Чи помічали ви, що на природі приготовані за власним рецептом овочі-гриль часто розходяться швидше за шашлик? В цьому немає нічого дивного: вони втамовують голод, не надаючи важкості. До того ж, зберігають вітаміни всередині й готуються без зайвого жиру.
Ну а якщо ви поки не готові експериментувати, ми розповімо, як замаринувати і приготувати смачний овочевий гарнір на грилі та іншими способами: на пікніку, в духовці або в мультиварці.
Користь такого методу приготування:
- Овочі готуються при сильному нагріванні, який швидко створює хрустку скоринку і не дає витекти ароматного соку.
- Разом з соком всередині продуктів залишаються всі корисні мікроелементи, вітаміни і мінерали.
- Для підсмажування не потрібно використовувати багато жиру – ніякого поганого холестерину і зайвих калорій.
Як замаринувати овочі для гриля
Насамперед потрібно помити і порізати продукти. Для гриля використовують такі овочі:
- кабачок;
- баклажан;
- болгарський перчик;
- печериці;
- часник;
- цибулю;
- помідори;
- картоплю;
- батат;
- білокачанну і кольорову капусту;
- молоду кукурудзу;
- спаржу.
Смаження на грилі передбачає нарізку продуктів великими шматочками, бажано однакового розміру. Так їх простіше перевертати і менше шансів пошкодити.
Кабачки і баклажани нарізають товстими кільцями по 1-1,5 сантиметра. Гриби можна маринувати цілими, а якщо дуже великі – краще розрізати їх навпіл. Головки цибулі ділять на 3-4 середніх кільця.
Болгарський перчик беріть різних кольорів. У нього потрібно зрізати шапочку і носик, вийняти серцевину, а потім порізати на пластинки зручної довжини. Багато хто не враховує, що потрібно обрізати перчик по краях разом з білим прошарком. Так він рівно ляже на решітку і не буде обгорати.
Томати краще брати щільні і не зовсім зрілі, на зразок слив, тоді їх достатньо порізати навпіл. У такому вигляді вони краще збережуть свою форму в процесі термічної обробки.
Окремим методом готується картопля на грилі. Її спочатку чистять і відварюють. Як варіант – можна запекти в духовці або загорнути в фольгу і покласти в гаряче вугілля на багатті.
Такі продукти, як капуста і спаржа, краще обернути в фольгу, щоб вони не підгоріли раніше, ніж приготуються.
У випадку, якщо ви вирішили приготувати цілі овочі-гриль, маринувати їх не потрібно. Досить добре промити і поставити пектися з шкіркою.
Коли ви вирішили підсмажити овочі на грилі, найголовніше – приготувати хороший маринад. Овочі вберуть весь аромат заправки, а відтак їх смак стане набагато багатшим. Способів приготування маринаду для овочів існує багато, і деякі з них народжуються безпосередньо на природі. Який би рецепт ви не вибрали, краще залишити його попрацювати мінімум на півгодини, час від часу перемішуючи і піднімаючи з дна осілі спеції.
Базовий маринад складається з невеликої кількості олії, підсолоджувача, оцту і суміші сухих спецій. Всі компоненти, крім оцту, беруться в рівній пропорції:
- мед;
- рослинна олія;
- соєвий соус;
- 0,5 частини оцту.
Для гостроти можна додати свіжомеленого чорного або червоного перцю.
Овочі на грилі: калорійність
Овочі-гриль мають низьку калорійність: від 41 ккал і вище, залежно від рецепту.
Розглянемо на прикладі рецепта з використанням олії.
Інгредієнти на 5 порцій:
- 150 г кабачка;
- 150 г баклажана;
- 200 г томатів;
- 100 г цибулі;
- 200 г болгарського перцю;
- 150 г печериць;
- 20 г рослинної олії.
