ru
ua
ru
ua

Овочі гриль: ТОП-8 рецептів

Чи помічали ви, що на природі приготовані за власним рецептом овочі-гриль часто розходяться швидше за шашлик? В цьому немає нічого дивного: вони втамовують голод, не надаючи важкості. До того ж, зберігають вітаміни всередині й готуються без зайвого жиру.

Ну а якщо ви поки не готові експериментувати, ми розповімо, як замаринувати і приготувати смачний овочевий гарнір на грилі та іншими способами: на пікніку, в духовці або в мультиварці.

Користь такого методу приготування:

  1. Овочі готуються при сильному нагріванні, який швидко створює хрустку скоринку і не дає витекти ароматного соку.
  2. Разом з соком всередині продуктів залишаються всі корисні мікроелементи, вітаміни і мінерали.
  3. Для підсмажування не потрібно використовувати багато жиру – ніякого поганого холестерину і зайвих калорій.

Овочі на грилі рецепти

Як замаринувати овочі для гриля

Насамперед потрібно помити і порізати продукти. Для гриля використовують такі овочі:

  • кабачок;
  • баклажан;
  • болгарський перчик;
  • печериці;
  • часник;
  • цибулю;
  • помідори;
  • картоплю;
  • батат;
  • білокачанну і кольорову капусту;
  • молоду кукурудзу;
  • спаржу.

Смаження на грилі передбачає нарізку продуктів великими шматочками, бажано однакового розміру. Так їх простіше перевертати і менше шансів пошкодити.

Кабачки і баклажани нарізають товстими кільцями по 1-1,5 сантиметра. Гриби можна маринувати цілими, а якщо дуже великі – краще розрізати їх навпіл. Головки цибулі ділять на 3-4 середніх кільця.

Болгарський перчик беріть різних кольорів. У нього потрібно зрізати шапочку і носик, вийняти серцевину, а потім порізати на пластинки зручної довжини. Багато хто не враховує, що потрібно обрізати перчик по краях разом з білим прошарком. Так він рівно ляже на решітку і не буде обгорати.

Томати краще брати щільні і не зовсім зрілі, на зразок слив, тоді їх достатньо порізати навпіл. У такому вигляді вони краще збережуть свою форму в процесі термічної обробки.

Окремим методом готується картопля на грилі. Її спочатку чистять і відварюють. Як варіант – можна запекти в духовці або загорнути в фольгу і покласти в гаряче вугілля на багатті.

Такі продукти, як капуста і спаржа, краще обернути в фольгу, щоб вони не підгоріли раніше, ніж приготуються.

У випадку, якщо ви вирішили приготувати цілі овочі-гриль, маринувати їх не потрібно. Досить добре промити і поставити пектися з шкіркою.

Коли ви вирішили підсмажити овочі на грилі, найголовніше – приготувати хороший маринад. Овочі вберуть весь аромат заправки, а відтак їх смак стане набагато багатшим. Способів приготування маринаду для овочів існує багато, і деякі з них народжуються безпосередньо на природі. Який би рецепт ви не вибрали, краще залишити його попрацювати мінімум на півгодини, час від часу перемішуючи і піднімаючи з дна осілі спеції.

Як замаринувати овочі для гриля

Базовий маринад складається з невеликої кількості олії, підсолоджувача, оцту і суміші сухих спецій. Всі компоненти, крім оцту, беруться в рівній пропорції:

Для гостроти можна додати свіжомеленого чорного або червоного перцю.

Овочі на грилі: калорійність

Овочі-гриль мають низьку калорійність: від 41 ккал і вище, залежно від рецепту.

Розглянемо на прикладі рецепта з використанням олії.

Інгредієнти на 5 порцій:

  • 150 г кабачка;
  • 150 г баклажана;
  • 200 г томатів;
  • 100 г цибулі;
  • 200 г болгарського перцю;
  • 150 г печериць;
  • 20 г рослинної олії.

