Кінець весни і початок літа – сезон свіжих ароматних трав і привід приготувати корисний ситний пиріг із кисломолочним сиром і зеленню. Пропонуємо вам 6 покрокових рецептів пирогів і розповімо, як поєднують різні трави і зелень у національних кухнях світу.
Рецепти пирога із зеленню
Зелені рослини і трави є повноцінним джерелом вітамінів, мікроелементів, необхідних для підтримки сил і здоров’я людини після тривалого холоду. До того ж, вони низькокалорійні, а приготувавши випічку із мінімальним вмістом олії можна здорово підготувати себе до настання літнього сезону, не залишаючись при цьому голодним.
ТОП-5 найкориснішої зелені:
- Базилік.
- Петрушка.
- Кріп.
- Щавель.
- Селера.
Вам може бути цікаво
Заливний пиріг із сиром кисломолочним і зеленню
Інгредієнти
- 150 г борошна;
- 250 мл сметани 15% жирності;
- 3 яйця;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 0, 5 ч. л. солі.
Для начинки:
- 150 г зелені цибулі;
- 250 г сиру кисломолочного 9%;
- пучок кропу;
- 30 г вершкового масла;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Зелену цибулю наріжте на тоненькі кільця, складіть у миску. Додайте топлене на водяній бані вершкове масло.
- Внесіть кріп, кисломолочний сир, трохи солі й перцю. Перемішайте і спробуйте.
- Просійте через сито борошно в окрему миску. Додайте сіль і розпушувач, добре перемішайте.
- Унесіть в борошно яйця, сметану.
- Збийте занурювальним міксером. Тісто має вийти за консистенцією як на оладки.
- Увімкніть духовку і розігрійте її до 180 градусів.
- Вам знадобиться форма для запікання діаметром 24 сантиметри, попередньо змазана маслом і присипана борошном. Зайве борошно струсіть над мийкою.
- Залийте половину рідкої суміші, викладіть на неї начинку і розрівняйте ложкою. Не придавлюйте сильно. Зверху налийте залишками суміші.
- Випікайте за температури180 градусів близько години. Готовність перевірте зубочисткою або дерев’яною паличкою.
- На 10-15 хвилин залиште охолодитися, потім викладіть на дерев’яну дошку і поріжте на шматочки.
Вам може бути цікаво
Осетинський пиріг із сиром і зеленню
Батьківщиною тонких пирогів служать землі сучасної Республіки Осетії-Аланії ще з тих часів, коли їх населяли алани, скіфи і сармати. Існує більше 12 видів пирогів, які відрізняються начинкою і бувають з м’ясом, квасолею, черемшею, капустою, картоплею, гарбузом, грибами і черешнею.
Із давніх часів збереглася традиція на сімейні свята подавати «три пироги», кожен з яких символізує Сонце, Воду і Землю.
Головний принцип приготування осетинських пирогів: тісто і начинка повинні бути однакової ваги, або начинки може бути навіть більше, ніж основи.
Інгредієнти
- 500 г борошна вищого гатунку;
- 400 мл теплої води;
- 7 г сухих дріжджів;
- 1 ч. л. цукру;
- щіпка солі;
- 50-60 мл рослинної олії.
Для начинки:
- пучок бурякового листя;
- пучок кропу і цибулі;
- 300 грам твердого сиру;
- 200 грам сиру кисломолочного.
Спосіб приготування:
- Кількість води завжди залежить від стану борошна і її може знадобитися трохи більше або менше вказаної в рецепті.
- Налийте склянку теплої води в піалу, розчиніть у ній дріжджі й цукор. Перемішайте і залиште на 15-20 хвилин при кімнатній температурі, щоб дріжджі прокинулися.
- Просійте борошно через сито в глибоку миску, внесіть сіль і дріжджову суміш. Починайте замішувати тісто, у разі необхідності додавайте воду, що залишилася. Продовжуйте заміс, поки все борошно не вбере рідину.
- Коли тісто ще липне до рук – поступово внесіть рослинну олію. Чим довше ви будете замішувати, тим смачніше вийде тісто. Олії може знадобитися не повна кількість: як тільки тісто почне зчищатися зі стінок посуду – перестаньте її вводити, але продовжуйте замішувати.
- Не зайвим буде кілька разів відбити тісто: візьміть його в долоню і різко поверніть назад у посудину. Так воно додатково насититься киснем і стане ще пишніше. В результаті готове тісто виходить м’яке, плинне і перестає липнути до рук.
- Накрийте харчовою плівкою, потім кришкою і закутайте у ковдру. Поставте у тепле місце на 2-3 години, щоб тісто піднялося.
- Після зазначеного часу розімніть тісто і дайте йому повторно піднятися. Знову накрийте плівкою, потім кришкою і залиште на 1-2 години.
- Із зазначених інгредієнтів виходить приблизно 900 грам сирого тіста. Розділіть його на три частини по 300 грам.
- Гарненько промийте зелень під краном, наріжте дрібно.
