Куряча печінка – найпоширеніший субпродукт: простий рецепт і корисний склад. Не менш цінна і доступна також яловича і свиняча. Багато хто вважає, що закуски і гарніри з печінки приносять шкоду, так як орган служить фільтром організму і вбирає шлаки і шкідливі речовини. Це так, якщо в харчування додавали агресивні хімічні компоненти. В цілому ж, вживаючи печінку два рази на тиждень, ви отримуєте цінні вітаміни А, В12, мідь, легкозасвоюване залізо, білок і знижений рівень холестерину.
Давайте розглянемо, як правильно приготувати печінку, щоб вона була корисною, м’якою, соковитою і полюбилася навіть дітям: рецепт печінки на сковороді та в мультиварці.
Що приготувати з курячої, яловичої, свинячої печінки
Страви з печінковою залози швидкі в приготуванні, не вимагають особливих навичок і мають насичений терпкий смак. Її тушкують, запікають, смажать, готують начинки для пирогів. А за допомогою молочних продуктів і спецій можна регулювати гостроту її присмаку в будь-яких стравах.
Печінка дуже любить цибулю, моркву, на контрасті грає з фруктами і ягодами. Добре поєднується з картоплею, крупами, особливо гречкою. Звідки узято – не має значення, в будь-якому варіанті буде м’яка, якщо дотримуватися технологічних процесів при готуванні. Арсенал страв різноманітний: закусочні торти, оладки, млинчики, котлетки, міні-шашлички, паштети. А також як компонент теплих салатів, овочевих гарнірів, пиріжків, відкритих і заливних пирогів.
Вам може бути цікаво
Печінковий паштет
Паштет залежить від свіжості печінки, і це обов’язково позначиться на кінцевому результаті. Якщо субпродукт заморожений – паштет буде рихлим і з пухирцями. Важливий секретний нюанс – овочі і печінка обсмажуються окремо. Час приготування – 30 хвилин.
Інгредієнти
- 600 г курячої печінки;
- 100 г моркви;
- дві цибулини;
- 80 г вершкового масла;
- 100 г вершків 30%;
- 100г молока 2,5%;
- цукор, перець і сіль;
Спосіб приготування:
- Поріжте цибулю і моркву будь-яким способом.
- Сильно нагрійте сковороду з 30 г масла, киньте овочі.
- Трохи підсмажиться – влийте 100 мг води, зменшіть нагрів.
- Коли протушкується до готовності – викладіть в миску.
- Видаліть з печінки жилки, навіть маленькі, інакше ви будете їх відчувати в закусці. Поріжте середніми кубиками.
- Викладіть на прогріту сковороду (з ложкою рослинної олії).
- Трохи карамелізуйте і додайте вершкове масло, зменшіть вогонь.
- Нехай тушкується 8-10 хвилин, потім введіть овочі, молоко і спеції.
- Через пару хвилин додайте вершки. Готуйте 5 хвилин.
- Перекладіть в чашу блендера і старанно збийте, отримуючи еластичну пасту. Може знадобиться 2-3 підходи.
- Охолодіть у відкритому скляному посуді, потім закрийте.
Щоб продовжити термін зберігання в холодильнику є маленький секрет: на остиглий паштет в банці влийте розтоплене вершкове масло шаром 2-3 мм – воно перекриє доступ повітря і збереже паштет.
Вам може бути цікаво
Альтернативний варіант у мультиварці
- Обсмажте овочі на режимі «Тушкування» 15 хвилин.
- Покладіть печінку і продовжуйте готувати ще 20 хвилин.
- Перевірте готовність і перебийте блендером.
Зберігайте в закритій тарі в холоді 3-4 дні.
Вам може бути цікаво
Печінка на сковороді
Інгредієнти:
- 3 цибулини;
- 500 г будь-якої печінки;
- 4 ст. ложки борошна;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- 200 г сметани;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Субпродукти промийте, у курячих приберіть жилку і розділіть на дві частини. У яловичих зніміть верхню плівку, підчепивши пальцем і поріжте стейками. Покладіть в звичайний пакет і додайте борошно для панірування.
- Прогрійте сковороду з олією на високому нагріванні.
- Наріжте цибулю і відправте обсмажуватись.
- Паніровану печінку викладіть в один шар на трохи підсмажену цибулю і не перемішуйте.
- Можна додати ще олії і збільшити нагрівання.
- Переверніть кожен шматочок іншою стороною.
- Додайте сметану, вона схопиться з борошном і утворить соус. Тепер можна перемішувати впевнено. Зменшіть вогонь і тушкуйте.
- Розріжте одну печіночку. Вона не повинна бути сіро-коричневого кольору, а рожева.