Харчова цінність страви на 100 грам наведена в таблиці:

Харчова цінність, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
45,3 1,5 5 4,6
Співвідношення калорій,% 100 17 3 80

ТОП-8 рецептів овочів гриль

На мангалі

Як приготувати овочі на грилі

Для приготування овочів-гриль на природі не існує особливих правил – ви можете готувати будь-які продукти, будь-якої нарізки або навіть залишити їх цілими. Наприклад, запечений цілим баклажан, якщо його остудити і спустити шкірку, стане прекрасним доповненням до ситним м’ясних страв. Розітріть його виделкою або поріжте дрібними кубиками, змішайте з сухими спеціями і посоліть – швидкий овочевий паштет готовий!

Вам знадобиться:

  • три види перцю: червоний, жовтий і зелений;
  • баклажанчики;
  • цукіні;
  • 10 печериць;
  • цибулина;
  • головка часнику.

Для маринаду:

Спосіб приготування:

  1. На природі буде зручно маринувати в пакетах – так легше перемішувати і перевозити продукти. Візьміть два целофанові пакети і складіть один в інший.
  2. Підготуйте мангал – повинні залишитися тліючі жарини, а не відкритий вогонь.
  3. Помийте і очистіть підготовлені продукти. Цукіні і баклажани від шкірки очищати не потрібно, поріжте їх кільцями по 1 сантиметру.
  4. Зубчики часнику для соусу наріжте якомога дрібніше. Засипте все в пакет, додайте приправи. Залийте олією, соєвим соусом і оцтом.
  5. Загорніть пакет і потрясіть, щоб перемішати компоненти.
  6. Головку цибулі розділіть на 4 кружечка і покладіть зверху пакета, щоб вона не роз’єдналася.
  7. Залиште маринуватися на 40-60 хвилин.
  8. Вміст пакету відправте на тарілку.
  9. У головки часнику відріжте носик.
  10. Розподіліть овочі по решітці для гриля близько один до одного, але залишаючи невеликий проміжок. Перчики смажаться швидше, тому їх потрібно частіше перевертати і раніше знімати. На цьому етапі зручно використовувати кухонні щипці, щоб не обпектися.
  11. Готовність визначте по рівномірному ґратчастому візерунку і м’якості овочів-гриль. Для цього проткніть кожен вид ножем або виделкою.
  12. Подавайте теплими.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мангал

На грилі

Як зробити овочі гриль

Розповімо вам, як приготувати смажену цукрову кукурудзу на грилі, яка так подобається дітям.

Спосіб приготування:

  1. Для початку її потрібно з усіх боків змастити топленим вершковим маслом за допомогою кулинарної кисті.
  2. Для приготування кукурудзи потрібен метод 50/50: коли з одного боку є вугілля, а з іншого боку його немає.
  3. Покладіть качани на ту сторону, де висока температура – вона повинна бути в межах 170-230 градусів.
  4. Накрийте гриль кришкою і обсмажуйте приблизно по 1 хвилині з кожної сторони.
  5. Якщо температура всередині котла занадто висока, потрібно трохи прикрутити заслінки. Бажано домогтися кондиції, коли зернята добре підрум’янились, але ще не стали дуже темними.
  6. Зазвичай достатньо перевернути кочанчики 4-5 разів, щоб кукурудза повністю просмажилася.
  7. Перемістіть в зону непрямого тепла, щоб вона дійшла. Їй вистачить 7 хвилин під закритою кришкою.
  8. Зніміть і подавайте до столу.

Вам може бути цікаво

Як вибрати гриль для дому

На електричному грилі

Овочі на електричному грилі

Електрогриль вмістив в собі всі корисні якості приготування на відкритому вогні: смаження без жиру і одночасне швидке приготування кількох страв. При цьому моделі закритого типу виключають появу запаху, що особливо цінно для використання в квартирах. Крім безпосередньо підсмажування, на електрогрилі можна:

  • тушкувати;
  • розігрівати;
  • розморожувати;
  • запікати.

Вам знадобиться:

  • спаржа;
  • ріпчаста цибулина;
  • помідори;
  • кабачки;
  • цвітна капуста.