Харчова цінність страви на 100 грам наведена в таблиці:
Харчова цінність, ккал | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | |
45,3 | 1,5 | 5 | 4,6 | |
Співвідношення калорій,% | 100 | 17 | 3 | 80 |
Вам може бути цікаво
ТОП-8 рецептів овочів гриль
На мангалі
Для приготування овочів-гриль на природі не існує особливих правил – ви можете готувати будь-які продукти, будь-якої нарізки або навіть залишити їх цілими. Наприклад, запечений цілим баклажан, якщо його остудити і спустити шкірку, стане прекрасним доповненням до ситним м’ясних страв. Розітріть його виделкою або поріжте дрібними кубиками, змішайте з сухими спеціями і посоліть – швидкий овочевий паштет готовий!
Вам знадобиться:
- три види перцю: червоний, жовтий і зелений;
- баклажанчики;
- цукіні;
- 10 печериць;
- цибулина;
- головка часнику.
Для маринаду:
- морська сіль;
- мелений чорний перець;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. бальзамічного оцту;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- 2-3 зубчики часнику;
- чебрець.
Спосіб приготування:
- На природі буде зручно маринувати в пакетах – так легше перемішувати і перевозити продукти. Візьміть два целофанові пакети і складіть один в інший.
- Підготуйте мангал – повинні залишитися тліючі жарини, а не відкритий вогонь.
- Помийте і очистіть підготовлені продукти. Цукіні і баклажани від шкірки очищати не потрібно, поріжте їх кільцями по 1 сантиметру.
- Зубчики часнику для соусу наріжте якомога дрібніше. Засипте все в пакет, додайте приправи. Залийте олією, соєвим соусом і оцтом.
- Загорніть пакет і потрясіть, щоб перемішати компоненти.
- Головку цибулі розділіть на 4 кружечка і покладіть зверху пакета, щоб вона не роз’єдналася.
- Залиште маринуватися на 40-60 хвилин.
- Вміст пакету відправте на тарілку.
- У головки часнику відріжте носик.
- Розподіліть овочі по решітці для гриля близько один до одного, але залишаючи невеликий проміжок. Перчики смажаться швидше, тому їх потрібно частіше перевертати і раніше знімати. На цьому етапі зручно використовувати кухонні щипці, щоб не обпектися.
- Готовність визначте по рівномірному ґратчастому візерунку і м’якості овочів-гриль. Для цього проткніть кожен вид ножем або виделкою.
- Подавайте теплими.
Вам може бути цікаво
На грилі
Розповімо вам, як приготувати смажену цукрову кукурудзу на грилі, яка так подобається дітям.
Спосіб приготування:
- Для початку її потрібно з усіх боків змастити топленим вершковим маслом за допомогою кулинарної кисті.
- Для приготування кукурудзи потрібен метод 50/50: коли з одного боку є вугілля, а з іншого боку його немає.
- Покладіть качани на ту сторону, де висока температура – вона повинна бути в межах 170-230 градусів.
- Накрийте гриль кришкою і обсмажуйте приблизно по 1 хвилині з кожної сторони.
- Якщо температура всередині котла занадто висока, потрібно трохи прикрутити заслінки. Бажано домогтися кондиції, коли зернята добре підрум’янились, але ще не стали дуже темними.
- Зазвичай достатньо перевернути кочанчики 4-5 разів, щоб кукурудза повністю просмажилася.
- Перемістіть в зону непрямого тепла, щоб вона дійшла. Їй вистачить 7 хвилин під закритою кришкою.
- Зніміть і подавайте до столу.
Вам може бути цікаво
На електричному грилі
Електрогриль вмістив в собі всі корисні якості приготування на відкритому вогні: смаження без жиру і одночасне швидке приготування кількох страв. При цьому моделі закритого типу виключають появу запаху, що особливо цінно для використання в квартирах. Крім безпосередньо підсмажування, на електрогрилі можна:
- тушкувати;
- розігрівати;
- розморожувати;
- запікати.
Вам знадобиться:
- спаржа;
- ріпчаста цибулина;
- помідори;
- кабачки;
- цвітна капуста.
Для маринаду:
- оливкова олія;
- соєвий соус;
- суміш прованських трав;
- копчена паприка;
- яблучний оцет – зовсім небагато.
Спосіб приготування:
- Розділіть цвітну капусту на невеликі суцвіття.
