ru
ua
ru
ua

Рецепти млинців: на молоці, на кефірі, на воді

Млинці – листи прісного тіста, приготовані на розпеченій сковороді. Їх їдять з солодкою і солоною начинкою, або як окрему закуску. Класичний рецепт млинців – це пишна дріжджова опара, але сьогодні більш популярні тоненькі млинці на воді, молоці або кефірі. Адже, набагато смачніше, коли начинки більше, ніж основи? Розглянемо покрокові рецепти приготування тонких і пухнастих млинців, а також варіанти начинок для них. А ви самі виберете найсмачніший варіант.

Для випікання млинцевих коржів потрібна розпечена поверхня, яка рівномірно розподіляє тепло. Вам знадобиться будь-яка домашня сковорідка, а краще – відразу дві, для паралельного приготування. Звичайно, з тефлоновою сковорідкою майже не потрібно жиру і млинчики легше відходять від такого покриття. Спеціальні сковороди для млинців можуть бути з керамічним або мармуровим покриттям. Вони мають низькі борти і більший діаметр основи: зручно перевертати і знімати млинчики. Якщо домашні млинці – улюблені ласощі для домочадців – придивіться до портативних млинниць.

Щоб ефективно і рівномірно розподілити тісто по сковороді – наливайте його на центр і, обертаючи рукою сковорідку, сформуйте рівне коло.

Правильне тісто – коли в ньому є трохи жиру. Ідеально підійде вершкове масло – воно додасть ніжності. Але також можна використовувати і рослинну олію: кокосову, соняшникову, оливкову, каноли або топлене масло гхі.

Як зрозуміти, що консистенція тіста досить в’язка, але не густа? Відправте перший млинець на сковорідку і оцініть, чи зручно вам було виливати тісто, чи залишилися грудочки і чи влаштовує товщина млинцевого листа. Домогтися однорідності можна, процідивши замішану суміш через сито – зникнуть нерозмішані грудочки. Дайте тісту відпочити десь півгодини, борошно вбере вологу і можна буде зрозуміти, чи потрібно додавати ще рідину, або вже досить.

Млинці на молоці

Млинці на молоці

За цим рецептом млинці подають з солоною начинкою, якщо хочете зробити їх десертними – збільште порцію цукру до 90-120 грам.

Інгредієнти

Спосіб приготування:

  1. Спочатку змішуються рідкі компоненти за допомогою вінчика або блендера.
  2. Потім до рідкої частини потроху додавайте борошно.
  3. Маса повинна бути текучою, але не литися одразу.
  4. Перед випіканням млинця-першопрохідника промасліть сковорідку і прогрійте на вогні. Потім розподіліть паперовим рушником і приберіть залишки жиру. Для подальших млинчиків таку процедуру повторювати не потрібно.
  5. Лийте ополоником масу на центр сковорідки, а потім, обертаючи сковородою – рівномірно розподіліть по всій площі.
  6. Час контакту з гарячою сковородою мінімальний. Як тільки нижня сторона починає підрум’янюватися – потрібно перевертати за допомогою вилок або лопатки, підчепивши за краї.
  7. Якщо хочете отримати якнайтонший млинець – налийте тісто на центр сковорідки, розподіліть по всьому дну, а залишки швидко вилийте назад в миску. Якщо робити це швидко – тісто не встигне схопитися і загуснути. Щоб залишки не підгорали – зчистіть їх вилочкою, коли підрум’яниться. Таким чином ви пристосуєтеся скільки суміші потрібно набирати в ополоник.
  8. Якщо плануєте надати скоринку налисникам з начинкою, їх можна не надто пропікати з одного боку. Після того, як начините і надасте їм потрібну форму – підсмажте зі світлого боку.
  9. Спечені кругляки складайте один на інший.

Вам може бути цікаво

Як вибрати блендер

Млинці на кефірі

Млинці на кефірі

У цьому рецепті тісто заварюється окропом, тому млинці виходять з ажурними дірочками.

Інгредієнти

  • 500 мл кефіру жирністю 2,6%;
  • два великих яйця;
  • по 4 грами солі і соди;
  • 60 грам цукрового піску;
  • 320 грам борошна;
  • 250 мл окропу;
  • 60 грам соняшникової олії.

Спосіб приготування:

  1. Влийте в велику миску теплий кефір. Розбийте яйця, додайте до кефіру, потім посоліть і підсолодіть. Збийте вінчиком.
  2. Змішайте содовий порошок з борошном. Суміш поступово введіть в миску з кефіром.
  3. Вимішуйте, поки не зникнуть грудочки.
  4. Влийте окріп і продовжуйте вимішувати.
  5. Налийте олію.
  6. Обсмажте хвилину з одного боку і півхвилини з іншого.