Для маринаду:

Спосіб приготування:

  1. Розділіть цвітну капусту на невеликі суцвіття.
  2. Помідори і цибулю – навпіл.
  3. Кабачки – на колечка однакового розміру.
  4. Змішайте компоненти для заправки у великій мисці, внесіть капусту, помідори, цибуля, кабачки і спаржу.
  5. Залиште на півгодини.
  6. Розігрійте електрогриль 2-3 хвилини.
  7. Відправте на решітку електрогриля і обсмажуйте по дві хвилини з кожного боку.

На деку

Овочі гриль в духовці на деку

Візьміть в рівних кількостях:

  • кабачок;
  • баклажанчики;
  • червона і біла цибулина;
  • солодкий перець;
  • 5 великих печериць.

Для маринаду:

Спосіб приготування:

  1. Кабачок і баклажани наріжте сантиметровими кільцями.
  2. Гриби розділіть навпіл, але не відокремлюйте ніжку від шапочки.
  3. У перчика видаліть серцевину і насіння, поріжте невеликими довгастими часточками.
  4. Томати і цибулину наріжте крупно, на 2-3 частини.
  5. Змішайте компоненти для заправки, часник роздушіть і дрібно покришіть ножем. Просочіть нею всі продукти.
  6. Для просочення буде достатньо 10-15 хвилин і можна починати приготування.
  7. Спочатку потрібно підсмажити овочі на сковороді без жиру – до появи красивої решіточки. Приблизно, одну-дві хвилини для кожної сторони.
  8. Потім викладіть продукти на деко, можна в кілька шарів, і полийте залишками маринаду.
  9. Поставте в духовку на 8-10 хвилин.
  10. Дістаньте і викладіть на сервірувальну тарілку.

Вам може бути цікаво

Як вибрати вбудовану духову шафу

У духовці

Як приготувати овочі гриль у духовці

Інгредієнти

  • молода морквина;
  • перчик;
  • помідори сливка;
  • часник;
  • патисон;
  • цибуля-порей.

Для маринаду:

Спосіб приготування:

  1. Видаліть плодоніжки з патисона, томатів і перцю. Поріжте продукти будь-якої форми, але дотримуйтесь однакової товщини нарізки.
  2. Змішайте інгредієнти для маринаду і, поки він готує овочі для подальшого запікання, включіть духовку на 180 градусів. Можна залишити маринуватися на 20-30 хвилин – від цього страва буде тільки смачнішою.
  3. Покладіть компоненти на деко, ще раз перемішайте. Можете додатково трохи посолити і поперчити. Потім відправте в духовку на 15-20 хвилин. На режимі з конвекцією буде достатньо 15 хвилин. Потім включіть режим гриля на максимальну температуру на 4-5 хвилин, щоб надати аромату і скоринки.
  4. У процесі запікання можна 2-3 рази відкрити духовку, щоб випустити зайву вологу і не дати овочам тушкуватися. Коли вони стануть м’якими або почнуть підгоряти – можна вимикати духовку.

У мультиварці

Овочі гриль у мультиварці

Інгредієнти

  • кабачок;
  • два солодких перця;
  • три помідори;
  • дві морквини;
  • один часник;
  • 2 ложки олії;
  • перець і сіль.

Спосіб приготування:

  1. Очистіть і крупно поріжте моркву. Складіть в пакет для запікання.
  2. Також крупно наріжте кабачок.
  3. Помідори – великими часточками.
  4. Перчик – на дві частини.
  5. Складіть в пакет, посоліть і поперчіть.
  6. Половинку головки часнику покришіть дрібно, іншу половину – відправте в пакет цілими зубчиками.
  7. Додайте олію і все добре перемішайте.
  8. Зав’яжіть пакет і зробіть кілька проколів у верхній частині.
  9. Виберіть режим «Випічка», занурте пакет в ємність мультиварки і закрийте кришкою.
  10. Через годину перевірте готовність.
  11. Можна відкрити пакет за 10 хвилин до закінчення готування, щоб підсушити овочі-гриль.

Вам може бути цікаво

Як вибрати мультиварку

На сковороді

Овочі на сковороді гриль

Для домашнього приготування овочів ідеально підійде сковорода-гриль. Вона підсмажить овочі не гірше, ніж на мангалі: збереже характерні смужки і корисні вітаміни всередині продуктів. Ще один плюс такого методу – його універсальність, незалежно від погоди і наявності мангала.