- Помідори і цибулю – навпіл.
- Кабачки – на колечка однакового розміру.
- Змішайте компоненти для заправки у великій мисці, внесіть капусту, помідори, цибуля, кабачки і спаржу.
- Залиште на півгодини.
- Розігрійте електрогриль 2-3 хвилини.
- Відправте на решітку електрогриля і обсмажуйте по дві хвилини з кожного боку.
Вам може бути цікаво
На деку
Візьміть в рівних кількостях:
- кабачок;
- баклажанчики;
- червона і біла цибулина;
- солодкий перець;
- 5 великих печериць.
Для маринаду:
- рослинну олію;
- соєвий соус;
- суміш п’яти видів перцю;
- свіжий розмарин;
- кілька зубчиків часнику;
- гострий перчик чилі;
- суха приправа паприка.
Спосіб приготування:
- Кабачок і баклажани наріжте сантиметровими кільцями.
- Гриби розділіть навпіл, але не відокремлюйте ніжку від шапочки.
- У перчика видаліть серцевину і насіння, поріжте невеликими довгастими часточками.
- Томати і цибулину наріжте крупно, на 2-3 частини.
- Змішайте компоненти для заправки, часник роздушіть і дрібно покришіть ножем. Просочіть нею всі продукти.
- Для просочення буде достатньо 10-15 хвилин і можна починати приготування.
- Спочатку потрібно підсмажити овочі на сковороді без жиру – до появи красивої решіточки. Приблизно, одну-дві хвилини для кожної сторони.
- Потім викладіть продукти на деко, можна в кілька шарів, і полийте залишками маринаду.
- Поставте в духовку на 8-10 хвилин.
- Дістаньте і викладіть на сервірувальну тарілку.
Вам може бути цікаво
У духовці
Інгредієнти
- молода морквина;
- перчик;
- помідори сливка;
- часник;
- патисон;
- цибуля-порей.
Для маринаду:
- вершкове масло або гхі;
- соєвий соус;
- бальзамік;
- орегано, чебрець, розмарин, базилік, сушений часник;
- копчена паприка.
Спосіб приготування:
- Видаліть плодоніжки з патисона, томатів і перцю. Поріжте продукти будь-якої форми, але дотримуйтесь однакової товщини нарізки.
- Змішайте інгредієнти для маринаду і, поки він готує овочі для подальшого запікання, включіть духовку на 180 градусів. Можна залишити маринуватися на 20-30 хвилин – від цього страва буде тільки смачнішою.
- Покладіть компоненти на деко, ще раз перемішайте. Можете додатково трохи посолити і поперчити. Потім відправте в духовку на 15-20 хвилин. На режимі з конвекцією буде достатньо 15 хвилин. Потім включіть режим гриля на максимальну температуру на 4-5 хвилин, щоб надати аромату і скоринки.
- У процесі запікання можна 2-3 рази відкрити духовку, щоб випустити зайву вологу і не дати овочам тушкуватися. Коли вони стануть м’якими або почнуть підгоряти – можна вимикати духовку.
Вам може бути цікаво
У мультиварці
Інгредієнти
- кабачок;
- два солодких перця;
- три помідори;
- дві морквини;
- один часник;
- 2 ложки олії;
- перець і сіль.
Спосіб приготування:
- Очистіть і крупно поріжте моркву. Складіть в пакет для запікання.
- Також крупно наріжте кабачок.
- Помідори – великими часточками.
- Перчик – на дві частини.
- Складіть в пакет, посоліть і поперчіть.
- Половинку головки часнику покришіть дрібно, іншу половину – відправте в пакет цілими зубчиками.
- Додайте олію і все добре перемішайте.
- Зав’яжіть пакет і зробіть кілька проколів у верхній частині.
- Виберіть режим «Випічка», занурте пакет в ємність мультиварки і закрийте кришкою.
- Через годину перевірте готовність.
- Можна відкрити пакет за 10 хвилин до закінчення готування, щоб підсушити овочі-гриль.