Вам може бути цікаво

Як вибрати кухонні ваги

Млинці на воді

Млинці на воді

Інгредієнти

  • півлітра теплої води;
  • три яйця;
  • один стакан борошна;
  • по 5 грам солі і розпушувача;
  • 15 грам цукру;
  • 30 грам рослинної олії.

Спосіб приготування:

  1. У миску вбийте яйця, засипте сіль і цукор. Гарненько перемішайте за допомогою вінчика або міксера.
  2. Влийте воду кімнатної температури, перемішайте.
  3. Додайте розпушувач з борошном, ще раз гарненько вимісіть.
  4. Введіть олію і залиште настоюватися 20 хвилин.

Вам може бути цікаво

Як вибрати міксер

Млинці на молоці й дріжджах

Млинці на молоці і дріжджах

Інгредієнти

  • стакан молока;
  • 25 грам дріжджів;
  • 60 г вершкового масла;
  • 10 г цукру;
  • щіпка солі;
  • склянка борошна;
  • куряче яйце.

Спосіб приготування:

  1. У глибокій мисці розітріть між пальцями дріжджі, змішайте вінчиком з цукром і сіллю.
  2. Влийте тепле молоко.
  3. Внесіть яйце і гарненько перемішайте компоненти.
  4. Розтопіть масло в мікрохвильовці або на пару.
  5. Додайте просіяне через сито борошно. Помішуючи, орієнтуйтеся на консистенцію: тісто не ллється, а спадає з вінчика. Влийте топлене масло.
  6. Дайте час попрацювати дріжджам, нехай опара підбродить. Тоді всередині утворяться пори і структура буде пишною.
  7. Як зрозуміти, що тісто підійшло? Тісто стане повітряним, але консистенція не зміниться. Воно буде також скапувати з ложки і, завдяки дріжджам, наповниться киснем.
  8. Вилийте суміш на сковорідку. Коли верхівка перестане бути мокрою і липкою – можна перевертати.

Такі млинці виходять пухкими, з апетитними дірочками всередині і підрум’яненою основою. Їдять їх, вмочуючи в начинку, не звертаючи. Або використовують як домашній лаваш.

Вам може бути цікаво

Як вибрати настільну плиту

Млинці без яєць і молока

Млинці без яєць і молока

Пісний варіант страви, або «млинці з нічого». Можна замінити цукор дрібно натертою морквою. Такі млинці фаршируються картоплею, морквою, цибулею, баклажанами, кабачками та іншими некислими овочами.

Інгредієнти

  • 100 грам пшеничного борошна вищого гатунку;
  • щіпка солі;
  • дві щіпки цукру;
  • 300 мл води;
  • сода на кінчику ножа;
  • 15 грам пісної соняшникової олії.

Спосіб приготування:

  1. Влийте підігріту до 40 градусів воду в високу ємність і засипте все сипучі компоненти, крім борошна.
  2. Перемішуйте, поки не розчиняться кристали.
  3. Засипте борошно і пройдіться міксером, щоб розчинити всі грудочки.
  4. Випікайте на розпеченій сковороді, періодично помішуючи рідке тісто.

Вам може бути цікаво

Рецепти пісних страв

Різнокольорові млинці

Млинці з вишнею

Щоб надати кольорів готовій страві, можна використовувати різні харчові продукти. Така подача порадує як дітей, так і дорослих.

Для рожевого відтінку частину рідини замініть на вишневий сік. Його можна отримати із замороженої вишні: розтанувші ягоди на ніч посипте цукром, і зранку отримаєте яскраво-червоний настій. Або скористайтеся соком з банки консервованих вишень. Тільки тоді краще спробувати готове тісто на предмет кислинки і відрегулювати її цукром.

Коричневий колір надасть какао. Його потрібно змішати в окремій ємності з частиною молока, а потім процідити в загальну миску за допомогою сита, щоб не було грудочок. Красиво виглядають солодкі білі налисники з шоколадними візерунками. Просто вилийте звичайне біле тісто, а зверху пройдіться ложкою з какао-масою, формуючи малюнок.

Для зеленого відтінку візьміть свіжий або заморожений шпинат. Перебийте блендером, пасту покладіть на марлю або серветку і вичавіть сік. Регулюйте насиченість кольору кількістю соку.

Начинка для млинців

Млинці з начинкою

Млинці з начинкою традиційно називають налисниками. Коли в рецепті присутня начинка – можна не допікати млинець з одного боку, щоб не підсушувати його. Тоді світла сторона повинна знаходиться на тарілці, а начинку викладайте розміром зі столову ложку на коричневу сторону. Регулюйте наповненість на ваш розсуд. Можна надати будь-яку форму: рулетиком, конвертиком або підвернути краї, формуючи ковбаску.

