Домашній попкорн – чи можна приготувати ласощі, як у кінотеатрі, самостійно? Можна, можливо! Це легко зробити навіть без спеціального автомата! Читайте далі і ви дізнаєтеся всі тонкощі “кукурудзяної” справи. Розповідаємо, який посуд, кухонна техніка і сорт зерна підходять для приготування улюбленої страви кіноманів.
Попкорн у домашніх умовах: рецепти і нюанси приготування
Рецептів домашньої повітряної кукурудзи багато:
- карамелізована з наповнювачами;
- солона зі спеціями і сиром;
- дієтична (для прихильників правильного харчування).
Щоб приготувати смачний снек не потрібно бути шеф-кухарем. З цим впорається і новачок у кулінарії. Але один секрет вам треба знати – звичайна кукурудза не підходить. Вам потрібен особливий сорт маїс. Саме маїсові зернятка при високій температурі вибухають. Чому це відбувається?
Стародавні індіанці, які подарували світу маїс, вважали, що всередині зерен живе дух. Приголомшливими ударами він обурюється, що його потривожили. Але це тільки стара легенда – злак містить багато води, яка при нагріванні розширюється і гучно розриває тверду оболонку. Виходять хрусткі ласощі химерної форми.
Різноманітність смаків готових чудо-зерен дивує: солодкі, солоні, гострі, пряні, дієтичні. Але в будь-якому випадку дуже смачні.
Не варто засмучуватися, якщо ви забули купити готові снеки. Просто потрібно знати, як зробити попкорн удома так, щоб він нічим не відрізнявся від магазинного попкорну.
Вам може бути цікаво
Кухонні аксесуари для попкорну
Традиційно маїсова кукурудза готується в спеціальному автоматі, який винайшли у 1885 році в Чикаго. За принципом роботи автомат схожий на фен: нагрітий тен обдувається вентилятором. Гаряче повітря дме на сухі зерна, після чого вони розриваються.
А як можна повторити процес у домашніх умовах?
Попкорн легко готується:
- у мікрохвильовці;
- на сковорідці,
- у каструлі;
- у духовці;
- у мультиварці.
Стародавні жителі Америки смажили зерна маїсу на гарячому камені. Погодьтеся, з кухонними аксесуарами нам пощастило набагато більше, ніж племенам індіанців.
Солоний домашній попкорн у мікрохвильовці
Якщо у вас вдома є мікрохвильовка, то приготування зерняток займе всього 4 хвилини. Для швидкого домашнього рецепта вам буде потрібно: кукурудза, вершкове масло або рафінована рослинна олія, сіль, глибока миска.
У спеціальну миску для мікрохвильовки налийте розтоплене вершкове масло або рослинну олію. Насипте трохи зерен: вони повинні покривати дно посуду. За один раз у мікрохвильовці можна приготувати зовсім небагато. Але так кожне зернятко рівномірно прогріється і точно розірветься.
Додайте сіль за смаком і ретельно перемішайте, щоб майбутній попкорн повністю просолився. Накрийте миску кришкою і ввімкніть мікрохвильовку. Якщо за кілька хвилин почуєте характерні хлопки, значить ви все зробили правильно – кукурудза вибухає. Після сигналу дістаньте готову страву.
Солоний домашній попкорн можна додатково урізноманітнити спеціями. Для цього використовуйте перець, сушені трави, карі. Особливо смачно з меленою копченою паприкою чилі. Спеції можна додавати як на початковому етапі приготування, так і посипати ними ще гарячий попкорн.
До речі, солону повітряну кукурудзу почали готувати в Америці в період Великої Депресії. Цукор був справжнім дефіцитом і коштував дорого. Завзяті бізнесмени вирішили замінити звичний солодкий перекус на солоний. І не прогадали – покупці оцінили і полюбили новинку.
Вам може бути цікаво
Готуємо попкорн вдома: сковорода або каструля?
Наявність мікрохвильовки значно спрощує приготування снеків. Але не турбуйтеся, якщо такої техніки у вас немає. Розглянемо процес приготування карамельної повітряної кукурудзи за допомогою каструлі. Кулінарний процес займе на 20 хвилин більше часу, але результат здивує. Особливо якщо йти за нашим покроковим рецептом.
Найкраще для приготування попкорну підійде сковорода з високими бортиками. Бабусина чавунна пательня буде доречною. Можна використовувати і сучасні сковорідки – вибирайте моделі з товстим дном.