Вам може бути цікаво
На сковороді
Для домашнього приготування овочів ідеально підійде сковорода-гриль. Вона підсмажить овочі не гірше, ніж на мангалі: збереже характерні смужки і корисні вітаміни всередині продуктів. Ще один плюс такого методу – його універсальність, незалежно від погоди і наявності мангала.
Візьміть будь-які сезонні продукти, гарненько промийте, поріжте на товсті шматочки і замаринуйте способом, описаним нижче, для приготування овочів на сковороді.
Олію додавати не потрібно, трохи буде в маринаді, а сама сковорода має антипригарне покриття і не потребує додавання жиру.
Інгредієнти
- 120 г баклажана;
- 240 г жовтого і червоного болгарського перцю;
- 80 г цибулі-шалот;
- 120 г печериць;
- 150 г невеликих томатів;
- 80 г цукіні;
- 20 г зеленої цибулі.
Для маринаду:
- ложка оливкової олії;
- ложка соєвого соусу;
- сушений часник;
- мелений перець;
- сіль;
- розмарин.
Спосіб приготування:
- Видаліть насіння з перчика, щоб зробити його пласким, видаливши білий прошарок. Поріжте великими часточками.
- Печериці розділіть навпіл або залиште цілими, якщо не дуже великі.
- Цукіні розріжте навпіл поперек і сформуйте однакові довгасті шматочки.
- Цибулю-шалот поділіть навпіл і наріжте часточками.
- У спаржі очистіть нижню грубу частину, але не сильно.
- У зеленої цибулі відріжте верхню частину і дрібно їх накришіть.
- Томати використовуйте цілими, але трохи зніміть ножем носик. Так вони будуть готуватися не тільки зовні, але і всередині.
- Баклажани поріжте способом пейзан – прямокутниками товщиною 9-10 міліметрів. Для цього кружальця розділіть на 4 частини.
- Замішайте компоненти для соусу і додайте дрібно покришену цибулю. Відправте в нього всі продукти і дайте постояти хоча б годину. Добре, якщо є можливість залишити для настоювання на ніч.
- Викладіть продукти на сковороду-гриль і обсмажуйте по 1,5-2 хвилини з кожного боку. Важливо контролювати температурний режим. Тримайте їх на вогні до тих пір, поки не з’являться золотисті смужки.
- Після появи скоринки перекладіть овочі-гриль в ємність. Вони продовжують готуватися і після того, як ви зняли їх з вогню.
Вам може бути цікаво
В аерогрилі
Зручний і швидкий спосіб підсмажити овочі-гриль в домашніх умовах – зробити це в аерогрилі. Ця страва може бути легкою закускою та повноцінною вечерею, а машина приготує її в 1,5 рази швидше, ніж звичайна піч.
Інгредієнти
- 100 г баклажанів;
- 100 г кабачків;
- 80 г солодкого перцю;
- 80 г вишні;
- цибуля;
- 20 мл оливкова олія;
- спеції.
Для маринаду:
- 50 г цукру;
- 200 мл води;
- сіль;
- 20 мл винного оцту.
Спосіб приготування:
- Наріжте кабачки і баклажани кружальцями. Так само наріжте цибулю.
- Очистіть солодкий перчик і розділіть на невеликі часточки.
- В окремій ємності змішайте марінадні інгредієнти. Покладіть в цю ємність баклажани на 30 хвилин.
- В іншій ємності з’єднайте олію, сіль, перець і оцет.
- Викладіть підготовлені овочі в контейнер аерогрилю шарами. Томати можна покласти навіть гілочкою, на самий верх. Залийте соусом.
- Поставте контейнер в апарат, виберіть температуру 180 градусів і час готування – 15 хвилин.
- За 5 хвилин до завершення програми переверніть овочі-гриль щипчиками і поверніть допікатися.
- Яскрава, смачна і корисна страва готова за 15 хвилин. Приємного апетиту!
Вам може бути цікаво
Приготовлені будь-яким способом овочі-гриль – смачний і швидкий перекус, який наситить на довгий час. Головне – вибирайте сезонні овочі і натуральні інгредієнти, щоб приготувати дійсно корисну страву.
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.