- На великій терці натріть твердий сир.
- Змішайте в окремій глибокій ємності зелень із сиром і листям, перемішайте. Скачайте три однакових клубочки.
- Починайте формувати пироги. Розімніть корж руками до плоского кола, вистеліть його начинкою. Загорніть краї коржика до центру, трохи відтягуючи їх. З’єднайте краї і примніть опукле місце, розрівнюючи пиріг. Розпластайте готовий кругляш разом із начинкою, трохи присипте борошном і відправте на змащене маслом деко. Після укладання розрівняйте всі краї по периметру дека і зробіть пальцем у центрі пирога дірочку. Вона не дозволить випічці роздутися під час запікання.
- Прогрійте духовку на максимальну температуру (240 градусів). Випікайте 10-15 хвилин до готовності.
- Поки пиріг гарячий – змастіть його шматочком вершкового масла.
Вам може бути цікаво
Вірменський пиріг із зеленню
Тісто для таких пирогів повинно бути прісним і бездріжджовим, тому в його складі тільки вода і борошно. Але ви можете на свій розсуд додати трохи цукру і солі. Тісто виходить дуже щільним і вимішувати його потрібно тривалий час, тому краще використовувати планетарний міксер або тістоміс. А в складі начинки ви можете взяти будь-яку кількість зелені, якщо не любите смак деяких трав – просто не використовуйте їх.
Традиційну страву вірменської кухні називають Женгялов-хац і готують його з використанням від 17 до 22 видів зелені. Важливо також зберігати баланс зелені із прісним і насиченим смаком, тому кропиви, шпинату, салатного листя і бурякової гички має бути більше, ніж кіндзміндзюка (гірської кінзи), зеленої цибулі, петрушки і кропу. Зовсім трохи додають щавлю і кульбаби, які мають вельми яскравий смак.
Інгредієнти
- 3 склянки пшеничного борошна;
- 1 склянка теплої води;
- 2 ч. л. солі – на ваш розсуд;
- 1 ст. л. цукру – на ваш розсуд;
- кріп;
- базилік;
- листя салату;
- листя кульбаби;
- петрушка;
- кінза;
- кислий щавель;
- кінський щавель;
- кропива;
- гусяча травичка (горець пташиний);
- шпинат;
- зелена цибуля;
- зелений часник;
- зелений естрагон;
- бурячиння.
Спосіб приготування:
- Просійте три склянки борошна в миску, використовуючи сито. З’єднайте з водою в чаші кухонного міксера і запустіть апарат. Як тільки міксер почне очищати тістом боки чаші – можна його вимикати.
- Посипте стільницю борошном і кілька хвилин неспішно вимішайте тісто руками. Потім відбийте його, різко опускаючи на стіл. Коли суміш перестане прилипати до рук і стане м’якшою – скачайте колобок, покладіть в миску і накрийте харчовою плівкою. Залиште заготовку на кілька годин або навіть на ніч.
- У бурякової гички видаліть грубу частину, залиште лише м’які листочки. Всю зелень дрібно порубайте.
- Засипте дрібно посічену зелень у миску і гарненько помніть руками.
- Дістаньте тісто з-під плівки, розділіть на невеликі грудочки, розміром із тенісну кульку. Розімніть і скрутіть у колобки. Накрийте рушником.
- Унесіть на робочу поверхню трохи борошна і розрівняйте один колобок у рівний диск за допомогою качалки.
- У центр диска покладіть хорошу кульку зелені розміром з ту саму тенісну кульку.
- Можна додати трохи солі й перцю на ваш розсуд. Зберіть тісто, наче готуєте вареники. Переконайтеся, щоб шов вийшов повненьким, переверніть пиріг і розпластайте його долонею, роблячи корж якомога тоншим. Зелень повинна просвічуватися, а товщина тіста повинна бути як на лаваш. Якщо всередині зібралося багато повітря – зробіть невелику дірочку, випустіть повітря і заліпіть назад.
- Виконайте те саме з рештою колобків. Якщо у вас залишиться зайва зелень – її можна заморозити або використати в суп, омлет чи салат. Зайве тісто можна пустити на лаваші або також заморозити.
- Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям або гриль-панель, бажано використовувати масло тільки для змазування покриття перед першим приготуванням і смажити на сухій поверхні. Відправте корж на підігріту панель і смажте при повільному нагріванні до утворення світло-золотистої скоринки.
- Готовий пиріг розріжте навпіл, унесіть всередину шматочок вершкового масла і почекайте, поки він розтечеться і змішається з начинкою. Їжте в теплому або охолодженому вигляді.
Вам може бути цікаво
Турецький пиріг із сиром і зеленню
Турецький пиріг готується на основі тонких листів – юфки. І в його рецепті головне не склад, а техніка приготування. Ще ці тонкі листи називають «паперовий хліб» – їх використовують як основу для різноманітної солоної і солодкої випічки.
Інгредієнти
- 3 склянки борошна;
- щіпка солі;
- 1-1,5 склянки води.
