перемикача можна вибрати один із рівнів заморожування.

Електромеханічне керування здійснюється за допомогою ручки термостата. Можна регулювати лише ступінь охолодження.

Морозилки з електронним типом керування здебільшого мають дисплей. Органи керування такою морозилкою розташовані на окремій панелі з кнопками, за допомогою яких можна встановлювати потрібну температуру, вмикати/вимикати вентилятор у камері і встановлювати захист від дітей. Також на дисплеї можуть розташовуватися кольорові індикатори, що відображають режим роботи.

Управління морозильної камери

Клас камери

Морозильні камери також відрізняються за класом заморожування, який часто позначається сніжинками (*– -6 °С, **– -12 °С, ***– -18 °С, ****– -24 °С. Від ступеня заморожування залежить термін придатності продуктів. Наприклад, за -6 °С білкова їжа має зберігатися не довше місяця, а ось за -24 °С термін зберігання коливається від шести до дванадцяти місяців, залежно від складу продуктів. Щоб не ламати голову, покупець завжди зможе підглянути в пам’ятку до техпаспорту морозилки– там детально описано, що і як довго можна зберігати.

Також під час покупки морозильної камери треба звернути увагу на її кліматичний клас:

  • SN (субнормальний): 10-32 ° C
  • N (нормальний): 16-32 °C
  • ST (субтропічний): 18-38 °C
  • T (тропічний): 18-43 °C

Морозилка певного кліматичного класу буде працювати належним чином у приміщенні, де температура не нижча й не вища за зазначені показники. Для українського ринку характерний клас N і SN. Але все частіше можна натрапити на моделі класу SN-T і SN-ST. Це розумно, якщо враховувати підвищення літньої температури в останні роки.

Додаткові функції

Зручно, якщо морозильна камера буде обладнана деякими додатковими функціями. Сигнал відчинених дверцят не дасть вам змогу залишити морозилку незакритою. Вугільні фільтри поліпшать якість очищення повітря. Режим «суперзаморожування» знижує температуру до -32 °C. Але пам’ятайте, що компресор у такому режимі працює безперервно, тому не варто встановлювати «суперзаморожування» більш ніж на добу. Добре, якщо ви придбаєте спеціальні контейнери для зберігання продуктів– це зручно і практично.

Що стосується дизайну, то сучасні морозилки впишуться в будь-який стиль. Наприклад, морозильні камери фірми Atlant мають широку колірну палітру– від сріблястого до червоного і від бежевого до темно-сірого.

І ще одна рекомендація: користуючись морозильною камерою, не лінуйтеся підписувати вміст пакетів і лотків. Буде чудово, якщо буде вказана ще й дата заморозки. Під час заморожування продукти часто втрачають свої початкові обриси, і дізнатися продукт іноді буває важко.

Вам сподобалася стаття?

0