Існує чимало рецептів, як приготувати ситний і швидкий рулет із лаваша, але в побуті частіше зустрічається два-три варіанти. Пропонуємо вам урізноманітнити арсенал закусок із лаваша і познайомимо з дев’ятьма новими покроковими рецептами на основі тонких хлібців.
Як зробити рулет із лаваша
Для приготування страв із бездріжджового хліба знадобиться тонкий вірменський лаваш, соус і начинка. Вибираючи корж, орієнтуйтеся, щоб його товщина була рівномірною, упаковка мала отвори для вентиляції, а самі листки не склеїлися.
Соус потрібен для змащування основи, щоб розм’якшити її і надати потрібну форму. Можна використовувати:
- майонез;
- сметану;
- грецький йогурт;
- соус Песто;
- соус Бешамель.
Вам може бути цікаво
Начинка для рулету з лаваша може бути солоною або солодкою. Найпопулярніші комбінації продуктів для несолодкої начинки:
- Куряча грудка, яйця, варена морква, мариновані огірки й майонез.
- Тунець у власному соку, ріпчаста і зелена цибуля, яйця, майонез.
- Червона риба, вершковий сир, листовий салат.
- Морква по-корейськи, крабові палички, свіжий огірок, часник і майонез.
- Сардина консервована, яйця, твердий сир, зелений цибуля, кріп, майонез.
Далі ми пропонуємо добірку незвичайних, але не менш смачних і корисних страв.
Рецепти рулетів із лаваша
Універсальність закусок полягає в тому, що їх можна їсти відразу після приготування без термічної обробки, або підсмажити для додавання хрусткої скоринки. Гурмани не зупиняються на цих способах, і готують із тонких хлібних листів пироги, лазанью, хачапурі, піцу, чіпси і безліч інших страв у духовці.
Вам може бути цікаво
Святковий рулет із лаваша
Швидкий рецепт без випічки і підсмажування. Ніжна закуска з пікантним соусом з огірочків. Найскладніше – дочекатися, поки страва просочиться і можна буде її спробувати.
Інгредієнти
- лавашний лист;
- дві пачки крабових паличок;
- 80 г твердого сиру;
- три маринованих огірочка;
- 150 г сметани.
Спосіб приготування:
- Крабові палички краще використовувати заморожені й відразу ж натирати на крупній тертці. Так у них менше шансів стати пастоподібними.
- На дрібній тертці натріть сир і мариновані огірки.
- Дрібно накришіть кріп.
- Видавіть часник, змішайте з кропом і огірками. Введіть соусну заправку.
- На хлібець намажте соус, приділяючи увагу краям.
- Рівномірно нанесіть крабові палички, сир.
- Завертайте лаваш із вузькою боку, готовий рулетик перекладіть на харчову плівку і щільно загорніть в неї.
- Щоб красиво нарізати страву і не загубити половину інгредієнтів – відправте її на годину в морозилку, а потім наріжте невеликими шматочками прямо з плівкою. Потім плівку видаліть.
Вам може бути цікаво
Рулет із лаваша в духовці
М’ясний рулет за цим рецептом виходить красивим, соковитим і дуже смачним. Можна приготувати і на обід, і на святковий стіл. Подавайте в гарячому або холодному вигляді – обидва варіанти по-своєму апетитні.
Інгредієнти
- два тонких хлібних листа 30 на 50 см;
- 500 г свинячого фаршу;
- цибулина;
- морквина;
- яйце;
- два зубчики часнику;
- свіжа петрушка;
- 30 мл холодної води;
- 100 г сиру;
- 50 г майонезу;
- 50 г сметани;
- сіль;
- перець.
Спосіб приготування:
- Розділіть цибулю навпіл і дрібно наріжте, обсмажте на олії до золотистого кольору.
- Моркву натріть на крупній терці. Відправте до цибулі й обсмажуйте все разом приблизно 5 хвилин.
- Уведіть обсмажені овочі до м’ясного фаршу і перемішайте у великій мисці. Додайте холодну воду, яйце, спеції, різану петрушку і дрібно натертий часник.
