Як вибрати морозивницю і зробити в ній морозиво, яке буде набагато смачніше і корисніше ніж магазинне? Пропонуємо приготувати натуральне морозиво в морозивниці разом із нами!
Розповідаємо, як користуватися морозивницею, щоб вона тішила вас прохолодними десертами багато спекотних сезонів.
Види морозивниць
Морозивниця – прилад для приготування домашнього делікатесу з молока, вершків, згущеного молока, фруктового соку або йогурту.
Вам може бути цікаво
Складається з чаші, в стінках якої є холодоагент, і кришки з лопаткою. Суміш для десерту заливають у підготовлену чашу, щільно закривають і охолоджують до необхідної температури та консистенції.
Чаша – центральний елемент приладу. Її виготовляють із:
- пластику;
- алюмінію;
- нержавіючої сталі.
Найбільш бюджетні варіанти – пластикові. Якщо ви зупинили свій вибір на пластику, то звертайте увагу на відповідність товару міжнародним стандартам якості – лише харчовий пластик без сторонніх запахів! Відзначимо, що пластик із часом вкривається тріщинами, можливий витік холодоагенту.
Алюміній коштує дещо дорожче – це середній ціновий сегмент. Користуватися алюмінієвою чашею потрібно дуже акуратно і дбайливо – жодних металевих ложок або лопаток, інакше тріщин не уникнути. Підійде тільки дерев’яне або силіконове кухонне приладдя.
Чаша з нержавіючої сталі – перевага виключно дороговартісних моделей техніки. Метал довговічний і більш гігієнічний у порівнянні з алюмінієм та пластиком.
Місткість чаші визначає кількість приготованого делікатесу. Ваша сім’я складається з 4-х осіб? Придивіться до моделей з об’ємом чаші понад 1 літр.
Важливо, щоб елементи виробу можна було мити в посудомийці.
Вам може бути цікаво
За способом приготування є такі види морозивниць:
- механічні морозивниці;
- напівавтоматичні морозивниці;
- автоматичні морозивниці.
Механічна морозивниця
Механічна морозивниця – “динозавр” кухонної техніки і сьогодні зустрічається вкрай рідко. Головний мінус механіки – все доводиться робити руками. Погодьтеся, перемішування рідини протягом 30-ти хвилин втомлює.
Напівавтоматична морозивниця
Оскільки в стінках чаші є холодоагент, він повинен бути охолоджений до певної температури (від -16° до -18°С). Тому перед тим, як перекласти суміш для морозива в прилад, чашу потрібно охолодити в морозилці протягом 10-15 годин.
Вам може бути цікаво
Простіше завжди зберігати ємність у морозилці. Після того як десерт приготується (25-40 хвилин), його перекладають у харчовий контейнер і залишають у морозилці для повної заморозки. Мити чашу можна тільки тоді, коли вона нагріється до кімнатної температури (це займе 2-4 години).
Так, процес приготування ласощів трохи копіткий і вимагає уваги, проте смак натурального морозива без консервантів, емульгаторів і барвників того вартий. Такий делікатес безпечній для дітей, можна підібрати рецепт для діабетиків і алергіків.
Якщо відчуваєте, що терпіння на напівавтомат не вистачить, обирайте автоматичні моделі.
Автоматична морозивниця
Ніякого попереднього охолодження чаші не потрібно – всю “роботу” виконує вбудований компресор. Досить перекласти підготовлену суміш у чашу, почекати до 40 хвилин і ваш пломбір або сорбет готовий. Автомат робить кілька порцій ласощів поспіль, тому такий варіант ідеально підійде для великої компанії любителів морозива.
Додаткові фішки
Найпростіша комплектація – одна чаша. Але деякі виробники, як бонус, комплектують прилади:
- додатковою чашею;
- дерев’яною або пластиковою лопаткою;
- порційною ложкою;
- порційними стаканчиками по 100 г;
- формочками для застигання морозива;
- книгою рецептів.
ТОП-5 морозивниць: рейтинг 2021
Якщо ви все ще сумніваєтеся у виборі конкретної моделі, наш рейтинг дасть відповідь на питання “як вибрати морозивницю для дому”. Нижче вказані кращі прилади для виготовлення морозива, які користуються особливою популярністю серед наших клієнтів.
Морозивниця DELONGHI ICK 5000
Хочете приготувати відразу 0,7 кг смачного натурального морозива? Скористайтеся цією моделлю для виготовлення морозива відомого італійського виробника техніки. Процес приготування повністю автоматизований.