Для начинки:
- 4-5 листів юфки (рецепт нижче);
- 300 г кисломолочного сиру або бринзи;
- куряче яйце;
- 200 г білого йогурту;
- 100 г 30% вершків;
- вершкове масло.
Спосіб приготування:
- Змішайте борошно із сіллю у великій мисці. Потроху влийте третину води, перемішайте. Як кажуть у Туреччині, – тісто має вийте м’яке, як мочка вуха. Додайте ще стільки води, щоб тісто залишалося м’яким, але не розпливалося.
- Залиште настоятися півгодини.
- Викладіть тісто на посипаний борошном стіл. Сформуйте рівну довгу ковбаску і наріжте ножем на рівні кульки розміром із велике яйце. Зверніть кульки клубочком і відсуньте вбік відпочивати. У вас повинно вийти 5 кульок.
- Покладіть одну кульку тіста в центр робочої області, посипаної борошном. Розімніть руками і починайте розгортати кульку качалкою: рівномірно і якомога тонше.
- Щоб зробити тісто ще більш тонким – посипте його зверху борошном і намотайте на качалку, розкачайте і розгорніть назад. Поступово юфка ставатиме все тоншою і тоншою. Періодично посипайте борошном з обох боків, щоб пласт не прилипав до столу.
- Коли юфка стала максимально тонкою – пересипте її борошном і скрутіть конвертиком. Розкачайте так решту кульок.
- Можна приступити до начинки. Розподіліть кисломолочний сир рівномірно за кількістю юфок. Розгорніть перший лист юфки, посипте його сиром і розімніть по всій площі. Згорніть лист у тоненьку трубочку. Виконайте цей крок з усіма листами.
- Круглу форму для запікання вистеліть пергаментним папером і змастіть маслом. Покладіть першу юфку по зовнішньому краю форми, наступні викладайте по формі равлика.
- Приготуйте заливку для пирога з йогурту, вершків і яйця. Перемішайте компоненти до однорідного стану і залийте пиріг. Заповніть всі порожнечі й створіть рівномірне покриття.
- Прогрійте духовку до 180 градусів і помістіть у неї пиріг до утворення золотистої скоринки. Це займе приблизно півгодини.
- Дістаньте із духовки і дайте охолонути. Потім поріжте на шматочки.
Вам може бути цікаво
Лінивий пиріг із зеленню
Для його приготування вам знадобиться всього 10 хвилин плюс час на випічку. Пиріг виходить дуже смачний і ароматний.
Інгредієнти
- 3 курячих яйця;
- 300 г сметани;
- 120 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- щіпка солі.
Для начинки:
- 200 г зеленої цибулі;
- 4 яйця;
- 1 ст. л. сметани;
- сіль і перець.
Спосіб приготування:
- Тонко наріжте цибулю і перекладіть в глибоку миску.
- Відваріть круто яйця не більше 8 хвилин після закипання, щоб зберегти колір жовтка.
- Охолоджені яйця наріжте кубиками. Додайте до цибулі разом із сіллю і перцем. Унесіть сметану і перемішайте.
- Для тіста розбийте у піалу три яйця, сметану, посоліть і перемішайте блендером 20-30 секунд.
- Борошно з’єднайте із розпушувачем, просійте через сито і додайте до рідкого тіста.
- Форму для запікання на 24 сантиметри змастіть маслом, вилийте половину тіста, розрівняйте і викладіть начинку.
- Завершіть також рідким тістом, ховаючи всю начинку.
- Готуйте у розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин.
Вам може бути цікаво
Пиріг із лаваша з кисломолочним сиром і зеленню
Якщо ви любитель кисломолочного сиру та сулугуні – вам точно сподобається цей сирний пиріг із лаваша.
Інгредієнти
- 200 г лаваша;
- 3 яйця;
- 150 мл молока;
- 100 г сиру кисломолочного;
- 150-200 г сиру сулугуні;
- зелень петрушки, шпинату і цибулі.
Спосіб приготування:
- Розбийте в миску три яйця, додайте до них сіль, кисломолочний сир і молоко. Перемішайте вінчиком.
- Уведіть натертий на крупній терці сулугуні. Трохи сиру залиште на шапочку.
- Дрібно порубайте зелень і додайте до інших компонентів.
- Використовуйте квадратну або прямокутну форму для запікання. Розріжте лаваш кухонними ножицями по периметру форми.
- Перший шматочок лаваша викладіть на дно форми, налийте кілька ложок начинки і розрівняйте до самих країв.
- Зверху покладіть наступний листочок, трохи притисніть. І знову начинку. Проробіть так з усіма листами.
- Останній шар завершіть тертим сиром.
- Поставте пиріг у розігріту до 200 градусів духовку і випікайте 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підійти і покритися сирною скоринкою.
- Остудіть і перекладіть на тарілку.
Нехай свіжа зелень принесе максимум користі для вашого організму, а смачні й ситні пироги полюбляться всім домашнім!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.