Щоб надати хрустку золотаву скоринку готовим налисники – підігрійте їх на сковорідці на суміші вершкового і рослинного масла. Так у них менше шансів пригоріти. Необхідно часто перевертати млинці, адже начинка вже готова, і вам потрібно тільки обсмажити їх зверху. Якщо закуска встигла добре охолонути – додайте трохи води, щоб гарненько прогріти і не використовувати багато жиру.

М’ясна

Беріть нежирну свинину, курку, індичку. На півкілограма м’яса візьміть одну середню цибулину. М’ясо попередньо розморозьте (якщо потрібно), обмийте, зріжте плівочки, зайвий жир. Поріжте на шматочки і відправте в киплячу воду. Посоліть і варіть на середньому вогні 30-60 хвилин. Орієнтуйтеся на м’якість м’яса. Паралельно очистіть цибулю, наріжте будь-яким способом і підсмажте на олії. Відправте цибулю і м’ясо в м’ясорубку і зробіть фарш. Він вийде пухким, але соковитим. Щоб зробити його пластичним – можна додати свіжоприготовлений соус Бешамель. Заварити соус ви встигнете за 5 хвилин, а його рецепт ви знайдете нижче. Змішайте три частини фаршу з однією частиною соусу. Начинка стане пластичною і буде добре тримати форму. В якості альтернативи замість соусу можна додати рис або картопляне пюре.

Соус Бешамель

Повністю розтопіть в сотейнику вершкове масло, потім додайте борошно і обсмажте на середньому вогні 1,5-2 хвилини. Воно втратить запах вогкості і набуде приємного горіхового смаку. Постійно помішуйте лопаткою, щоб не утворилися грудочки. Зробіть максимальний нагрів, швидко влийте холодне молоко і перемішайте вінчиком. Від нагрівання соус почне густіти. Посоліть за смаком, не переставайте помішувати. Гарячий соус повинен литися, як кефір. Після охолодження він стане більш щільним.

Капустяна

Дрібно наріжте четвертинку головки білокачанної капусти за допомогою ножа або спеціальної шинковки для овочів. Підігрійте сковорідку з жиром, відправте на неї капусту і смажте на середньому вогні до золотистого кольору. Намагайтеся часто не мішати. В кінці готування всипте трохи цукру, але не соліть. Натріть на дрібній тертці шматочок свіжого імбиру, видавіть з нього сік прямо на капусту. Додайте дві столові ложки соєвого соусу.

Із курки з грибами

Наріжте невеликими кубиками 150 грам курячого філе, 100 грам печериць – слайсами. Цибулину – тонкими півкільцями. Обсмажте все інгредієнти на вершковому маслі з крапелькою рослинного. Додайте на сковороду спочатку курку, потім гриби і цибулю. Через 5 хвилин накрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин на маленькому вогні. Пропустіть готові продукти через м’ясорубку.

Із печінки тріски

Відваріть круто одне яйце – дайте прокипіти 10 хвилин після появи бульок. Остудіть під проточною водою, очистіть і натріть на крупній тертці. З консервованої печінки тріски заздалегідь злийте олію, а саму печінку додайте в миску з яйцем. Розімніть за допомогою вилки. Дрібно наріжте перо зеленої цибулі і відправте в миску.

З оселедця

Філе солоного оселедця наріжте середніми кубиками. Половину головки цибулі поріжте дрібними кубиками, щоб його смак відчувався, але не траплялися великі частини. Таку ж форму надайте вареному яйцю. З’єднайте всі інгредієнти і змішайте з білим соусом на ваш розсуд: майонезом, сметаною або соусом Бешамель.

Бананова

Наріжте банани на довгі шматочки, щоб було зручніше обсмажувати. На сковорідці розтопіть масло, викладіть банани і зверху присипте цукром. Через кілька хвилин переверніть і обсмажте з іншого боку. Зніміть з вогню, розподіліть по налиснику і розімніть вилкою.

Вишнева

Сам налисник змастіть крем-сиром або розім’ятим кисломолочним сиром, потім викладіть на центр лінію з вишеньок і скрутіть рулетиком.

Яблучна

Очистіть яблука від шкірки, натріть на крупній тертці. Помістіть на розігріту сковороду з маслом. Додайте цукор, лимонний сік, корицю. Протушкуйте, поки яблука не стануть м’якими.

Макова

Залийте мак окропом, дайте настоятися 15 хвилин і перебийте в блендері. До готової маси додайте улюблене варення і перемішайте. Повинна вийти в’язка консистенція, зручна для намазування.

Сирна

Змішайте сир, запарені родзинки, ванілін, цукор і яйце. Гарненько перемішайте. Змастіть налисник масою, скрутіть і відправте в духовку для запікання. Подавайте теплими зі сметаною.

Тепер у вашому арсеналі шість рецептів приготування тонких, пухких і різнокольорових млинчиків з найпопулярнішими начинками.

Готуйте на радість собі і близьким!

Взято з джерел: pixabay.com, pexels.com.

Вам сподобалася стаття?

0