- Змішайте майонез і сметану, змастіть повністю перший хлібець за допомогою кулінарного пензлика. Накрийте другим листом і викладіть начинку, розрівнюючи вилочкою. Зверху, при бажанні, намажте соусом.
- На великій терці натріть сир і посипте начинку.
- Почніть загортати з широкої сторони і сформуйте щільний рулет. Розріжте поперек на дві однакові частини.
- Застеліть деко пергаментом, укладіть ковбаски швом вниз і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
- Дістаньте деко, змастіть рулетики залишками соусу і поверніть допікатися на 10-15 хвилин.
- Посипте сиром і поставте ще на 5 хвилин в духовку.
Вам може бути цікаво
ПП рулет із лаваша
Рецепт для тих, хто любить смачну апетитну шаурму, але не хоче нашкодити фігурі. ПП-шаурма порадує швидкістю приготування і низькою калорійністю – всього 70 ккал на 100 грам.
Інгредієнти
- лист лаваша;
- куряча грудка;
- помідор;
- огірочок;
- пару листів пекінської капусти;
- 4 ст. л. сметани 10%;
- 4 зубчики часнику;
- свіжий кріп;
- сіль;
- перець;
- хмелі-сунелі.
Спосіб приготування:
- Розділіть грудку на тонкі частини. Посипте спеціями й відправте паритися на суху сковорідку на 15 хвилин. Для цього розігрійте антипригарну сковорідку без масла, покладіть курочку і залийте водою. Готуйте під кришкою на середньому вогні. Потім зніміть з вогню і дайте охолонути. Наріжте соломкою.
- Видаліть плодоніжки і поріжте скибочками помідори з огірками.
- Відокремте два-три листи пекінської капусти, відріжте нижню грубу частину.
- Приготуйте соус: змішайте сметану з видавленим через часникодавку часником. Посоліть, додайте дрібно нарізаний свіжий кріп.
- Вистеліть корж, змастіть соусом, на центральну частину поперек викладіть листи капусти, м’ясо, овочі й полийте зверху залишками соусу. Складіть лист з довгої сторони навпіл, потім загорніть краї, щоб начинка не випадала, і продовжуйте згортати шаурму.
- Покладіть на гарячу розпечену сковороду і надайте скоринку.
Вам може бути цікаво
ПП сніданок із лаваша
Інгредієнти
- 50 г лавашного хліба;
- яйце;
- 15 г зелені цибулі;
- 15 г молока;
- 20 г сиру.
Спосіб приготування:
- Змішайте молоко з яйцем, збийте вінчиком.
- На суху сковорідку розстеліть хлібець, його краї можуть звисати з посуду – це нормально.
- Влийте збите яйце, посипте нашаткованою зеленню цибулі й дрібно натертим сиром.
- Допомагаючи кухарською лопаткою, згорніть хлібець конвертиком і обсмажте під кришкою з обох боків.
- Наріжте навпіл, а потім по діагоналі – у вас вийдуть порційні трикутнички.
Вам може бути цікаво
Закусочний рулет із лаваша
Інгредієнти
- тонкий хлібець;
- чотири яйця;
- 100 г сиру;
- зелень петрушки і кропу;
- сметана;
- насіння кунжуту.
Спосіб приготування:
- Відваріть три яйця круто 8 хвилин і натріть на крупній терці.
- Так само натріть твердий сир.
- Зелень дрібно наріжте і змішайте з натертими продуктами.
- Додайте столову ложку сметани, сіль, перець і замішайте начинку.
- Поділіть начинку на три частини і викладіть на квадратні лавашні листи.
- Розподіліть так, щоб половина листа залишилася без начинки. Змастіть цей край сметаною. Заверніть трубочкою.
- Наріжте на порційні рулетики однакового розміру, викладіть у форму і змастіть збитим яйцем. Посипте кунжутом.
- Помістіть в духовку при 180 градусах на 20 хвилин до утворення золотистої скоринки.
Вам може бути цікаво
Рулет із лаваша з картопляною начинкою
Інгредієнти
- лавашні хлібці;
- дві великі картоплини;
- зелень петрушки;
- білок і жовток двох яєць;
- 100 г твердого сиру.