Влийте на сковороду 50 г масла – зерна не повинні плавати. Зачекайте поки масло розігріється і засипайте майбутній попкорн на дно сковорідки в один шар. Накрийте посуд кришкою і почекайте 4 хвилини. Слідкуйте за цікавим процесом вибуху маїсу через прозоре скло. Періодично струшуйте сковороду, інакше попкорн пригорить.
У такий самий спосіб попкорн готується і в каструлі.
Як приготувати попкорн з карамеллю вдома
Ароматна карамель, яка приємно хрумтить у роті. Чи можна її приготувати самостійно? З нашим рецептом це завдання під силу кожному. Вам буде потрібно:
- готовий попкорн – 5 л;
- цукор – 4 склянки;
- масло вершкове – 200 г;
- вода – 1.5 л;
- ванільний цукор – 25 г.
У каструлі з товстим дном розтопіть масло, додайте звичайний і ванільний цукор. Доведіть масу до повного розчинення цукру і тонкою цівкою влийте воду. Варіть карамель 5 хвилин, постійно помішуючи силіконовою лопаткою.
Готовий попкорн викладіть на силіконовий килимок або пергаментний папір одним рівним шаром. Так кульки не злипнуться між собою. Полийте гарячою карамеллю, перемішайте і полийте вдруге. Карамель застигає швидко – вже за 10 хвилин ви будете насолоджуватися хрустким смаколиком, який приготували самостійно.
Експериментуйте зі смаками: замість білого цукру використовуйте ароматний коричневий. А якщо додасте в киплячу карамель 3-4 г харчової морської солі, то отримаєте пікантний солоно-солодкий смак.
Урізноманітнити смак допоможуть тертий шоколад, кориця, какао, кокосова стружка. Дітям такі смаки обов’язково сподобаються.
До речі, попкорну за цим рецептом вистачить на компанію з 5 осіб. Сміливо запрошуйте на домашній кіносеанс друзів – у вас буде чим пригостити і здивувати.
Дієтичний попкорн у духовці
Зробити попкорн у домашніх умовах допоможе духовка (газова або електрична). При цьому способі приготування снеки виходять більш дієтичними. Не смажте зернятка в калорійному маслі, а прогрівайте їх при високій температурі. Духовка з конвекцією значно спрощує процес, адже вентилятор рівномірно обдуває кукурудзу з усіх боків. Значить усі зерна розкриються.
Вам може бути цікаво
Для приготування в духовці вам знадобитися паперовий пакет розміром А4 з пекарського пергаменту, 200 г зерен і 50 г рослинної олії. Перемішайте в глибокій мисці злаки з маслом і засипте в пакет. Пакет закрийте і покладіть на деко у прогріту до 220-240 С духовку, зменшіть температуру до 200 С. Після 30 хвилин можете сміливо відкривати духовку – ваш дієтичний попкорн готовий.
Приготовлені у такий спосіб 100 г повітряної кукурудзи мають усього 375 ккал. У порівнянні з калорійністю 100 г білого хліба (493 ккал) це більш дієтичний продукт.
Вам може бути цікаво
Мультиварка для попкорну: чому варто спробувати
Якщо приготування попкорну вдома на сковороді – солодкого або солоного, у мікрохвильовці або духовці здається вам складним процесом, використайте мультиварку.
Пропонуємо приготувати в мультиварці пікантні сирні кульки. Процес підготовки кукурудзяних зерен не відрізняється від попередніх рецептів: перемішайте сухий маїс із невеликою кількістю масла. Засипте суміш у чашу мультиварки і виберіть режим “Суп” (час приготування 25 хвилин). Але не відходьте з кухні – як тільки “вибухові” звуки в мультиварці стихнуть, вимкніть пристрій. Попкорн готується дуже швидко, тому може пригоріти.
Готовий гарячий попкорн полийте розтопленим вершковим маслом і посипте дрібно натертим сиром. Найкраще для цього підходять сорти чеддер і пармезан. Перемішайте і подавайте у глибокому посуді.
Як приготувати попкорн вдома вирішувати тільки вам. Кожен спосіб і рецепт хороший по-своєму. Впевнені, що наша добірка рецептів і практичних кулінарних порад допоможе легко приготувати хрусткий перекус. Створюйте атмосферу кінотеатру і смачного релаксу там, де вам зручно найбільше.
Зображення взяте з джерел: unsplash.com, pixabay.com