Морозивниця DELONGHI ICK 5000
Достатньо завантажити підготовлену суміш у чашу з нержавіючої сталі, і вже через 40 хвилин ви насолоджуватиметесь м’яким десертом. Деякі елементи можна мити в посудомийці, є ложечка для подачі морозива, ніжки приладу не ковзають робочою поверхнею. Але не десертами єдиними – пристрій підходить для охолодження будь-яких напоїв!
Морозивниця CLATRONIC ICM 3650
Основна родзинка цього девайсу-напівавтомату – 2 чаші по 0,5 л. Це означає, що одночасно ви можете готувати різні види десерту, наприклад морозиво і сорбет. Є ще одна перевага окремих чаш – вони компактні й займають мало місця в морозилці.
Морозивниця CLATRONIC ICM 3650
Чаші, виготовлені з довговічного алюмінію, тішитимуть вас смачним морозивом не один літній сезон. Є таймер і функція автоматичного відключення.
Морозивниця PROFI COOK PC-ICM 1140
Цей прилад-автомат готує морозиво одразу для великої компанії. Зовнішній корпус чаші з міцного пластику, всередині – алюміній.
Морозивниця PROFI COOK PC-ICM 1140
Не турбуйтеся про шум і гуркіт на кухні – техніка працює тихо, наприклад, як сучасна пральна машина. Є зручний дисплей. При великому обсязі чаші (1,8 л), пристрій дуже компактний – 15*20*20 см.
Морозивниця STEBA IC 20
Ця модель сподобалась нашим покупцям своєю конструкцією – вона повністю розбірна, знімні елементи можна мити в посудомийці. Неслизькі ніжки міцно фіксують прилад на стільниці.
Морозивниця STEBA IC 20
Є таймер і отвір у кришці для дозавантаження продуктів. Матеріал чаші – якісний пластик без сторонніх запахів.
Морозивниця CUISINART ICE31GE
Девайс французького бренду готує смачне домашнє морозиво всього за 30 хвилин.
Морозивниця CUISINART ICE31GE
Потужність приладу – 50 Вт, а місткість алюмінієвої чаші – 1,4 л. Підходить не тільки для морозива, але й для сорбетів, джелато.
Підготували для вас короткий відеоролик, який допоможе зрозуміти всі тонкощі вибору морозивниць.
4 рецепти морозива для морозивниць
Приготувати морозиво в морозивниці не так складно, як здається на перший погляд. Зробили підбірку перевірених рецептів домашнього делікатесу, з якими впорається навіть новачок у кулінарній справі.
Тільки пам’ятайте, що навіть найбільш просунута морозивниця приготує поганий десерт, якщо ви взяли неякісні продукти. Хочете відчути смак пломбіру “з дитинства” – беріть натуральні вершки, а не “молочний продукт”. Обожнюєте морозиво типу “Каштан” – купуйте справжній шоколад з какао-бобів, а не “шоколадну плитку”.
Пломбір
Приготувати морозиво пломбір у морожениці можна вдома. В основі справжнього французького десерту, який вперше подавали Наполеону III на курорті Пломб’єр, молоко і вершки.
На 3 порції десерту вам знадобляться:
- 200 мл молока;
- 60 г цукру;
- 100 мл вершків (від 30% жирності);
- 2 жовтки;
- ваніль в стручку.
Улийте молоко в сотейник, покладіть туди розрізаний вздовж стручок ванілі й насіння з нього. Доведіть суміш до кипіння, і вийміть стручок.
В окремій мисці збийте жовтки з цукром. Постійно помішуючи, введіть у жовтки частину трохи охололого молока. Ретельно перемішайте і перелийте молочно-жовткову суміш у сотейник із молоком, що залишилося. Варіть на повільному вогні, поки рідина не загусне.
Про те, що пора знімати сотейник з вогню, підкаже ложка. Занурте її в суміш: якщо крем обволікає ложку, основа для пломбіру готова. Важливий момент – якщо перегріти рідину, жовтки “підуть” пластівцями.
Перекладіть молочно-жовткову основу в чистий посуд, накрийте харчовою плівкою впритул. Окремо збийте міксером вершки.
