Як варити компот із вишні – у каструлі чи в мультиварці? Скільки потрібно цукру чи можна обійтися взагалі без нього? Як консервувати без стерилізації? Розповідаємо правила приготування вишневого напою, який тамує спрагу спекотного літнього дня і насичує вітамінами взимку.
Компот зі свіжих вишень
Літнє розмаїття фруктів-ягід дозволяє фантазувати досхочу. Але найсмачнішим і найбільш ароматним справедливо вважається вишневий напій. Плоди вишні несолодкі, тому питво виходить не нудким, а трохи терпким, із кислинкою.
Користь компоту з вишні в тому, що у людей, які його регулярно вживають, покращується травлення, зміцнюється імунітет, підвищується рівень гемоглобіну, нормалізується тиск.
Компотом смачно запивати страви з молодої картоплі, макаронів, гречки.
Вам може бути цікаво
Між іншим, компот-солянка з різних інгредієнтів багатший на смак. Вишні поєднуються з:
- яблуками;
- малиною;
- червоною і чорною смородиною;
- ожиною;
- цитрусовими (апельсин, лимон).
Для різноманітності додають і прянощі (сушені або свіжі):
- м’яту;
- мелісу;
- корицю;
- ваніль.
Компот із вишень у каструлі
Найпростіший варіант приготування домашнього делікатесу – зварити в каструлі. Продукти:
- вишні (з кісточками) – 500 г;
- цукор – 200 г;
- вода – 3 л.
Ягідки промийте, відірвіть плодоніжки. Використовуйте тільки не зіпсовані плоди – придушені краще викинути – питво матиме гнилий присмак. До речі, свіжозірвані смаколики не люблять довго “чекати” навіть у холодильнику – ніжні ягоди швидко псуються.
Закип’ятіть воду з цукром, засипте підготовлені вишні, прикрийте кришкою і зменшіть вогонь. Кип’ятіть 5-6 хвилин – для кольору і смаку цього достатньо.
Якщо варите вишневий компот з яблуками, то їх слід нарізати скибочками (неочищеними) і закинути в киплячу воду на 10 хвилин раніше, ніж вишні.
А ось вишнево-малиновий напій готується по-іншому: малину кладуть у каструлю одразу після виключення вогню. Так готують питво не тільки з малини, але й з додаванням червоної/чорної смородини, ожини. Справа в тому, що м’якоть цих ягідок дуже ніжна – якщо її прокип’ятити, то вийде така собі “каша”. Прянощі також додають у кінці варіння.
Корисний лайфхак: для приготування напою користуйтеся посудом із нержавіючої сталі – керамічний і емальований може зафарбуватися вишневим пігментом. Зберігайте готове пиття на полиці холодильника в щільно закритій тарі – так запахи інших продуктів не зіпсують напій.
Вам може бути цікаво
Компот із вишень у мультиварці
Мультиварка позбавляє господинь необхідності простоювати кілька годин на кухні. Особливо це актуально спекотного літа. Щоб зварити компот в мультиварці візьміть:
- цукор – 100 г;
- свіжі вишні – 250 г;
- вода – 1,5 л.
Чисті ягідки без плодоніжок закиньте у чашу мультиварки, додайте цукор, воду (теплу або гарячу).
Закрийте девайс і виберіть програму «Суп» або «Тушкування». Через 1-1,5 години питво звариться. Дочекайтеся повного остигання – саме тоді проявиться його справжній смак.
Вам може бути цікаво
Компот із вишень без стерилізації
Пам’ятаєте епопею з дитинства під назвою “закрий літо в банку”? Мама чи бабуся цілісінький день знемагали від пари з гігантської каструлі, де стерилізувалися трилітрові бутлі вишневих ласощів.
Ну не знали в ті часи господині іншого способу консервування. А ми знаємо і охоче поділимося рецептом із вами.
Інгредієнти на 6 дволітрових бутлів:
- вишні – 2,4 кг;
- цукор – 4 ст;
- вода.