- Посоліть і поперчіть.
- При необхідності можна додати воду або бульйон, якщо густовато.
Вам може бути цікаво
Торт з печінки
Використовуйте сковороду для млинців, тоді млинці будуть акуратні і легше перевертатимуться. Хочете зробити торт менш калорійним – вершки замініть на йогурт без смаку. Також буде смачно і з майонезом, тоді замініть ним вершки і сметану.
Інгредієнти
- 500 г будь-якої печінки;
- 2 курячих яйца;
- 120 г борошна;
- 150 мл молока;
- 30 г рослинної олії;
- 2 цибулини;
- морква;
- 200 г сметани;
- 200 г вершків 33%;
- 0,5 ч. л. солі;
- 2-3 зубчика часника;
- зелень кропу і петрушки;
- суміш перців, сухий часник, коріандр.
Спосіб приготування:
- Субпродукти подрібніть за допомогою кухонного комбайна, м’ясорубки чи блендера. Введіть яйця і спеції, гарно перемішайте до однорідності.
- Всипте просіяне борошно, влийте молоко і маселко.
- Прогрійте сковорідку з антипригарним покриттям, підсмажте млинці з двох боків до рум’яного кольору. Не намагайтеся зробити млинці занадто тонкими, викладайте густий шар.
- Використовуйте всю масу.
- Приготуйте піджарку з нашаткованих цибулі та моркви. Розподіліть на половину млинчиків по всій площі.
- Холодні вершки збийте до м’яких піків і введіть холодну сметану. З’єднайте дерев’яною лопаткою. Посоліть, поперчіть, видавіть часник.
- Першим йде млинець із шаром піджарки, потім ложка вершкового крему.
- Другим йде млинець тільки з кремом. Посипте зверху нашаткованою зеленню.
- Чергуйте млинці, поки вони не закінчаться.
- Останній ярус прикрасьте кремом, також обробіть боки.
- Залиште просочитися на 2-3 години або залиште на ніч.
- Перед подачею посипте зверху зеленню.
Вам може бути цікаво
Салат з печінкою
Легкий дієтичний салат за 10 хвилин.
Інгредієнти
- 50 г листя салату (айсберг, рукола, шпинат або інші);
- 60 г чері;
- 80 г курячої печінки;
- 10 г оливкової олії;
- 60 г ожинового або гранатового соусу;
- 10 г соку лимона або соус бальзамік;
- 50 г груші;
- 30 г пармезану;
- 40 г червоного вина;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- На підігрітій олії обсмажте очищену печінкову залозу, поперчіть. Готуйте на середньому вогні.
- У миску порвіть салат, поріжте навпіл томати. Влийте масло, бальзамік. Перемішайте інгредієнти руками, щоб з’єднати соус.
- У сковороду влийте 40 г вина, додайте вогню і тушкуйте, щоб випарувати алкоголь.
- Очистіть грушу, вийміть серединку і наріжте слайсами.
- Візьміть порційну тарілку, викладіть салат. Прикрасьте чері і грушею. Викладіть печінку.
- Щедро обробіть соусом, особливо субпродукти.
- Завершіть презентацію тертим пармезаном і подавайте салат теплим.
Оладки з печінки
Інгредієнти
- 800 г печінки;
- цибулина;
- яйце;
- столова ложка сметани;
- три столових ложки борошна;
- перець, сіль.
Спосіб приготування:
- У печінки приберіть жилки, пропустіть разом з цибулею через м’ясорубку.
- Посоліть, поперчіть, замішайте з яйцем і сметаною.
- Поступово всипте борошно, перемішуючи. Його може знадобиться трохи більше або менше.
- Доведіть до в’язкої консистенції, як на оладки.
- Охолодіть 40 хвилин в холодильнику, щоб компоненти просочилися один одним.
- На звичайній сковорідці розігрійте олію, якщо використовуєте з антипригарним покриттям – відразу викладайте оладки по одній столовій ложці.
- На середньому вогні знадобиться 3-4 хвилини для кожної сторони при середньому нагріві.
В такому вигляді оладки люблять навіть діти, щоб зробити їх ще кориснішими – приготуйте оладки в пароварці за 20 хвилин.
Вам може бути цікаво
Секрети приготування соковитої і м’якою печінки
По-перше, вибирайте свіжі субпродукти: яскравого кольору з рівною поверхнею.
Також важливо:
- обрізати всі плівки, жилки, не допускаючи потрапляння жовчі;
- солити в кінці, щоб не випустити сік;
- не переготуйте, серединка повинна залишилася трохи рожева, але без крові;
- контролювати прожарювання після двостороннього обсмажування.
Зображення взято з джерел: pixabay.com, unsplash.com.