Спосіб приготування:
- Складіть хлібці гармошкою і наріжте на однакові смужки по 10 см в ширину.
- Відваріть дві очищені бульби картоплі, злийте рідину і охолодіть. Розімніть картоплем’ялкою. Додайте один жовток, спеції, зелень і сіль.
- Натріть на дрібній терці сир і додайте до решти інгредієнтів. Перемішайте виделкою.
- Змастіть смужку з тіста білком, покладіть столову ложку начинки і скрутіть трубочкою. Повторюйте, поки не закінчиться начинка.
- Прогрійте духовку до 190 градусів.
- Збийте один жовток, змастіть ним начинені трубочки. Зверху посипте насінням кунжуту.
- Випікайте до рум’яної скоринки.
Вам може бути цікаво
Солодкий рулет із лаваша
Спробувавши таку випічку, ніхто не здогадається, що вона без тіста! Смачний сирно-банановий рулет до чаю дуже схожий на десерт із листкового тіста.
Інгредієнти
- 600 г сиру 9% жирності;
- один лаваш;
- три банани;
- 100 г цукру;
- чотири яйця;
- 3 ст. л. сметани;
- яйце.
Спосіб приготування:
- У великій мисці змішайте сир, три яйця і 80 г цукру. Гарненько розімніть виделкою.
- Наріжте банани дрібними кубиками, змішайте з сиром.
- Рівномірно розподіліть начинку по лавашу, залишаючи з усіх боків 5 см вільного краю.
- Акуратно загорніть вільні краї і скрутіть рулет по меншій стороні.
- Приготуйте заливку: до сметани додайте яйце, ложку цукру і перемішайте.
- Покладіть рулетик в прямокутну форму для запікання і залийте рідким соусом.
- Відправте в духовку при 180 градусах на 35-40 хвилин.
Вам може бути цікаво
Смажений рулет із лаваша з яблуками
Рулетики з тонкого тіста з вершково-яблучною начинкою готуються за 20 хвилин і виходять дуже ніжними.
Інгредієнти
- тонкий коржик;
- 4 яблука;
- 40 г вершкового масла;
- 3 ст. л. цукру;
- 20 г соняшникової олії;
- яйце.
Спосіб приготування:
- Коржик розріжте на однакові квадратики 15 на 15 сантиметрів.
- Яблука почистіть і натріть на крупній терці.
- Розтопіть масло на сковороді з товстим дном. Додайте цукор і нагрівайте до повного його розчинення.
- Введіть яблука і тушкуйте 3-4 хвилини. Потім остудіть.
- Загорніть начинку ковбаскою в нарізане тісто, підвертаючи краї.
- Одне яйце збийте вінчиком і макайте в нього кожну заготовку перед обсмажуванням на сковороді.
- Масло для смаження беріть вершкове навпіл із соняшниковим, щоб воно не пінилось.
- Обсмажуйте до появи золотистої скоринки.
Вам може бути цікаво
Сирний рулет із лаваша з вишнею та волоським горіхом
Інгредієнти
- 800 г сиру 9% жирності;
- 100 г сметани;
- 100 г цукру;
- ванілін;
- 50-70 г волоських горіхів;
- 100-150 г вишні свіжомороженої;
- жовток.
Спосіб приготування:
- Висипте в блендер волоський горіх і злегка подрібніть.
- Окремо збийте в блендері сир і висипте упаковку ваніліну, цукор і сметану. Вийде ніжна і густа сирна маса.
- За допомогою ложки нанесіть начинку на хлібну основу і розподіліть по всій поверхні.
- Посипте подрібненим волоським горіхом, вишнею.
- Загорніть рол і викладіть на застелене пергаментом деко.
- Збийте жовток і змастіть рулетик з усіх боків.
- Зверху посипте волоським горіхом і відправте в духовку на 10-15 хвилин при 180 градусах.
Відкривайте нові смаки з швидкими і легкими рецептами з лаваша!
Зображення взяті з джерел: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com.