Промиті вишні розділіть на 6 частин і покладіть у стерилізовані бутлі. Закип’ятіть воду і залийте плоди більше, ніж на половину. Прикрийте кришкою, дайте настоятися пів години. Обережно злийте рідину з усіх ємностей назад у каструлю, всипте цукор, повторно прокип’ятіть. Налийте киплячий сироп до верху банок і закрутіть стерилізованими кришками (як варіант – скористайтеся консервним ключем). Переверніть консервацію догори дном, вкутайте ковдрою – нехай остигає. Зберігати закрутки з кісточкових плодів можна тільки 1 рік.
Компот із вишень без цукру
Одразу скажемо, сам собою компот із вишень без цукру – продукт доволі кислий, але корисний і дієтичний. Якщо з якихось причин ви не вживаєте цукор, спробуйте замінити його на натуральний мед.
Вам може бути цікаво
Мед додають безпосередньо в склянку з готовим питвом, оскільки при кип’ятінні він втрачає всі корисні властивості. Але можна обійтися без підсолоджувачів взагалі.
Для вишневого компоту без цукру візьміть:
- вишні – 600 г;
- воду – 2 л;
- прянощі – гвоздика (5 бутонів), духм’яний перець (3-4 горошини).
Закип’ятіть воду з прянощами, всипте промиті ягоди. Кип’ятіть на маленькому вогні 5-6 хвилин під закритою кришкою. Прянощі трохи змінюють звичний смак напою, але зате не так гостро відчувається відсутність цукру і вишнева кислинка. Є ще один “відволікаючий маневр” – замість прянощів у киплячу воду додають апельсинову шкірку, попередньо зрізавши внутрішню білу. В поєднанні з апельсиновою цедрою компот виходить більш ароматним.
Компот із вишнень у власному соці
Рецепт не для ледачих господинь – заготівля вишень у власному соці справа клопітка. Але результат того вартий: з однієї літрової банки ви отримаєте не тільки 2 літри вишневого компоту, а ще й начинку для смачної домашньої випічки. Але про все по черзі.
Для приготування вам знадобляться тільки ягоди та цукор.
Промиті плоди переберіть і вийміть кісточки. Найпростіше це робити за допомогою спеціального приладу – відокремлювача кісточок. Ягоди без кісточок не зважують, а міряють, наприклад, мірною склянкою. Від обсягу вишень залежить обсяг цукру: оптимальна пропорція 1:1. Тобто на 3 л вишень без кісточок вам знадобиться 3 л цукру. Якщо “підсолодити” занадто багато, у вас вийде варення, а якщо занадто мало – консервація буде не апетитного коричневого кольору і кисла. У велику ємність шарами покладіть ягоди і цукор, щільно накрийте і залиште на 4-5 годин в прохолодному місці. Тільки-но з’явиться перший сік, акуратно перемішайте дерев’яною ложкою. Перемішуйте кожні 2-3 години – під впливом соку цукор повинен повністю розчиниться. Іноді цей процес займає цілий день. Не варто залишати заготовку більше, ніж на 2 дні – бродитиме. Якщо цукор не розчинився, поставте каструлю на вогонь і постійно помішуючи прогрійте.
Чисті літрові банки наповніть ягодами на 3/4 і залийте доверху вишневим сиропом, накрийте кришками і стерилізуйте 10-15 хвилин у великій каструлі. Закрийте ключем, струсіть і переверніть догори дном. Після повного охолодження зберігайте в прохолодному темному місці. Максимальний термін придотності – 2 роки.
Якщо похмурого осіннього дня вам захочеться вишневого компоту, просто відкрийте баночку консервації. Ягідки відкиньте на друшляк і використовуйте як начинку для трубочок із пісочного тіста, для пиріжків або в ранкову кашу.
Вам може бути цікаво
А сироп розведіть кип’яченою водою на свій смак і пийте як компот. До речі, на такому сиропі можна навіть зварити узвар.
Компот із сушених вишень (узвар)
Як правило, для приготування узвару використовують яблука, груші, родзинки, чорнослив. Спробуйте приготувати напій з додаванням сушеної вишні й результат вас здивує. По-перше, пиття вийде більш темного кольору, а по-друге – більш насичене за смаком. Компот із вишні, рецепт якого ми пропонуємо, часто готують на різдвяні свята.