Візьміть будь-які сезонні продукти, гарненько промийте, поріжте на товсті шматочки і замаринуйте способом, описаним нижче, для приготування овочів на сковороді.

Олію додавати не потрібно, трохи буде в маринаді, а сама сковорода має антипригарне покриття і не потребує додавання жиру.

Інгредієнти

  • 120 г баклажана;
  • 240 г жовтого і червоного болгарського перцю;
  • 80 г цибулі-шалот;
  • 120 г печериць;
  • 150 г невеликих томатів;
  • 80 г цукіні;
  • 20 г зеленої цибулі.

Для маринаду:

  • ложка оливкової олії;
  • ложка соєвого соусу;
  • сушений часник;
  • мелений перець;
  • сіль;
  • розмарин.

Спосіб приготування:

  1. Видаліть насіння з перчика, щоб зробити його пласким, видаливши білий прошарок. Поріжте великими часточками.
  2. Печериці розділіть навпіл або залиште цілими, якщо не дуже великі.
  3. Цукіні розріжте навпіл поперек і сформуйте однакові довгасті шматочки.
  4. Цибулю-шалот поділіть навпіл і наріжте часточками.
  5. У спаржі очистіть нижню грубу частину, але не сильно.
  6. У зеленої цибулі відріжте верхню частину і дрібно їх накришіть.
  7. Томати використовуйте цілими, але трохи зніміть ножем носик. Так вони будуть готуватися не тільки зовні, але і всередині.
  8. Баклажани поріжте способом пейзан – прямокутниками товщиною 9-10 міліметрів. Для цього кружальця розділіть на 4 частини.
  9. Замішайте компоненти для соусу і додайте дрібно покришену цибулю. Відправте в нього всі продукти і дайте постояти хоча б годину. Добре, якщо є можливість залишити для настоювання на ніч.
  10. Викладіть продукти на сковороду-гриль і обсмажуйте по 1,5-2 хвилини з кожного боку. Важливо контролювати температурний режим. Тримайте їх на вогні до тих пір, поки не з’являться золотисті смужки.
  11. Після появи скоринки перекладіть овочі-гриль в ємність. Вони продовжують готуватися і після того, як ви зняли їх з вогню.

Вам може бути цікаво

Як вибрати сковороду-гриль

В аерогрилі

Овочі гриль в мультипечі

Зручний і швидкий спосіб підсмажити овочі-гриль в домашніх умовах – зробити це в аерогрилі. Ця страва може бути легкою закускою та повноцінною вечерею, а машина приготує її в 1,5 рази швидше, ніж звичайна піч.

Інгредієнти

  • 100 г баклажанів;
  • 100 г кабачків;
  • 80 г солодкого перцю;
  • 80 г вишні;
  • цибуля;
  • 20 мл оливкова олія;
  • спеції.

Для маринаду:

  • 50 г цукру;
  • 200 мл води;
  • сіль;
  • 20 мл винного оцту.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте кабачки і баклажани кружальцями. Так само наріжте цибулю.
  2. Очистіть солодкий перчик і розділіть на невеликі часточки.
  3. В окремій ємності змішайте марінадні інгредієнти. Покладіть в цю ємність баклажани на 30 хвилин.
  4. В іншій ємності з’єднайте олію, сіль, перець і оцет.
  5. Викладіть підготовлені овочі в контейнер аерогрилю шарами. Томати можна покласти навіть гілочкою, на самий верх. Залийте соусом.
  6. Поставте контейнер в апарат, виберіть температуру 180 градусів і час готування – 15 хвилин.
  7. За 5 хвилин до завершення програми переверніть овочі-гриль щипчиками і поверніть допікатися.
  8. Яскрава, смачна і корисна страва готова за 15 хвилин. Приємного апетиту!

Приготовлені будь-яким способом овочі-гриль – смачний і швидкий перекус, який наситить на довгий час. Головне – вибирайте сезонні овочі і натуральні інгредієнти, щоб приготувати дійсно корисну страву.

Зображення взяті з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0