Вам може бути цікаво
Дбайливо змішайте пишно збиті вершки і повністю охололу кремову основу. Перелийте в морозивницю і включіть прилад. Готуйте згідно з інструкцією (стандартно 25-30 хвилин). Готове морозиво повинно бути добре охолодженим, але м’яким. Виберіть десерт у харчовий контейнер і поставте в морозилку на 1,5-2 години.
Подавайте з горіхами, ягодами, топінгами або навіть домашнім попкорном.
Вам може бути цікаво
Сорбет
Якщо до фруктового соку або пюре додати певну кількість води, цукру і покласти ці смаколики в морозивницю, вийде сорбет.
Вам може бути цікаво
Приготуйте персиковий сорбет за нашим рецептом і здивуйте гостей новим смаком звичних фруктів.
Необхідні продукти на 2 порції сорбету:
- 250 г персиків (без шкірки і кісточок);
- сік ¼ лимона;
- 35 г цукрової пудри;
- 15 мл апельсинового лікеру “Куантро”.
Усі інгредієнти подрібніть в чаші блендера до гладкої консистенції та повного розчинення цукру. Перекладіть у морозивницю. Коли пюре охолоне, перелийте його в контейнер і залиште до повного заморожування в морозилці.
Головне в приготуванні сорбету – дотримуватися пропорцій.
Вам може бути цікаво
Якщо цукру мало, десерт вийде жорстким, якщо занадто багато – маса не замерзне. Є рецепти з медом замість цукру, але мед надає сорбетові специфічний присмак.
Вам може бути цікаво
Подають сорбет у креманках, прикрасивши листочками свіжої м’яти. А витончені кульки виходять за допомогою спеціальної ложки.
Шоколадне морозиво
Домашнє шоколадне морозиво в морозивниці готується так само просто, як і пломбір. Ось тільки смак його зовсім інший, не схожий на звичний десерт із супермаркету.
Для натурального шоколадного морозива візьміть:
- 100 г шоколаду;
- 125 мл вершків жирністю від 30%;
- 2 жовтки;
- 175 мл молока;
- 50 г цукру.
З’єднайте молоко з вершками, доведіть до кипіння. Вмішайте натертий на грубій тертці шоколад (можна дрібно порізати ножем). Інтенсивно помішуючи, повністю розчиніть шоколад. Зніміть сотейник із вогню. Збийте жовтки з цукром до білого кольору і тонкою цівкою введіть у молочно-шоколадну заготовку. Поставте сотейник на вогонь і варіть до загустіння. Залишити блюдо на самоплив не вийде – якщо постійно не помішувати, жовтки згорнуться. Потрібну консистенцію перевіряємо ложкою: крем повинен обволікати її, але не стікати.
Перекладіть основу в чисту миску і повністю остудіть. Харчова плівка попереджає обвітрювання і появу скоринки на кремі.
Після повного охолодження влийте заготовку в морозивницю. Девайс самостійно охолодить крем до потрібної температури. Для повної заморозки поставте контейнер із м’яким морозивом у морозилку (до 2-х годин).
Із вказаної кількості продуктів вийде приблизно 400 мл готового десерту – те, що треба для компанії з 4-х людей!
Використовувати гіркий чорний шоколад або молочний – справа смаку. Молочний шоколад солодкий і нудкий, тому кількість цукру в рецепті можна дещо зменшити.
Від себе додамо – особливо смачно їсти шоколадне морозиво разом із свіжою малиною або теплими млинцями.
Вам може бути цікаво
Вишневе морозиво на йогурті
Якщо часу зовсім обмаль або просто не хочеться морочитися із заварюванням крему для морозива, використовуйте цей простий рецепт.
Інгредієнти на 3 порції:
- 200 мл натурального йогурту (без наповнювачів і добавок);
- 75 г цукру;
- 150 г вишень без кісточок (підійдуть заморожені та свіжі ягоди).
Вишні з цукром подрібніть у блендері.
Вам може бути цікаво
Улийте йогурт і збийте ще раз. Перекладіть масу в морозивницю. Коли прилад закінчить свою роботу, виберіть морозиво і доведіть продукт до повної заморозки в морозильній камері. Для подачі використовуйте креманки або вафельні стаканчики.
Вам може бути цікаво
Коли ще наминати морозиво за обидві щоки, як не спекотним літом?
Гарячі місяці зовсім близько, а це означає, що ваша нова морзивниця не дармуватиме.
Удалих покупок та смачних десертів!
Зображення взято з джерел: unsplash.com., pixabay.com.