Вам знадобляться:
- вода – 4 л;
- сухофрукти (яблука, груші) – 200 г;
- сушені вишні – 100 г;
- цукор – 1 ст.
Промийте сушені яблука і груші, замочіть їх на 3-4 години в холодній воді (можна на ніч). Коли сухофрукти вберуть воду і набухнуть, поставте каструлю на плиту, додайте відразу весь цукор і доведіть рідину до кипіння. Варіть на маленькому вогні 15-20 хвилин, всипте вишні і варіть ще 10 хвилин. Зніміть каструлю з плити і дайте компоту настоятися – тільки після охолодження смак напою розкривається повністю. Зберігайте 2-3 дня в холодильнику, попередньо вийнявши ягідки.
Вам може бути цікаво
До речі, не викидайте вишні з узвару – просочені компотом вони з’їдаються миттєво.
Як сушити вишні
Для заготівлі сушених вишень без кісточок вам потрібні:
- вишні;
- вода;
- кухонна сода.
Розведіть соду в каструлі з водою (1 ч.л. на 1 л води), доведіть до кипіння. Промиті ягоди без кісточок покладіть в друшляк і опустіть в киплячу содову воду на 1 хвилину. В процесі бланшування шкірка плодів тріскає – вишня швидше висохне в сушарці. Бланшовані ягідки промийте під проточною водою, обсушіть на паперовому рушнику і помістіть в сушарку. Сушіть відповідно до інструкції девайсу.
Вам може бути цікаво
Зберігайте сухофрукти в щільно закритій скляній банці в темній шафі. Сушені вишні додають у випічку (кекси, пироги), сирники, запіканки, йогурти.
Вам може бути цікаво
Компот із заморожених вишень
Компот із заморожених вишень готується трохи довше, ніж зі свіжих – йому треба настоятися 5-7 годин (краще – ніч).
Інгредієнти:
- вода – 3 л;
- цукор – 200 г;
- вишні заморожені – 600 г;
- сік половинки лимона.
Закип’ятіть воду, додайте лимонний сік, засипте весь цукор. Покладіть ягоди (одразу із морозилки), накрийте кришкою і прокип’ятіть на маленькому вогні протягом 5-ти хвилин. Зніміть каструлю з вогню і дочекайтеся повного остигання.
Як заморозити вишні
Узимку як ніколи хочеться свіжих ягід. Ласувати смаколиками можна навіть у грудні, якщо заморозити вишні про запас.
Сучасні морозильні камери зберігають усі корисні властивості продуктів.
Вам може бути цікаво
Але тільки за умови, що ви дотримуєтеся основних правил заморозки:
- Свіжозірвані ягоди промийте кілька разів проточною водою. Відкиньте на друшляк приблизно на 30 хвилин – за цей час зайва вода стече.
- Видаліть плодоніжки, листочки. Позбавтеся від плодів із плямами, вм’ятинами. Для заморозки використовують тільки ідеальні вишеньки – стиглі, м’ясисті, пружні, з непошкодженою шкіркою.
- Застеліть кухонний стіл чистим вафельним рушником, наволочкою або простирадлом. Підійдуть старі непотрібні речі – вишні залишають плями, які важко видалити.
- Викладіть ягідки на застелений стіл в один шар – так вони швидше висохнуть. В процесі обережно перевертайте плоди кілька разів.
- Візьміть контейнер для заморозки об’ємом 2-3 л. Застеліть дно харчовою плівкою, викладіть шар ягід, накрийте плівкою. Чергуючи шари, заповніть контейнер, накрийте і поставте в морозилку. Така технологія дозволяє заморозити кожну вишеньку окремо – жодних злиплих грудок (наберете стільки, скільки вимагає рецепт).
У такий спосіб заморожують і плоди без кісточок, які в майбутньому вживають не тільки для компотів, але й в кондитерській справі (готують компоте для мусових та бисквітних тортів, кулі для оладок і млинців).
Збираючись варити компот із вишень, обов’язково скористайтеся нашими рецептами – напій виходить навіть у кулінарів-початківців!
Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.